Εξουσία με προοδευτικό πρόσημο - Γράφει ο Πάνος Τρυφιάτης...

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος-Αλλαγής.

Στο πεδίο των αντιπαραθέσεων και του πολιτικού διαλόγου κατατέθηκαν σημαντικές απόψεις στη δημόσια συζήτηση, κάτι που θα μπορούσε να γίνει τα προηγούμενα χρόνια, πλην όμως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είχε πέσει σε πολιτική νάρκη.

Πέρα από πολιτικές όμως αναδείχθηκαν και παθολογικά συμπτώματα που αποτελούν βασικό εμπόδιο για την πολιτική συνοχή και συνάμα αποκαλύπτουν εύγλωττα το προσωπείο αλαζονείας που είχε καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Δεν έλειψαν οι ακραίες τοποθετήσεις και τα χτυπήματα απαξίωσης και υποτίμησης. Φαίνεται οι υποψήφιοι στο πεδίο της αντιπαράθεσης να προσέγγισαν σκέψεις του Nicollo Machiavelli (Η Τέχνη του Πολέμου):«Παρόλο που η απάτη σε άλλες δραστηριότητες είναι επαχθής, στη διαχείριση του πολέμου είναι επαινετή και ένδοξη και εκείνος που καταβάλλει τον εχθρό χρησιμοποιώντας απάτη πρέπει να επαινείται όσο και αυτός που το πράττει με τη βία»


Εν μέσω όλων αυτών διατυπώθηκαν και ώριμες θέσεις, μεστές περιεχομένου, οι οποίες έδωσαν προστιθέμενη αξία στην διαδικασία και στα εξαγόμενα χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων μέσα σε ένα ταραγμένο πολιτικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν τα γεγονότα που σχετίζονται με το μέλλον και την ύπαρξη του Σύριζα. Ξεφύγαμε από την πολιτική ασφυξία και την ακινησία στην δημόσια συζήτηση.

Βεβαίως διαπιστώθηκαν μέσα από τις απόψεις των υποψηφίων και διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση και το προοδευτικό ορόσημο.

Αποτυπώθηκε με τον πλέον καθαρό τρόπο η επίθεση που δέχθηκε υποψήφιος από τρεις, όπως αποδείχθηκε ισχυρούς διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με κυρίως τεχνικά παρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Και σε ένα σημαντικό βαθμό δαιμονοποιήθηκε η Αριστερά.Ο κατεξοχήν χώρος ιδεών για την ανισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε όλο τον κόσμο η Σοσιαλδημοκρατία ανήκει στην κεντροαριστερά, που σημαίνει Αριστερά που κάνει ανοίγματα στο κέντρο και όχι το αντίθετο.

Στη χώρα μας γιατί πρέπει να μετακινείται κατά το δοκούν στην πολιτική χωροταξία;

Μέσα από το λόγο του συγκεκριμένου υποψηφίου προτάχθηκε  η καθαρή προσέγγιση της συνείδησης των πολιτών και η ελεύθερη και μη χειραγωγημένη σκέψη, που υπηρετεί τις κοινωνικές διεκδικήσεις και όχι τα οικονομικά συμφέροντα.Δεν είναι δυνατόν με το ένα χέρι να παραλαμβάνεις από τον λαό την σκυτάλη της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και με το άλλο τις εντολές των συμφερόντων της ολιγαρχίας και των καρτέλ. Οι πρακτικές αυτές δεν συνάδουν με την λαϊκή εντολή.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της εξουσίας είναι επιθυμητός μόνο                                                          όταν από την κυβέρνηση εκφράζονται τα λαϊκά συμφέροντα και οι αξίες της προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία που η πολιτική πλαγιοκοπείται από προσπάθειες ηγεμόνευσης της πολιτικής ζωής της χώρας μας από ισχυρές οικονομικές ομάδες με ολιγοπωλιακή λειτουργία της αγοράς (καρτέλ). Αυτό χαρακτηρίζει κατά κόρον τις βασικές κατευθύνσεις της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής που παραδίδει στην αγορά πεδία του κοινωνικού κράτους, της παιδείας, της υγείας, της ενέργειας και ανέχεται την ασυδοσία και αισχροκέρδεια, με αποτέλεσμα την κοινωνική εξαθλίωση και ανισότητα.

