Δυναμική αντίδραση των κατοίκων για τα καταστροφικά σχέδια του Π.Δ. της Π.Ο.Α.Υ. Καμία νέα μονάδα και επέκταση υπαρχουσών στο παράκτιο μέτωπο Αστακού – Μύτικα και τη νήσο Κάλαμο.



Δυναμική αντίδραση των κατοίκων για τα καταστροφικά σχέδια του Π.Δ. της Π.Ο.Α.Υ. Καμία νέα μονάδα και επέκταση υπαρχουσών στο παράκτιο μέτωπο Αστακού – Μύτικα και τη νήσο Κάλαμο.



12/12/2023

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΟΥ – ΚΑΣΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ

ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ. στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου στη Πάτρα, με δυναμική και πολυπληθή συμμετοχή, παλμό και συναίσθημα, η συγκέντρωση – διαδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα, για να δηλωθεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στο Προεδρικό Διάταγμα, που έγινε νόμος του κράτους και θα μετατρέψει το παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικας και τη Νήσο Κάλαμο, σε βιομηχανική ζώνη ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών.


Οι παριστάμενοι πολίτες ζήτησαν την τήρηση της νομιμότητας παντού, την άμεση προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρές παραλίες και ακτές. Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι τυχόν εκβιασμός της κοινωνίας και αυταρχισμός επί αποφάσεων δεν πρόκειται να περάσει από την κοινωνία του Ξηρομέρου.

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη μεταξύ άλλων από το Δήμαρχο Ξηρομέρου, Νομικό Σύμβουλο και μέλη της Επιτροπής Αγώνα πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Δημήτριο Κατσαρό και υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης. Στην συνάντηση αυτή αναλύθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας όσον αφορά την αδειοδότηση των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων και ότι οι κάτοικοι του Δήμου Ξηρομέρου αναμένουν την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας προς πάσα κατεύθυνση.

Τέθηκαν τα ζητήματα της υπάρχουσας Ποσειδωνίας και των πλαισίων που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα επί των επικείμενων αδειοδοτήσεων, που άπτεται της καθ΄ ύλην αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εκεί συναποφασίστηκε η αυστηρή τήρηση των ορίων του νόμου για κάθε είδους τυχόν νέες αδειοδοτήσεις καθώς και παράλληλες ενέργειες αποσαφήνισης του χώρου ύπαρξης των υφιστάμενων λιβαδιών Ποσειδωνίας, αφενός μεν με άμεση παρέμβαση στην αρμόδια αρχή του ΕΛΚΕΘΕ, αφετέρου με σύσταση κοινώς αποδεκτού κλιμακίου καταγραφής της Ποσειδωνίας στην θαλάσσια περιοχή Αστακού/Μύτικα, συμμετέχοντος απαραιτήτως του Δήμου Ξηρομέρου, κλιμάκιο που θα γίνει ύστερα από πρωτοβουλία του.

Ακολούθησε συμβολική κατάληψη και κλείσιμο του δρόμου Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών για λίγα λεπτά, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας προς κάθε κατεύθυνση με την στήριξη σύσσωμης τις κοινωνίας του τόπου μας

Εκτός από την πολυπληθή συμμετοχή κατοίκων και φορέων του Ξηρομέρου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, και εκλεγμένοι από την δημοτική παράταξη του ‘’Ξηρόμερο Δύναμη Ελπίδας’’: η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Χριστίνα Τάπραντζη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Λευτέρης Κατσαούνης, Σωτήρης Μακρής, Βασίλης Πολύζος, Λευτέρης Μάντζαρης, Πάνος Παληογιάννης και Σωτήρης Γερόλυμος, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μπαμπούρης, από την παράταξη ‘’Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ξηρομέρου’’, ο επικεφαλής Δημήτρης Κομπλίτσης και δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Ζαφείρης, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων: Αστακού Αρετή Γριτσίπη, Κανδήλας Στέλιος Σιδεράς και Μύτικα Δημήτρης Φάρρος. Επίσης παραβρέθηκαν και νεοκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Αιτ/νίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: της Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας με τον επικεφαλής Βασίλη Χατζηλάμπρου και τον Κώστα Κούστα, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού, Ναυταθλητικού και Προστασίας του Περιβάλλοντος Συλλόγου Κορινθιακού Κόλπου «Τα Τριζονήσια» και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών» και ο Σωτήρης Παρίσης, νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Κώστας Μουκογιάννης μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και ο Γεώργιος Θεοδώρου αντιπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.


Σύνδεσμος φακέλου με φωτογραφικό υλικό:

https://drive.google.com/drive/folders/1a8w-A0i8hlO3HseLuAVARPvxkoQu3n3k?usp=sharing


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΟΥ – ΚΑΣΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ

ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................