Σαν
ιεροτελεστία γινόταν σε κάθε οικογένεια
η σφαγή του γουρουνιού, το οποίο εξέτρεφαν
για το σκοπό αυτό. Το γουρούνι αναλάμβαναν
να το σφάξουν οι άντρες του σπιτιού την
παραμονή των Χριστουγέννων.
Τα μέλη της
οικογένειας αντάλλαζαν μεταξύ τους
ευχές. Το χοιρινό κρέας αποτελούσε το
κύριο φαγητό στο χριστουγεννιάτικο
γεύμα, όπως άλλωστε και σήμερα.
Επίσης, έφτιαχναν λουκάνικα από το
γουρούνι, τα οποία κρεμούσαν μέχρι να
στεγνώσουν.
Eνώ το λίπος του γουρουνιού
το αποθήκευαν σε δοχεία και το
χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική,
έτσι εξασφάλιζαν το κρέας και το
λίπος για πολλούς μήνες.
Στη
Μπαμπίνη διατηρήτε
στις μέρες μας το έθιμο
καθώς βλέπουμε στις
foto
τις
οικογένειες του Νικολάου Παλιούρα και
Γεωργίου Ηγούμενου πιστούς
στην παράδοση των
ημερών
FOTO:Βαγγέλης Παλιούρας
και του χρονου φιλε
ΑπάντησηΔιαγραφή