ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ : Πασχαλιάτικο χαράτσι σε Εστίαση, Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα-Φόρος 2% επί του τζίρου ! Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ



Ανάστατος είναι ο κόσμος της Εστίασης και του Τουρισμού στο Ξηρόμερο, μετά την απόφαση του Δήμου να θέσει σε εφαρμογή τη διάταξη  περί ''τέλους παρεπιδημούντων '', που  μεταφράζεται σε επιβάρυνση 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου) κάθε επιχείρησης, που ασχολείται με τον Τουρισμό όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αλλά και κάθε είδους επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες εστίασης όπως  φαστ φουντ, ταβέρνες, καφετέριες, αναψυκτήρια κλπ. Και μάλιστα  το μέτρο θα ισχύσει ακόμη και στο τελευταίο χωριό του Ξηρομέρου. 

Πρόκειται για ρύθμιση που προβλέπεται από τον Νόμο 2130 του 1993 και η οποία εφαρμοζόταν ήδη σε όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας, όχι όμως και στο Ξηρόμερο,  για λόγους ανεξήγητους .

Ο Δήμος Ξηρομέρου, αντιμετωπίζοντας , προφανώς, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αναγκάζεται, πλέον εκ των πραγμάτων να εφαρμόσει τη σχετική διάταξη, σε μια προσπάθεια να  βελτιώσει τα οικονομικά του και να μπορέσει να ανταποκριθεί  στις απαιτήσεις, που κινδυνεύουν να τον οδηγήσουν σε οικονομική στενότητα ενδεχομένως και σε οικονομικό αδιέξοδο και  στην επιτήρηση.

Αν και το ''μαντάτο'' έχει φθάσει ήδη στους περισσότερους επαγγελματίες της Εστίασης και των Ξενοδοχείων, εν τούτοις ο Δήμος , αποποιείται κάθε ευθύνης χωρίς ωστόσο να μας λέει γιατί από το 1993 δεν εφάρμοζε τοι μέτρο και το υιοθετεί  τώρα με καθυστέρηση  22 ετών τουλάχιστον.

Πάντως δεν είναι γνωστό τι έσοδα θα επιφέρει το εν λόγω μέτρο στο Δήμο, ούτε που θα αξιοποιηθούν τα εισπραττόμενα ποσά.

Ωστόσο, η επιβάρυνση θα είναι δυσβάστακτη για τις θιγόμενες επιχειρήσεις  ακόμη και στο τελευταίο χωριό του Ξηρομέρου, καθώς η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη και οριακή. Ο τουρισμός θα πληγεί ιδιαίτερα αφού όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας κ.  Β. Τσάρκος η επιβάρυνση θα φθάσει ακόμα και  7 ευρώ την βραδιά για κάθε δωμάτιο τεσσάρων αστέρων και 10 για τα πεντάστερα.

Εξυπακούεται ότι οι επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να μετακυλήσουν όλο το οικονομικό βάρος στους καταναλωτές, ή και εν μέρει. Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται πολύ πιθανή η αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων με το αντίστοιχο ενδεχομένως και με μεγαλύτερο ποσοστό.

Το χειρότερο όμως απ όλα είναι ότι το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από το 2021 και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τα αντίστοιχα ποσά και μάλιστα έντοκα, επιβαρυνόμενα με 0,75% σε μηνιαία βάση.

Από τούδε και στο εξής ο φόρος θα καταβάλλεται μαζί με τις τετραμηνιαίες καταστάσεις του ΦΠΑ.

Η Δημοτική Αρχή  είναι εκτεθειμένη απέναντι σε μια πλειάδα επαγγελματιών αλλά και στους πολίτες του Ξηρομέρου, καθώς δεν αποκάλυψε προεκλογικά την ''φορομπηχτική'' της πολιτική, αλλά απέκρυψε εντέχνως τις προθέσεις της  δημιουργώντας μια πλασματική εικόνα στο εκλογικό σώμα.

Βέβαια,  δικαιούται να επιβάλλει το φόρο αλλά γιατί αυτό δεν το έκανε 22 χρόνια τώρα και γιατί δεν ενημέρωσε σχετικά τους πολίτες, αλλά ''ποιεί την νήσσαν'', ακόμη και σήμερα, που καλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να πληρώσουν το μάρμαρο;

Τι λέει, όμως,  το επίμαχο  άρθρο ;


Άθρο 27 του Ν. 2130/1993

10.Το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 339/ 1976, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του ν. 1080/1980 ορίζεται από 1/1/93 σε ποσοστό 2%.

Το τέλος που προβλέπεται από τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 26 του ν. 1828/1989, προκειμένου περί καταστημάτων του άρθρου αυτού, που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας ορίζεται από 1/1/93 σε ποσοστό 2%.


ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
 Χρόνια Πολλά και με Υγεία για όλους και όλες

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................