Κατμάρ η Κατιμάρι .Το παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό
Την καθαρά Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής το νηστίσιμο γλυκό Κατμάρ είχε την τιμητική του, στα χωριά του Ξηρομέρου και ήταν το συνηθισμένο γλυκό των ημερών της Αποκριάς.
Το Κατμάρ που ήταν εύκολο στην παρασκευή του, γλύκαινε τις ημέρες της νηστείας όλους τους Ξηρομερίτες.
Δείτε τη συνταγή από την Αγλαΐα Μπακογιώργου για όσους θέλουν να φτιάξουν το Κατμάρ, το Ξηρομερίτικο νηστίσιμο γλυκό!!...............
Υλικά
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις -Μια πρέζα αλάτι και νερό -1 φλιτζάνι λάδι Για την γέμιση -300 γρ. περίπου καρύδια -2 κουτ. σούπας σουσάμι -2 κουτ. σούπας κανέλα -4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για το σιρόπι -3-4 κουταλιές της σούπας μέλι -3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη -1,5 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Ανοίγουμε τα φύλλα ένα- ένα 4 περίπου στο σύνολο, ραντίζουμε με λάδι το φύλλο, εφόσον έχουμε ανακατέψει την γέμιση, ρίχνουμε πάνω από το κάθε φύλλο, κόβουμε το φύλλο στα 4 σε λωρίδες και αρχίζουμε να στρίβουμε μια- μια την λωρίδα και τα τοποθετούμε στο ταψί μας αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει, κυκλικά αρχίζοντας από την μέση του ταψιού μας, το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει πάνω κάτω, το αφήνουμε να κρυώσει και το σιροπιάζουμε με το σιρόπι μας καυτό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.