­

ΡΟΖΕ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ ΓΗ

 

Ροζέ Μπαμπίνης Γη (Η πρώτη προσπάθεια στην εμφιάλωση κρασιού από τον συγχωριανό μας Αλέξη Θανασούλα )

Ένα ροζέ κρασί φτιαγμένο με αγάπη και υπομονή. Τα σταφύλια ήρθαν από τη γη της Μπαμπίνης. Ρίζες αμπελιού που κράτησαν ζωντανή τη μνήμη, τον τόπο και την οικογένεια.
Το όνομα; Ροζέ Μπαμπίνης Γη – γιατί είναι γεμάτο μυρωδιές, εικόνες, ιστορίες, όλα κλεισμένα σε ένα μπουκάλι.
Στην υγειά όσων αγαπήσαμε κι όσων συνεχίζουμε να τιμάμε, πίνοντάς το σε ένα τραπέζι όπου κυριαρχεί η αγάπη, το χαμόγελο, η κουβέντα, το φαγητό και η ζεστασιά του να είμαστε μαζί. Καλή Ανάσταση..!!

facebook

Alexis Thanasoulas


ΙΣΤΟΡΙΑ

Παλαιότερα το χωριό είχε πολλά αμπέλια που έβγαζαν περίφημο κρασί. Οι Αμπελώνες της Μπαμπίνης ήταν στις αρχές του 17ου αιώνα φημισμένοι. Η αποδοτικότητά τους ήταν επίσης πολύ μεγάλη και μεγάλο μέρος της παραγωγής εξαγόταν. Στις αρχές του 17ου αιώνα οι εξαγωγές έφτασαν τα 800 βαρέλια το χρόνο, περίπου 40.000 οκάδες ή 52.000 κιλά. Κατά την τουρκοκρατία τα αμπέλια περιήλθαν στους τούρκους. Λέγεται ότι ο ίδιος ο Πασάς των Ιωαννίνων έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στο κρασί του χωριού. 


Πολλά αμπέλια είχε η Μονή του Αγίου Γεωργίου Πόρτας και το Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Τα πιο πολλά αμπέλια ήταν στην περιοχή που ονομάζουμε Αμπέλια. Ο 'Αγγλος τοπογράφος και νομισματολόγος Ουίλιαμ Μάρτιν Λήκ (αρχές 19ου αιώνα) που πέρασε από το χωριό γράφει στο ημερολόγιό του ότι τα αμπέλια της Μπαμπίνης έδιναν 500 βαρέλια των 50 οκάδων κρασί το χρόνο.

Πηγή:βιβλίο Γ.Σ.Μπαρμπαρούση ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΑΡΧΑΙΕΣ

 ΦΟΙΤΙΕΣ εκδόσης Ίαμβος 2009


Ο Άρης Μπιτσώρης ΄΄ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ

 ΜΕΛΙΚΟΚΙΑΣ''έγραψε για το

 Μπαμπινιώτικο  κρασί:

ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΑ ΔΙΣΤΙΧΑ







Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................