Η Λαϊκή μας παράδοση και το υφαντό της Αγάπης από το Δημοτικό Σχολείο Βάρνακα






ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βασίλης Πολύζος*

     Μια  φορά κι έναν καιρό  σ’ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας ζούσαν κάτι μικρά πλασματάκια! Όλη την ώρα, απ’ το πρωί ως το βράδυ γελούσαν και τραγουδούσαν έπαιζαν και έτρεχαν, γελούσαν και έκλαιγαν  και κυλούσαν οι μέρες, τα χρόνια…… ώσπου μια μέρα ήρθαν κάτι νεραΐδες στο χωριό και έφεραν ένα μαγικό εργαλείο- τον αργαλειό! 
    Και τότε ξεκίνησε το θαύμα! Τα πλασματάκια άρχισαν να υφαίνουν, και κάθε που ύφαιναν, μια νεράιδα ερχόταν και χόρευε και γέμιζε ο τόπος μαγεία, αρώματα και ομορφιά.…. και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!...........


      Τα πλασματάκια της ιστορίας μας, του παραμυθιού και της ζωής μας, ετοίμασαν για όλους εμάς μια γιορτή-ταξίδι στο χρόνο.
      Πίσω, πολύ πίσω, τότε που κάθε σπίτι είχε τον αργαλειό του. Τότε που οιανυφάντρες ετοίμαζαν το ρουχισμό της οικογένειας και τα χαλιά του σπιτιού με τέχνη και μεράκι. Με κόπο και αγάπη. Με  δάκρυ και με γέλιο. Τραγουδώντας και μοιρολογώντας. Και γέμιζε το σπίτι θαύματα και οι άνθρωποι μαγεία.

    Λίγη από αυτή την μαγεία μας μετέφεραν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρνακα. Κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο, στην Λαϊκή μας παράδοση. Τότε που επίσης τα κοριτσόπουλα μάθαιναν να  υφαίνουν τα προικιά τους. Τότε που οιυποψήφιοι γαμπροί έβλεπαν πολλές φορές για πρώτη φορά τις νύφες εκεί στον αργαλειό
      Τότε που οι πραματευτάδες γυρνούσαν στα χωριά και διαλαλούσαν την πραμάτεια τους. Τα παιδιά «ύφαναν» με μαεστρία τις εικόνες από το παρελθόν, και μας τις παρουσίασαν καρέ- καρέ με εκπληκτικό τρόπο. 
    Το αποτέλεσμα: ένα πολύχρωμο υφαντό της αγάπης στολισμένο από τις μνήμες του καθενός μας. Με σεβασμό στην Λαϊκή μας παράδοση που σίγουρα δεν θα ξεχαστεί αν υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις.
     Συγχαρητήρια σε μαθητές, δασκάλους και γονείς. Ιδιαίτερα στις δυο δασκάλες μας:
-Την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Βάρνακα κ. Μαρία Γεωργοπούλου (έχει δημιουργήσει παράδοση σε σχολικές εκδηλώσεις) και την 
-κ. βασιλική Μπέλλου που πραγματικά μόχθησαν, και με την βοήθεια των γονιών, παρουσίασαν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

     Παρευρέθηκαν στην γιορτή  η σχολική σύμβουλος κ. Αγγελική Πάσχου, οαντιδήμαρχος Αλυζίας κ. Ηλίας Ταμπάκης, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου και αρχιτέκτονας του Δημοτικού Σχολείου Βάρνακα κ. Τσούκαλος Στάθης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος Δ.Σ Ξηρομέρου κ. Μουρκούσης Βασίλειος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος Δ.Σ Ξηρομέρου κ.Κατσαούνης Ελευθέριος, οι Πρόεδροι Τ.Κ Βάρνακα και Κανδήλας κ. Β. Πολύζος και Καραπιπέρη Δήμητρα, ο Διευθυντής του Λυκείου Μύτικα κ.Πολίτης Νικόλαος, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κανδήλας κ.Παπαναστάσης Αλέξανδρος, οι Διευθυντές των Νηπιαγωγείων Βάρνακα, Κανδήλας, και Μύτικα, κ. Νικόλαος Λάσκαρης, Στάυρακα Γεωργία και Καμπισοπούλου Τζωρτζίνα αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αλυζιων κ.Θεόδωρος Λιότσος,  εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων, γονείς και κάτοικοι από την Τ.Κ Βάρνακα και τα χωριά της Αλυζίας.   

(* Βασίλης Πολύζος: Πρόεδρος της Τ.Κ. Βάρνακα) 



















Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................