ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΙΚΡΟ ΤΕΛΟΣ.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΙΚΡΟ ΤΕΛΟΣ.

Βασικό μέλημα των Ιταλών ήταν να συλληφθούν οι ήρωες του ελληνοϊταλικού πολέμου και να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ιταλίας. Αρχικά μεταφέρονται στις φυλακές Μεσολογγίου κι από κει στην Πάτρα με ιταλικό πλοίο «Citta Di Genova».

Στις 21 Ιανουαρίου του 1943, με το πλοίο αυτό μετέφερονται 152 Έλληνες αξιωματικοί και άλλοι τόσοι Έλληνες πατριώτες Ανάμεσά τους κι ο ήρωας της Πίνδου Κωνσταντίνος Δαβάκης συνταγματάρχης. Το πλοίο βυθίστηκε καθώς δέχτηκε τις τορπίλες βρετανικού υποβρυχίου και οι ήρωες πνίγονται στην Αδριατική. Το πτώμα του Κ. Δαβάκη βρέθηκε να επιπλέει κοντά στον Αυλώνα. Όταν αναγνωρίσθηκε τον έθαψαν βιαστικά οι Ιταλοί στην Αυλώνα φοβούμενοι εκδηλώσεις αν γινόταν η κηδεία στην Ελλάδα. Όσοι επέζησαν πέρασαν δύσκολες στιγμές στα φασιστικά στρατόπεδα αρχικά της Ιταλίας και κατόπιν σε Γερμανικά στρατόπεδα όπου μεταφέρθηκαν.
Ο Ηρακλης Γκερλιώτης αξιωματικός του Ιππικού γράφει χαρακτηριστικά: "Εκ του ελέγχου των Ελλήνων αξιωματικών, εξακριβώθηκαν 71 πνιγέντες και 81 διασωθέντες… Η οδύσσεια των διασωθέντων εξακολουθεί δια μεταφοράς εις διάφορα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, επι 3 και ½ έτη. Εις Ιταλίαν η συμπεριφορά των αρχών ήταν καλή»
Εκτός από τον Κωνσταντίνο Δαβάκη, πνίγηκαν τέσσερις συνταγματάρχες, δύο αντισυνταγματάρχες, 9 ταγματάρχες, 13 λοχαγοί, 14 υπολοχαγοί και 25 ανθυπολοχαγοί.
Σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά το θάνατό τους, η υπενθύμιση αυτής της θυσίας, αποτελεί ένα μικρό μνημόσυνο για τους ήρωες του Έπους της Αλβανίας, όπου πολέμησαν γενναία και έχασαν μετά τη ζωή τους στα παγωμένα νερά της Αδριατικής. Ξεχασμένοι από όλους μας...
ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Πηγή:

Giannis Gerogiannis 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................