ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ: Αποφασιστική παρέμβαση των Βρυξελλών .Γράφει-Σχολιάζει Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

 Το θέμα της μη λειτουργίας του Βιολογικού του Αστακού έχει, πλέον, ξεφύγει από τα στενά πλαίσια των Ελληνικών Αρμόδιων Αρχών και απασχολεί τους υπεύθυνους των Βρυξελλών, οι οποίοι διενεργούν σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν είναι, προς το παρόν, ανακοινώσιμα, αλλά αυτό θα συμβεί μόλις η έρευνα ολοκληρωθεί. Και αυτό, όπως φαίνεται, δεν θα αργήσει να συμβεί, γιατί η έρευνα είναι αρκετά προχωρημένη.


Ο Υπεύθυνος για τα ζητήματα αυτά κ. Rasmussen, σε απαντητική του επιστολή, με ενημερώνει για το όλο project , τις λεπτομέρειες  χρηματοδότησης του έργου και τις μέχρι τώρα κινήσεις της ΕΕ αλλά και γι αυτές που πρόκειται να συμβούν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι ενήμερη για την μη ολοκλήρωση και μη λειτουργία του έργου αφήνοντας, ταυτόχρονα,  σαφείς ενδείξεις ότι θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα από την Κοινοτική Νομοθεσία, που εφαρμόζονται σε ανάλογες περιπτώσεις. 

Αν και δεν γίνεται στην απαντητική επιστολή  σαφής αναφορά στα μέτρα αυτά, θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό να ζητηθεί η επιστροφή των κονδυλίων, που έχουν χορηγηθεί από την ΕΕ και τα οποία είναι της τάξης των , περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ πιθανό είναι να επιβληθεί και  πρόστιμο για την ασυνέπεια και αναποτελεσματικότητα των Αρμοδίων  Ελληνικών Αρχών.

Η Επιστολή Rasmussen ήλθε σε απάντηση στην προσφυγή μου στην ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου, η οποία έγινε αφότου οι Αρμόδιες Ελληνικές Αρχές και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που είναι ο κύριος του έργου, αλλά και ο Δήμος Ξηρομέρου αγνόησαν το έγγραφο αίτημα να μου παράσχουν όλα εκείνα τα στοιχεία, που αφορούν το έργο, έτσι ώστε έγκυρα και υπεύθυνα να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για το μείζον αυτό θέμα , που επηρεάζει την καθημερινότητά τους, την ποιότητα ζωής τους και σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση του Ξηρομέρου αλλά και των ιδίων των πολιτών, επαγγελματιών και μη.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι δεν ήμουν καθόλου αισιόδοξος ότι θα είχα απάντηση από Περιφέρεια και Δήμο. Και τούτο διότι δεν ενδιαφέρονται για την διαφάνεια και δεν υπολογίζουν τους πολίτες, για την ενημέρωση των οποίων αδιαφορούν.

Έτσι έχουν μάθει να πορεύονται και να αντιμετωπίζουν  αυτούς που τους ανέδειξαν στις θέσεις, που κατέχουν , αλλά  οι  πολίτες είναι αυτοί που θα κληθούν ''να πληρώσουν το μάρμαρο'', στην περίπτωση, που η ΕΕ προχωρήσει σε κυρώσεις.

Ήμουν, όμως απόλυτα πεπεισμένος ότι η ΕΕ δεν θα με σνόμπαρε, όπως συνέβη με Περιφέρεια και Δήμο και ότι θα ανταποκρινόταν στο σχετικό αίτημά μου, όπως και έγινε.

Η επιστολή Rasmussen  γραμμένη στα Αγγλικά και τα Ελληνικά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλά μπορεί κάποιος να αντιληφθεί διαβάζοντάς την.

Την δημοσιεύουμε αυτούσια μεταφρασμένη στα Ελληνικά. Όσοι εκ των αναγνωστών ενδιαφέρονται να δουν την πρωτότυπη επιστολή στα Αγγλικά μπορούν να καταφύγουν στο blog xiromeronewday.com  ή ευκολότερα : ΤΑ ΝΕΑ του Ξηρομέρου


Αγαπητέ κύριε Μπαρμπαρούση,


Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2024 (Αναφ. Ares (2024) 6541542), στην οποία μας ενημερώσατε για τη μη ολοκλήρωση και τη μη λειτουργική κατάσταση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Αστακού.


Το έργο "Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και δικτύου αποχέτευσης του δήμου Αστακού" ξεκίνησε την προγραμματική περίοδο 2000-2006 στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος "Δυτική Ελλάδα". Οι συνολικές δηλωθείσες δαπάνες για το έργο ανήλθαν σε 3.605.590 ευρώ.


Όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ολοκλήρωσής του, η υλοποίηση του έργου επεκτάθηκε στη συνέχεια στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη". Οι συνολικές δηλωθείσες δαπάνες για το έργο ανήλθαν σε 2.352.104 ευρώ.


Το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και να βρίσκεται σε χρήση έως τις 31 Μαρτίου 2019. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής γνωρίζουν ότι το έργο παραμένει ημιτελές και μη λειτουργικό, και συνεπώς δεν εκτελείται σύμφωνα με τους στόχους του. Σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των συνεπειών αυτής της μη ολοκλήρωσης και παρακολουθούμε το θέμα με τις εθνικές αρχές. Η αντιφατική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι εμπιστευτική μέχρι την ολοκλήρωσή της.


Σε περίπτωση που επιθυμείτε να υποβάλετε καταγγελία στην Επιτροπή σχετικά με πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι καταγγελίες πρέπει κατ' αρχήν να υποβάλλονται χρησιμοποιώντας το τυποποιημένο έντυπο καταγγελίας, εκτός εάν είναι προφανής η αδυναμία του καταγγέλλοντος να χρησιμοποιήσει το έντυπο. Η χρήση του τυποποιημένου εντύπου καταγγελίας θα παρέχει στις υπηρεσίες της Επιτροπής τις απαραίτητες πληροφορίες για τη βελτίωση της βάσης αξιολόγησης της βασιμότητας της καταγγελίας και θα διευκολύνει την καλύτερη διαχείρισή της.


Στη φωτο ο κ. Rasmussen, στα δεξιά, αρμόδιος για το θέμα, μαζί με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Ζερβό  όταν ξεναγήθηκαν στους χώρους του Αμαξοστασίου και των σταθμών του μετρό Θεσσαλονίκης από τον διευθύνοντα σύμβουλο της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» Νίκο Κουρετα. Την απάντηση της ΕΕ υπογράφει ο κ. Rasmussen. 


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................