Πεζοπορική διαδρομή Παπαδάτου - Αρχαία Ακαρνανική πόλη Φοιτίαι (Άη Γιώργης Μπαμπίνης) Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

 

Πεζοπορική διαδρομή

Παπαδάτου - Αρχαία Ακαρνανική πόλη Φοιτίαι (Άη Γιώργης Μπαμπίνης)

Ημερομηνία:    18/8/2024

Σημείο συνάντησης και ώρα:

Εύκολη πορεία

  • Συνάντηση στον Αη Γιώργη Μπαμπίνης στις 18:30 

  • Απόσταση 3-4 χλμ 

  • Ώρες πορείας: 2 με 2:30 ώρες περίπου με τις στάσεις

Δύσκολη πορεία

  • Συνάντηση στην Πλατεία της Παπαδάτου στις 17:15 

  • Απόσταση 7-8 χλμ 

  • Ώρες πορείας: 3 με 3:30 ώρες περίπου με τις στάσεις

Απαραίτητα μαζί μας: Παπούτσια πεζοπορίας, Μακρύ παντελόνι, Καπέλο, Νερό 1λτ, Ατομικό Φαρμακείο, Φακό, Σνακ (φρούτο, ξηρούς καρπούς κτλ), και την καλή μας διάθεση!

Διοργάνωση: Σύλλογος Παπαδαταίων «Ο Άγιος Νικόλαος»

Αναλυτικές Πληροφορίες


Την Κυριακή 18/8/2024 ο Πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας διοργανωνει μια Πεζοπορική διαδρομή από την Παπαδάτου Ξηρομέρου μέχρι την Ακαρνανική πόλη Φοιτίαι, μία πολύ σημαντική αρχαία οχυρωμένη πόλη. Η τοποθεσία της στο χωριό Μπαμπίνη φέρει και το τοπωνύμιο Πόρτα, ενώ στην κορυφή του ενός από τους δύο  λόφους υπάρχει η μονή του Αγίου Γεωργίου. 


Η θέση της αρχαίας πόλης ήταν πολύ σημαντική από στρατηγική άποψη αφού έλεγχε  την πεδιάδα του Ξηρομέρου και τα ακαρνανικά περάσματα, έχει οπτική επαφή με το κάστρο του Αετού, και τους τριγύρω λόφους.

Η οχύρωση περιβάλλει δύο λόφους του Αη Γιώργη και της αρχαίας Ακρόπολης  προς το βορρά όπου έχει οχυρωθεί ένας πιο απότομος λόφος και πιο απόρθητος αφού έχει ενισχυθεί με γωνιώδεις προεξοχές και πύργους!

Αποτελούσε μια από τις επικράτειες της Ομοσπονδίας των αρχαίων Ακαρνανών ( Οινιάδες, Αλυζία, Ανακτόριο, Αμφιλοχικό Άργος, Αστακός, Έχινος, Θύρρειο, Στράτος, Πάλαιρος, Φοιτίες, Λιμναία, Μεδεών), από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στην κλασική εποχή, 5ος αι.π.Χ., η Ακαρνανία είναι μια ισχυρή περιοχή με τις περισσότερες πόλεις της να είναι οργανωμένες ως αστικά κέντρα και διαθέτουν εκτεταμένες και επιβλητικές οχυρώσεις. Κατά τον 4ο και 3ο αι. π.Χ. η περιοχή ανθεί και οι πόλεις κόβουν δικά τους νομίσματα. Οι Ακαρνάνες ήταν σταθερά σύμμαχος των Αθηναίων και ενεπλάκησαν σε πολλούς πολέμους. 

Η πόλη Φοιτίες κατακτήθηκε από τους Αιτωλούς και απελευθερώθηκε από το Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε’ κατά την εκστρατεία του στην Ακαρνανία το 219 π.Χ. Μετά τη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) οι κάτοικοί της υποχρεώνονται από τους Ρωμαίους να μετοικήσουν στη Νικόπολη.







Πληροφορίες για την πεζοπορία 

Θα χωριστούμε σε δύο ομάδες και θα ακολουθήσουμε διαφορετική πορεία:


Εύκολη πορεία

Συνάντηση στον Αη Γιώργη Μπαμπίνης στις 18:30 στη θέση   https://maps.app.goo.gl/ReALjNB5xreAwm7F6 (λίγο πριν τον Αη Γιώργη)  και έναρξη πεζοπορίας - ξενάγησης στην Αρχαία πόλη Φοιτίαι υπό το φως του ηλιοβασιλέματος (στις 20:26). Θα επισκεφτούμε ενδεικτικά, την θέση του αρχαίου θεάτρου, τις πύλες εισόδου με τους ογκόλιθους, αρχαίο πηγάδι, κρήνη, την οχύρωση της αρχαίας ακρόπολης, τα ερείπια του βυζαντινού μνημείου του Αγίου Ιωάννη κα. Κατόπιν θα ανηφορίσουμε στο λόφο του Αη Γιώργη όπου θα ξεκουραστούμε και θα απολαύσουμε την αυγουστιάτικη πανσέληνο ( ανατολή σελήνης στις 20:00) 

  • Απόσταση 3-4 χλμ 

  • Ώρες πορείας: 2 με 2:30 ώρες περίπου με τις στάσεις

Όσοι επιλέξουν την εύκολη πορεία θα μετακινηθούν με δικά τους μέσα στο σημείο συνάντησης και θα ακολουθήσουν μια κυκλική πορεία. Ο δρόμος από την Μπαμπίνη μέχρι τον Αη Γιώργη είναι κυρίως ασφαλτόδρομος και βατός χωματόδρομος. 


Δύσκολη πορεία

Συνάντηση στην Πλατεία της Παπαδάτου στις 17:15 και προώθηση στην άκρη του χωριού στην αρχή του χωματόδρομου για Αετό ( στα Κουτρουμπέικα) με αυτοκίνητα ή αγροτικά ώστε στις 17:45 περίπου να ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας.

Θα ακολουθήσουμε μια διαδρομή σε παλιούς χωματόδρομους και μονοπάτια. θα περάσουμε τον χείμαρρο Γερομπόρο, λιβάδια και παλιά καπνοχώραφα και θα κατευθυνθούμε προς την αρχαία Ακαρνανική πολη Φοιτίαι όπου θα ενωθούμε με την πρώτη ομάδα που θα κάνει την εύκολη πορεία.

  • Απόσταση 7-8 χλμ 

  • Ώρες πορείας: 3 με 3:30 ώρες περίπου με τις στάσεις

Όσοι επιλέξουν την δύσκολη πορεία θα επιστρέψουν στο χωριό της Παπαδάτου με ιδιωτικά αυτοκίνητα και αναλόγως την συμμετοχή με ένα μικρό λεωφορείο ( και ένα μικρό αντίτιμο που θα ανακοινωθεί)


Όλοι συμπληρώνουμε την φόρμα για να δηλώσουμε την συμμετοχή μας:


https://forms.gle/aLJDSvhim5xbytuLA

 

Η πεζοπορία απευθύνεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση ανεξαρτήτου ηλικίας.

Απαραίτητα μαζί μας: Παπούτσια πεζοπορίας, Μακρύ παντελόνι, Καπέλο, Νερό 1λτ, Ατομικό Φαρμακείο, Φακό, Σνακ (φρούτο, ξηρούς καρπούς κτλ) και φυσικά φοράμε τον όμορφο χαμόγελό μας και την καλή μας διάθεση!




 


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................