Δυστυχώς η κατάσταση αυτή οδηγεί την κοινωνία σε σιωπηρή αποδοχή αυτής της εκδοχής, την απομακρύνει από την ενασχόληση με θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα και μετατοπίζει το ενδιαφέρον της σε ζητήματα τεχνικής και διαχείρισης.

Γίνεται προσπάθεια αποξένωσης της κοινωνίας από τα βασικά διακυβεύματα και τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να χαρακτηρίζουν την δημοκρατική διακυβέρνηση και υποκατάστασής τους από επικοινωνιακά ζήτημα χαμηλού ενδιαφέροντος, με στόχο η κοινωνία να γυρίσει την πλάτη στην πολιτική ή να έχει συμβιβαστεί με την αναποτελεσματικότητά της για την κάλυψη αναγκών και οραμάτων της.

Η πολιτική ζωή έχει μετατραπεί σε ελεγχόμενο παίγνιο με την βοήθεια επικοινωνιολόγων, δημοσκόπων και πολιτικών αναλυτών, πάντα με το αζημίωτο, για τον έλεγχο της πληροφόρησης και της δημόσιας συζήτησης με στόχο την χειραγώγηση της κοινωνίας.

Τα οικονομικά συμφέροντα και τα καρτέλ έχουν διαβρώσει την πολιτική, με αποτέλεσμα αυτή να εκλαμβάνεται πλέον σαν μια επαγγελματική-εμπορική δραστηριότητα, όπως όλες οι άλλες, και μάλιστα πλήρως καθοδηγούμενη.

Στις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ– Κίνημα Αλλαγής, ο Χάρης Δούκας με καθαρό αφήγημα, όρθωσε το ανάστημα του απέναντι σε αυτή την κοινωνική ανισορροπία που δημιουργούν τα ολιγοπώλια και τα συμφέροντα, με συνέπεια οι επιθέσεις στο πρόσωπο του να είναι πρωτόγνωρες τόσο από την κυβέρνηση αλλά και από τους περισσότερους συνυποψηφίους του (με τον δικό τρόπο ο καθένας).

Η ανάληψη της εξουσίας έχει αξία για ένα σοσιαλιστικό κόμμα, όταν δια μέσου του προγράμματος του, υπηρετούνται οι αξίες και οι στόχοι που αποσκοπούν στην απελευθέρωση της κοινωνίας. Η εξουσία χωρίς δημοκρατικό-προοδευτικό πρόσημο, αφήνει αδιάφορο τους δημοκρατικούς πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που αποτελούν την ευρεία βάση του.

Με το εκλογικό αποτέλεσμα δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία στον σημερινό Πρόεδρο. Το μέλλον του κινήματος μας θα κριθεί από την κατεύθυνση που θα δρομολογήσουμε. Οι πολίτες μας παρακολουθούν, περιμένουν από εμάς και δεν θα μας συγχωρήσουν κανένα πολιτικό παραστράτημα. Πέρα από την επικράτηση του σημερινού Προέδρου στον β´ γύρο οικοδομήθηκε και μια σημαντική πρωτοβουλία με υψηλό ποσοστό, με ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά στο χώρο των ιδεών ως σημαντικό εσωτερικό αντίβαρο, απέναντι σε αλαζονικές συμπεριφορές και απαξιώσεις του στελεχιακού δυναμικού του κινήματος.

Είναι ένα ουσιαστικό πρόπλασμα που θα συνδράμει ώστε το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής να προσεγγίσει την κοινωνία και τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπεί με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για ένα πλειοψηφικό ρεύμα του μεγάλου προοδευτικού χώρου, με αξιώσεις προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση με πρωτοβουλία του Προέδρου το κίνημα μας πρέπει να αφήσει πίσω του την πολιτική ακινησία που είχε περιέλθει το προηγούμενο διάστημα. Εκείνο δε που ήταν και εξακολουθεί να παραμένει το πρώτο ζητούμενο είναι  η αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων του κόμματος και η μη απαξίωση και υποτίμηση του πολιτικού προσωπικού.

Δημιουργήθηκε μια ευκαιρία.

Να μην την αφήσουμε.

*Ο Πάνος Τρυφιάτης είναι Οικονομολόγος- ΔΜΣ Πολιτικής Επιστήμης

Πρώην Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- Κιν. Αλλαγής

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................