ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΟΛΗΣ.ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ…ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

 


ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ…ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ 


Στην διαρκή Επιτροπή παραγωγής και εμπορίας, 08-02-2024 συζητήθηκε το Σ/Ν του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «‘Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διάταξη για την φυτουγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την ζώνη της αγροτικής ανάπτυξης.»


Ακούγοντας, με πολύ προσοχή και πολλές φορές, την απάντηση που έδωσε ο κος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Λευτέρης Αυγενάκης στον Δήμαρχο Ξηρομέρου και στην συγκεκριμένη επιτροπή και εκπρόσωπο της Κ.Ε.Δ.Ε κο Γιάννη Τριανταφυλλάκη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο κος Υπουργός μάλλον επιεικώς τα μπέρδεψε και χειροτέρεψε τα πράγματα με την απάντηση του, θέλοντας να μη πάρει θέση στο αίτημα για τροποποίηση του άρθρου 18 του ν/σ,  (άρθρο 17 όταν κατατέθηκε στη διαβούλευση), γιατί άραγε; Πρόσβαλε τον δήμαρχο, γεγονός που επισήμανε, γενικότερα,  τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Παπαηλιόπουλος όσο και του Κ.Κ.Ε κα Μανωλάκου.

 Να πάρουμε τα θέματα ένα - ένα .

Το αίτημα του δήμου και της επιτροπής αγώνα για το άρθρο 17 του Σ/Ν που βγήκε στην  διαβούλευση, για γνωμοδοτήσεις σχετικά με  την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων στην ΠΟΑΥ, ήταν να συμπεριληφθεί και η δεσμευτική γνώμη των  ΟΤΑ α’ και  β’ βαθμού κάτι που το συγκεκριμένο άρθρο  αναφέρει μόνο την γνώμη της Περιφέρειας  και όχι των δήμων.. Αυτό ακριβώς ανέφερε ο κος Δήμαρχος, ως αίτημα και να τροποποιηθεί η παρ.1 του άρθρου 17 του ν 4282/2014 ώστε να το συμπεριλάβει στην απόφαση. 

Ο κος υπουργός θέλοντας να αποφύγει (γιατί άραγε;) δέσμευση του, να συμπεριλάβει το δίκαιο αίτημα που είναι και αίτημα των πολιτών αλλά και της διαβούλευσης του είπε  απευθυνόμενος με ενοχλημένο ύφος ότι «δεν ξέρετε καλά την διαδικασία, δεν την ξέρετε καθόλου καλά… αφήνουμε απ’ έξω τους δήμους; Μην τρελαθούμε  κιόλας…»

Εδώ ο κος Υπουργός κάνει ο ίδιος λάθος γιατί δεν  του μετέφεραν καλά οι συνεργάτες του για το τι ισχύει σήμερα για τις  γνωμοδοτήσεις εντός και εκτός Π..Ο.Α.Υ.

Αυτό που ισχύει είναι ότι  η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης  α’ βαθμού δεν είναι υποχρεωτική, δεν ζητείται και αν η Περιφέρεια θελήσει να τη ρωτήσει αυτή δεν είναι καθόλου δεσμευτική. (η διαδικασία αυτή τηρήθηκε στη γνωμοδότηση για την ίδρυση των Π.Ο.Α.Υ για την οποία ο δήμος μας δεν ρωτήθηκε ποτέ. Επίσης πριν τρεις μήνες μετακινήθηκε μια μονάδα, από άλλη περιοχή,  στην περιοχή μας και εντός Π.Ο.Α.Υ για την οποία η υπεύθυνη Αποκεντρωμένη διοίκηση Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων  δεν ζήτηση τη γνώμη του δήμου Ξηρομέρου, ούτε της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και στο ερώτημά μας γιατί δεν ερωτηθήκαμε η απάντηση ήταν ,γιατί δεν προβλέπεται!  

Άρα ο κος Υπουργός  οφείλει να ζητήσετε ΣΥΓΝΩΜΗ από τον Κο Τριανταφυλλάκη που  ξέρει τι του γίνεται! . 

