Η ηλεκτρική ισχύς και το κατά προσέγγιση οικονομικό όφελος του Φωτοβολταϊκού Πάρκου 636 KWp του βιολογικού καθαρισμού Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα.

 

ΠΗΓΗ: https://mytikaspress

* Του Βασίλη Σούλα.

Στα τεύχη δημοπράτησης και συγκεκριμένα στη Τεχνική Περιγραφή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ) Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα, όπου η κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου έχει ήδη ξεκινήσει, περιγράφεται με λεπτομέρεια η εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου της εγκατάστασης.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη προέκυψε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Τριανταφυλλάκη, με προσθήκη στις μελέτες του βιολογικού καθαρισμού, της κατασκευής Φωτοβολταϊκού Πάρκου, με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

Διαβάζοντας την Τεχνική Περιγραφή του έργου, βλέπουμε ότι το Φωtοβολταϊκό Πάρκο θα είναι ισχύος 636 KWp.
Με μία πρόχειρη εκτίμηση για την οικονομική ετήσια συνεισφορά του συγκεκριμένου Φωτοβολταϊκού Πάρκου, για ένα διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής (net-metering), όπου ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός (σε KWh), γεγονός που αποσυνδέει το οικονομικό όφελος από πιθανές μελλοντικές αυξήσεις του κόστους ρεύματος, έχουμε ένα κατά προσέγγιση ετήσιο ακαθάριστο οικονομικό όφελος της τάξης των 320.000 €/έτος.
Το συγκεκριμένο ποσό, θα έρθει να προστεθεί στα έσοδα του βιολογικού καθαρισμού Βάρνακα, Κανδήλα και Μύτικα, ώστε να συνεισφέρει στην οικονομική βιωσιμότητα του έργου, ώστε να καταστεί οικονομικά προσιτό στα νοικοκυριά, που υποχρεωτικά θα πρέπει να συνδεθούν στο αποχετευτικό δίκτυο.
Φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι η υπηρεσία της αποχέτευσης είναι ανταποδοτική και θα πρέπει τα έσοδα και τα έξοδα της υπηρεσίας να είναι ισοσκελισμένα, που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρχει μία πολύ καλή διαχείριση τόσο στον τομέα των εσόδων, όσο και στον τομέα των εξόδων.
Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι, ότι το περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αυτό έργο, που θα έπρεπε να το είχαμε χθες, είναι απαραίτητο από κάθε άποψη και χωρίς αυτό δεν μπορεί να προσδοκάς προοπτική τουριστικής ανάπτυξης. 

* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. - Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................