Παναγιώτης Ηλ. Χολής: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η Μ.Π.Ε

 


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η Μ.Π.Ε
 
Στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(Μ.Π.Ε) για μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκεται στην παράκτια ζώνη Αστακού - Μύτικα.
Η Μ.Π.Ε, επικαλούμενη το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών και το Π.Δ της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας, ζητά μετατόπιση των ιχθυοκλωβων της στη θάλασσα σε έκταση 30 στρεμμάτων και άδεια χρήσης χερσαίας έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων για υποστηρικτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις. Ζητά επίσης και άλλα υπό έργα και διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Η διαβούλευση είναι ανοιχτή στο κοινό, που ενδιαφέρεται να εκφράσει την γνώμη του ή τις παρεμβάσεις του επί της μελέτης, έως 22/08/24.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετέχει και να εκφράσει τη γνώμη του, χρησιμοποιώντας  το έντυπο υπό στοιχεία Δ11 που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Α της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45 Β’),(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ https://www.pde.gov.gr/gr/images/files/Entypo_D11.docx). Μπορείτε να  συμπληρώνετε στο έγγραφο Δ11 με την άποψη σας ή γράφετε το σχόλιο σας, το οποίο θα πρέπει να αποστείλετε στο Γραφείο Προέδρου Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση dd.tso@pde.gov.gr.
Για τη συγκεκριμένη Μ.Π.Ε πριν δύο ημέρες το δημοτικό συμβούλιο έδωσε αρνητική γνωμοδότηση με εισήγηση που κατέγραφε τους λόγους της αντίθεσης του.
Πρώτον. Η Μ.Π.Ε αμφισβητεί ή αγνοεί τον ιδιοκτήτη των χερσαίων εκτάσεων, της εν λόγο περιοχής, που είναι η κοινότητα Καραϊσκάκη και νυν δήμος Ξηρομέρου, με τελεσίδικες αποφάσεις του Εφετείου   και ζητά την άδεια για τις εγκαταστάσεις της από το Ελληνικό δημόσιο - Δασαρχείο Αμφιλοχίας, ενώ έπρεπε και πρέπει να απευθυνθεί στο δήμο Ξηρομέρου ως ο κύριος κάτοχος της έκτασης. Με απλά λόγια: Όταν θέλω να χρησιμοποιήσω  το διπλανό σπίτι ή οικόπεδο ζητάω την άδεια από τον πραγματικό σημερινό ιδιοκτήτη που έχει τους τίτλους ιδιοκτησίας και όχι από τον προηγούμενο που τις απώλεσε με νόμιμο τρόπο.
Το δημοτικό συμβούλιο ορθώς αντιτίθεται σε αυτό τον ισχυρισμό της Μ.Π.Ε αφού μια σύμφωνη γνώμη του επί των ισχυρισμών της Μ.Π.Ε για το ιδιοκτησιακό θα σήμαινε απεμπόληση των περιουσιακών στοιχείων του δήμου, μη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ελέγχονταν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Κατ' επέκταση αυτών το ίδιο ισχύει και για τις αδειοδοτήσες υπηρεσίες που θα δεχθούν τον ισχυρισμό της Μ.Π.Ε και θα αγνοήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δήμου. Επίσης το δασαρχείο Αμφιλοχίας καλά θα κάνει να έχει άποψη μόνο επί του χαρακτήρα των εκτάσεων και όχι επί του ιδιοκτησιακού, όταν αυτό αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα και αποφάσεις δικαστηρίων.
Ο δεύτερος λόγος που το δημοτικό συμβούλιο αντιτίθεται στη Μ.Π.Ε και ορθώς το πράττει, είναι το περιβαλλοντικό.
Η Μ.Π.Ε παραβιάζει σε ένα βαθμό τόσο τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ίδια τη Σ.Μ.Π.Ε της Π.Ο.Α.Υ, όσο και από τις απαιτήσεις του Π.Δ καθώς και της ελληνικής και ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των Ποσειδωνίων.
Τέλος ορθά το δημοτικό συμβούλιο δεν ενέκρινε την Μ.Π.Ε αφού ο δήμος Ξηρομέρου και 350 δημότες αυτού αντιτίθενται στην Π.Ο.Α.Υ, την οποία επικαλείται η Μ.Π.Ε, και με αδιάψευστα στοιχεία και αιτιάσεις έχουν προσφύγει στο Σ.τ.Ε για ακύρωση του Π.Δ.
Μια αντίθετη απόφαση του, θα ακύρωνε την μέχρι τώρα στάση του, θα έκανε φανταστική κυβίστηση και αυτομάτως θα αυτο καταργούσε την προσφυγή. Και εδώ θα ελέγχονταν για παράβαση καθήκοντος.
Με λίγα λόγια το δημοτικό συμβούλιο έπραξε αυτό που έπρεπε σεβόμενο τον εαυτό του, τις αποφάσεις του, τις νομικές ενέργειες και τη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων του δήμου.
Γνωρίζοντας ότι η γνωμοδότηση του δήμου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη διοίκηση, Θα περιμένουμε να δούμε την γνωμοδότηση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος που η γνώμη της έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Περισσότερες αιτιάσεις, που υπάρχουν, για αρνητική γνωμοδότηση της Μ.Π.Ε. θα καταγράψουμε στη δημόσια διαβούλευση.
 
Παναγιώτης Ηλ. Χολής
 
Μέλος Επιτροπής αγώνα Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου - Καστού ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................