Αν βέβαια επιμένει σε ότι λέει  και επειδή οι υπηρεσίες του κράτους μέχρι σήμερα δεν προσκάλεσαν  των δήμο για γνωμοδοτήσεις ,τότε ας αποδείξει ότι  τον ενδιαφέρει να γνωμοδοτεί και ο δήμος  και η γνώμη της τοπικής κοινωνίας και να συμπεριλάβει στο άρθρο 18 και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ,ενέργεια  που θα λύσει τις παρεξηγήσεις. 

Αν όμως δεν το κάνει,  φυσικά και δεν θέλει την γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των δήμων, γιατί απλά τότε δεν θα είναι όλα ελεγχόμενα και όλοι ελεγχόμενοι! 

Το δεύτερο σημείο που ο κος Υπουργός θέλοντας πάλι να αποφύγει να πάρει θέση, είναι το ίδιο άρθρο 17, όσον αφορά τα σχόλια της διαβούλευσης  και το συμπέρασμα επί αυτών των σχολίων του υπουργείου, για το οποίο ο κος Τριανταφυλλάκης ανέφερε ότι από τα 63 σχόλια σε αυτό το άρθρο, τα 60 δηλ. το 96% των σχολίων, προτείνουν την απόδοση δεσμευτικής γνώμης των  ΟΤΑ α΄ βαθμού και πρότεινε να τροποποιηθεί η παράγραφός 1 του άρθρου 17 του νόμου 4282/2014 ώστε αυτό να γίνει εφικτό. Σχολίασε επίσης, επί τις επισήμανσης του υπουργείου ότι «πέραν τούτου η ανάθεση στους ΟΤΑ τέτοιας αρμοδιότητας θα προκαλούσε δυσπραγία στις ΠΟΑΥ» το γεγονός «Από πότε η εκφρασμένη δημοκρατικά γνώμη των πολιτών και των αιρετών εκπροσώπων τους, για θέματα του τόπου κατοικίας τους, πρέπει να αγνοείται, για να προκριθούν ή να μη θιχτούν τα οικονομικά συμφέροντα ιδιωτών και ομίλων.» 

Ο κος Υπουργός  σε αυτά τα λεγόμενα του Δημάρχου φάνηκε ξανά εκνευρισμένος, ψάχνοντας και τα χαρτιά του  και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο είπε: «το ποσοστό  των σχολίων που είπατε είναι ψευδές και  τα σχόλια που κατατέθηκαν δεν αφορούσαν το συγκεκριμένο άρθρο και ότι στο υπουργείο υιοθετούν μόνο σχόλια  που αφορούν την συγκεκριμένη διάταξη. Εδώ έχουν δώσει σχόλια, γενικότερα, επιδοκιμασίες, προτροπές και αυτά δεν είναι λόγος της διαβούλευσης. Η λογική είναι επί του άρθρου τι έχετε να παρατηρήσετε ΑΡΑ το ποσοστό είναι ΨΕΥΔΕΣ.»

Φυσικά το να αποκαλεί ο Υπουργός μέσα στην Επιτροπή της Βουλής, παρουσία βουλευτών και παραγωγικών φορέων, τον Δήμαρχο και εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, ΨΕΥΤΗ και ότι δεν γνωρίζει την διαδικασία και να του υποδεικνύει να μην κουνάει το κεφάλι του, πέραν από αγένεια είναι σαφέστατα προσβολή και του ατόμου και του θεσμού που εκπροσωπεί και δεν συνάδει με πολιτικά ήθη εκπροσώπου της κυβέρνησης, ούτε η έπαρση και η αλαζονεία , αλλά αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού να το δει. 

Για να δούμε ποιος λέει ψέματα..

