Η Δικαίωση ενός μοναχικού Αγώνα 23 Ετών για τη Νικόπολη και την UNESCO.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ .Πρόεδρος Ομίλου UNESCO Πρέβεζας στην ΕΤ3 στην εκπομπή περίμετρος
Μετά από περισσότερα από είκοσι τρία χρόνια επίμονης και μοναχικής προσπάθειας, γεμάτης εμπόδια, καθυστερήσεις, αμφισβητήσεις, αντιδράσεις και συνεχείς δυσκολίες, φτάνει σήμερα η στιγμή της δικαίωσης για τον Όμιλο για την UNESCO Πρέβεζας και για όλους εκείνους που πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στο μεγάλο όραμα,την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2003, όταν ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, υπέβαλε επίσημα στο Υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα για την ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO.
Από τότε ξεκίνησε ένας μακρύς, δύσκολος και επίπονος αγώνας. Ένας αγώνας που τότε ελάχιστοι πίστεψαν ότι μπορούσε να φτάσει μέχρι το τέλος και ακόμη λιγότεροι ήταν εκείνοι που στάθηκαν πραγματικά δίπλα του.
Η πρωτοβουλία μας αντιμετωπίστηκε από αρκετούς με δυσπιστία και απαξίωση. Υπήρξαν προσπάθειες να υποβαθμιστεί η σημασία της και να αμφισβητηθεί η δυνατότητα να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο και απαιτητικό εγχείρημα. Παράλληλα, υπήρξαν αντιδράσεις, παρεμβάσεις και ενέργειες που, αντί να συμβάλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας, δημιούργησαν καθυστερήσεις και παλινωδίες.
Σήμερα, ορισμένοι από εκείνους που τότε απουσίαζαν ή αντιμετώπιζαν με αρνητισμό την προσπάθεια, εμφανίζονται ως υποστηρικτές της ένταξης και επιχειρούν να συνδέσουν το όνομά τους με έναν αγώνα που ξεκίνησε πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Η ιστορία, όμως, έχει τη δική της καταγραφή.
Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή. Ήταν παρών όταν το εγχείρημα έμοιαζε δύσκολο και αβέβαιο. Ήταν παρών όταν χρειάστηκε να γίνουν συνεχείς παρεμβάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, όταν διοργανώνονταν ημερίδες και εκδηλώσεις, όταν πραγματοποιούνταν ενημερωτικές δράσεις και προσπάθειες προβολής της Νικόπολης σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο.
Σημαντικό μέρος αυτού του πολυετούς αγώνα αποτέλεσαν και οι αμέτρητες παρεμβάσεις του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια, καταβάλαμε συστηματική προσπάθεια ώστε το ζήτημα της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στην UNESCO να παραμένει στην επικαιρότητα, να ενημερώνεται η κοινή γνώμη και να αναδεικνύεται σε πανελλαδικό επίπεδο η μοναδική πολιτιστική αξία της Νικόπολης.
Μία ακόμη χαρακτηριστική παρέμβαση του Ομίλου ήταν και η παρουσία του Προέδρου του Ομίλου κ.Ευάγγελου Κατσίμπρα στην ΕΡΤ3, στην εκπομπή «Περίμετρος», την οποία δημοσιεύουμε σήμερα, ως ένα ακόμη τεκμήριο της διαρκούς και αδιάλειπτης προσπάθειάς μας όλα αυτά τα χρόνια.
Η συγκεκριμένη τηλεοπτική παρέμβαση αποτελεί μέρος μιας μακράς σειράς παρουσιών, συνεντεύξεων, δημοσιεύσεων και παρεμβάσεων στα ΜΜΕ, μέσα από τις οποίες ο Όμιλος ανέδειξε με συνέπεια και επιμονή το αίτημα για την ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Κάθε τέτοια παρέμβαση είχε έναν συγκεκριμένο στόχο,να μην ξεχαστεί η Νικόπολη, να μην χαθεί η υπόθεση μέσα στη γραφειοκρατία,τις υπονομεύσεις και τις καθυστερήσεις και να παραμένει σταθερά στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου η ανάγκη για την ανάδειξη και την προστασία της.
Ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός σε αυτή τη μακρά πορεία αποτέλεσε η Ημερίδα – Συνέδριο που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας στην Πρέβεζα, στις 15 Δεκεμβρίου 2019, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο αρχαίο φιλόσοφο Επίκτητο, ο οποίος ίδρυσε και λειτούργησε στη Νικόπολη τη σπουδαία Φιλοσοφική του Σχολή, αναδεικνύοντας τη διαχρονική πνευματική και πολιτιστική ακτινοβολία της πόλης.
Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ένταξης της Νικόπολης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η δημόσια αυτή τοποθέτηση προσέδωσε σημαντική θεσμική και εθνική διάσταση στην προσπάθεια που επί χρόνια είχε αναλάβει ο Όμιλος.
Δεν μπορούμε, ωστόσο, να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σήμερα παρατηρείται η προσπάθεια ορισμένων όψιμων «υποστηρικτών» να εμφανιστούν ως πρωταγωνιστές σε έναν αγώνα στον οποίο δεν συμμετείχαν όταν πραγματικά υπήρχε ανάγκη.
Σήμερα, όμως, που η διαδικασία βρίσκεται πλέον κοντά στην ολοκλήρωσή της, επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο αγώνας αυτός ήταν αποτέλεσμα μιας πρόσφατης και συλλογικής προσπάθειας.
Δεν είναι έτσι.
Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραχάραξη της ιστορικής διαδρομής αυτής της προσπάθειας.
Η επιμονή του Ομίλου δεν ήταν τυχαία.
Είναι γνωστό ότι το 2013 η Νικόπολη κινδύνευσε ακόμη και να απενταχθεί από τον Ενδεικτικό Κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού, εξαιτίας της αδράνειας και της έλλειψης ουσιαστικής προόδου.
Τότε ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας παρενέβη δυναμικά.
Με συνεχείς επισκέψεις και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, με δημόσιες τοποθετήσεις, ενημέρωση της κοινής γνώμης και αδιάκοπη πίεση προς τους αρμόδιους φορείς, συνέβαλε αποφασιστικά ώστε το ζήτημα να παραμείνει ζωντανό και να μην εγκαταλειφθεί.
Γιατί, αν ο Όμιλος δεν είχε επιμείνει όλα αυτά τα χρόνια, το θέμα της ένταξης της Νικόπολης θα μπορούσε να είχε χαθεί.
Η σημερινή εξέλιξη και η δημόσια δέσμευση της Υπουργού Πολιτισμού ότι ο φάκελος ένταξης ολοκληρώνεται και θα κατατεθεί επίσημα στην UNESCO, αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό σε αυτή τη μακρά διαδρομή.
Για τον Όμιλο για την UNESCO Πρέβεζας αποτελεί τη δικαίωση ενός αγώνα είκοσι τριών και πλέον ετών.
Αποτελεί δικαίωση όλων εκείνων που πίστεψαν ότι η Νικόπολη αξίζει τη θέση που της αναλογεί στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.
Η Νικόπολη δεν είναι απλώς ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος.
Είναι η ιστορία μας.
Είναι η πολιτιστική μας ταυτότητα.
Είναι ένα μοναδικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η προσπάθεια δεν σταματά εδώ.
Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας θα συνεχίσει μέχρι την τελική δικαίωση και την επίσημη ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO. Θα παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη, θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις αυτή τη μεγάλη εθνική και τοπική προσπάθεια.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσα εμπόδια χρειάστηκε να ξεπεραστούν, πόσες δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν και πόσο δύσκολο ήταν να παραμείνει ζωντανό ένα όραμα που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από είκοσι τρία χρόνια.
Σήμερα, όμως, αυτό το όραμα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πραγματοποίησή του.
Η ιστορία αυτού του αγώνα δεν γράφεται σήμερα.
Έχει γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια, με επιμονή, συνέπεια, αγώνα και πίστη στον στόχο.
Και αυτός ο αγώνας έχει όνομα:
«Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.