Ο Θωμάς Νταβαρίνος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, είναι ένας καταξιωμένος Έλληνας ορειβάτης με πολυετή δράση. Έχει δημιουργήσει δεκάδες αναρριχητικά πεδία σε όλη τη χώρα και έχει ανέβει ακόμη και στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, σε ορισμένες από τις υψηλότερες κορυφές του πλανήτη.
Στην πρόσφατη εμφάνισή του στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση», ο Θωμάς θα μπορούσε εύκολα να επιλέξει να παρουσιάσει τη δική του περιοχή, τα Άγραφα, και να αναδείξει το σπουδαίο έργο που ο ίδιος και ο Σύλλογός του έχουν επιτελέσει εκεί. Αντ’ αυτού, επέλεξε συνειδητά να στηρίξει έναν νέο σύλλογο όπως είναι ο δικός μας.
Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Τον συνδέει διαχρονική προσωπική φιλία με ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και ουσιαστική αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλεται τους τελευταίους μήνες για την υλοποίηση ενός ξεκάθαρου οράματος για τα Ακαρνανικά Όρη:
- τη χάραξη και δημιουργία μονοπατιών πεζοπορίας,
- τη δημιουργία αναρριχητικών πεδίων σε όλη την οροσειρά,
- και την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς από έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Ακαρνανικά.
Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή τον Σύλλογο και τις δράσεις του. Μαζί με την κοινωνία, αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και ο Θωμάς. Μας ενώνουν οι ίδιοι αξιακοί κώδικες, το ίδιο όραμα για τα βουνά του τόπου μας και οι ίδιες ανησυχίες για το μέλλον τους.
Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το Κίνημα των Αγράφων #save_agrafa στάθηκε από την πρώτη στιγμή έμπρακτα δίπλα σε όσους αντιδρούσαν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Ακαρνανικά. Και με κατάθεση Δ11 στις διαβουλεύσεις του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, και με συμμετοχή και στήριξη στην ηλεκτρονική ημερίδα της 9ης Μαΐου 2021 ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Βελουτσά και στον Καλλίδρομο, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου συζήτησε το ζήτημα των ανεμογεννητριών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήταν μια περίοδος όπου (αποδεδειγμένα) οι ανεμογεννήτριες παρουσιάζονταν σε πολλούς ως «θείο δώρο» για τις τοπικές κοινωνίες.
Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά, προσωπικά τον Θωμά Νταβαρίνο, το σύνολο του κόσμου του κινήματος των Αγράφων και τους συντελεστές της εκπομπής του κ. Μάνεση, που συνέβαλαν ουσιαστικά στο να αναδειχθεί ο Σύλλογός μας και οι δράσεις του. Τέλος, αν μιλάμε σοβαρά για πρόοδο του τόπου μας, τότε ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: να αναγνωρίζουμε τα γεγονότα και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος στον Καίσαρα.

0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.