Άρθρο 17 Σ/Ν προς διαβούλευση, η διαβούλευση έκλεισε με 63 σχόλια. Η αναφορά και  άποψη  επί αυτών των σχολίων του υπουργείου:  «Επί του αναρτημένους άρθρου 17 υποβλήθηκαν 63 σχόλια: (ένα προτείνει να μην γνωμοδοτεί η περιφέρεια για την ίδρυση, μετεγκατάστασης και επέκτασης μονάδων ΠΟΑΥ. Το οποίο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της προτεινόμενης ρύθμισης. Β) ένα αφορά στους κλωβούς των μονάδων υδατοκαλλιεργειών το οποίο είναι αντικείμενο άλλης ρύθμισης γ)ένα προτείνει να γίνεται η διαδικασία μέσω gov.gr το οποίο δεν έχει προ τούτο την αναγκαία υποδομή. Δ) εξήντα προτείνουν την απόδοση δεσμευτικής γνώμης στους ΟΤΑ α βαθμού. Επ’ αυτού πρέπει να υπογραμμιστεί ότι για να λάβει χώρα τέτοια τροποποίηση  έπρεπε να τροποποιηθεί  η παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 4282/2014., πέραν τούτο η ανάθεση στον ΟΤΑ τέτοιας αρμοδιότητας  θα προκαλούσε δυσπραγία στην ΠΟΑΥ»

Από  τα παραπάνω, γραφόμενα του υπουργείου, προκύπτουν  τα εξής:

Τα 60 σχόλια στο σύνολο των 63 το ποσοστό είναι 96% που είπε ο δήμαρχος, άρα δεν είναι ψευδές όπως είπε ο Υπουργός . Άρα ο Δήμαρχος δεν ψεύδεται 

Επί του άρθρου 17 έγιναν σχετικά σχόλια 60 τον αριθμό που αφορούσαν το συγκεκριμένο άρθρο  και όχι γενικότητες προτροπές και επιδοκιμασίες όπως είπε, εξάλλου το επιβεβαιώνει και το ίδιο το υπουργείο στον ανωτέρω σχολιασμό του.

Επειδή,  είπε ο υπουργός, ότι το υπουργείο του  υιοθετεί μόνο σχόλια που αφορούν την συγκεκριμένη διάταξη, τότε πρέπει να υιοθετήσει απαραίτητα αυτά τα σχόλια και να τροποποίηση το άρθρο, αν θέλει να είναι συνεπής  με τα λεγόμενα του. 

Δυστυχώς για τον Υπουργό, ούτε εδώ ο Δήμαρχος είπε ψέματα!

Ξέρουμε  από την αρχή του αγώνα μας, το μακρινό 2020, ότι το θέμα των Π.Ο.Α.Υ είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να περάσουν πάση θυσία και αγνοώντας τα πάντα και τους πάντες για να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την με κάθε τίμημα εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κλάδου των Ιχθυοκαλλιεργειών. 

Νομοθεσίες ,Περιβάλλον, Κοινωνίες, Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα των πολιτών  είναι έννοιες που συνθλίβονται στις ερπύστριες των συμφερόντων. 

Αυτό που δεν φανταζόμασταν , πως θα έφταναν σε σημείο, μη έχοντας επιχειρήματα , να προσβάλουν τον Δήμαρχο και στο πρόσωπό του την κοινωνία του Ξηρομέρου μέσα στο κοινοβούλιο!

Αυτό που δεν φανταζόμασταν  είναι ότι οδηγός του ερπυστριοφόρου θα ήταν η ίδια η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα των συμφερόντων. 

Στο τέλος όμως ακόμα και το ερπυστριοφόρο, ένα τριαντάφυλλο αρκεί να το σταματήσει! 

Αυτό που απομένει για τον υπουργό που είναι και κρητίκαρος να φανεί αντάξιος της καταγωγής του και να τροποποίηση το άρθρο 18 κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής την τρίτη και 13/02/2024.

Παρακαλούνται οι Βουλευτές του Νομού μας να αναλάβουν το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία του Ξηρομέρου και να ψηφίσουν, στηρίζοντας και με άλλους  συναδέλφους τους, την τροποποίηση που προτείναμε δια στόματος Δημάρχου και εκπροσώπου της επιτροπής αγώνα.  

Παναγιώτης Ηλ. Χολής 

Μέλος Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου – Καστού

ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................