Νίκος Θεοδ. Μήτσης: Η συμβολή της Ιεράς Μονής Ζαμπατίνας στη Ζάβιτσα (Αρχοντοχώρι) Ξηρομέρου κατά την εθνική Παλιγγενεσία.

 

Η Παναγία της Ζαμπατίνας (φωτογραφία 1977).
Του Νίκου Θεοδ. Μήτση.

Πολύπλευρη, πολύμοχθη και πολυαίμακτη και για τούτο ανυπολόγιστη, είναι η συμβολή του «τετριμμένου ράσου» στους εθνικούς αγώνες κατά τη διάρκεια της μακραίωνης Τουρκοκρατίας. Αυτής της φοβερής «εθνικής» νύχτας, όπως και στη συνέχεια, στη μεγάλη εθνεγερσία του 21.
Είναι σε όλους γνωστό ότι ο κλήρος στους αγώνες τους έθνους έδωσε τα πάντα. Δεν υπάρχει πολεμική περίοδος που να μην συμμετείχε το «τετριμμένο ράσο» κοντά στις λαϊκές εξεγέρσεις και να μη στήριξε έμπρακτα τους αγώνες του. Ο κλήρος ως εκφραστής της θρησκευτικής μας παράδοσης, στάθηκε αναντίρρητα ο φρουρός, η μητέρα και ο τροφός του υπόδουλου Ελληνισμού.
Σε όλη την έκταση της χώρας μας, οι κληρικοί (καλόγεροι, ιερείς, αρχιμανδρίτες και Επίσκοποι) αποδείχθηκαν υπεράξιοι μαχητές της πίστεως και της πατρίδας, καλοί «στρατιώτες» του Χριστού και της ελευθερίας, που γνώριζαν να βάζουν στο θυμιατό – όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν - «μπαρούτι αντί λιβάνι» και, να συχναλλάζουν τους Ψαλμούς με κλέφτικα τραγούδια ηρωικής μνήμης, ανδρείας και παλικαριάς.
Δείτε εδώ όλη την ιστορική αναφορά του συμπατριώτη μας Νίκου Μήτση.


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................