ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
Με ιδιαίτερη επισημότητα και σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως, η επιμνημόσυνη δέηση και η τελετή τιμής και μνήμης προς τον εθνικό αγωνιστή, αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας και πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης, Αλέξανδρο Υψηλάντη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εταιρεία Βυζαντινών και Ιστορικών Μελετών Νομού Πρεβέζης, σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και τους συνεργαζόμενους συλλόγους – όλοι μέλη του Δικτύου Αδελφοποιημένων Συλλόγων – επιβεβαιώνοντας τη συλλογική προσήλωση στη διατήρηση της εθνικής ιστορικής μνήμης και στην απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους ήρωες του Ελληνισμού.
Τον επίσημο επετειακό λόγο εκφώνησε η κ. Μαρία Λιακάκη, βυζαντινολόγος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, η οποία ανέπτυξε με επιστημονική τεκμηρίωση τη συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και τη διαχρονική σημασία της εθνικής του προσφοράς.
Την Εταιρεία Βυζαντινών και Ιστορικών Μελετών Νομού Πρεβέζης εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός της και μέλος του Δ. Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Χριστόφορος Ευθυμίου.
Τον Όμιλο Απογόνων και Φίλων Μάρκου Μπότσαρη εκπροσώπησε ο κ. Κωνσταντίνος Παχής, τον Πανηπειρωτικό Σύνδεσμο Ελευσίνας η Πρόεδρος κ. Ελένη Γκόγκου, την Επιτροπή «Πρέβεζα: Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον» οι κ. Κώνσταντίνος Χήκας και Λάζαρος Δάλας, ενώ τη Χορευτική Ομάδα Κρητών Αθήνας «ΚΡΗΤΑΙΟΙ» ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Ζουλινάκης.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Ευρωβουλευτής κ. Αφροδίτη Λατινοπούλου και η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Αττικής κ. Μαρία Μωραϊτάκη-Πικρού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ιστορικής συνέχειας και της εθνικής αυτογνωσίας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον της μαρμάρινης λάρνακας όπου φυλάσσονται τα οστά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αποδίδοντας τον προσήκοντα φόρο τιμής σε μία από τις πλέον εμβληματικές και ηρωικές μορφές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Παράλληλα, την εκδήλωση πλαισίωσαν τιμητικά αγήματα με παραδοσιακές στολές από συλλόγους του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Ελευσίνας και της Χορευτικής Ομάδας Κρητών Αθήνας «ΚΡΗΤΑΙΟΙ», προσφέροντας ιδιαίτερη λαμπρότητα.









0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.