Αλέξανδρος Σάββας : Για να μη γίνει χαβούζα το παράκτιο τμήμα Αστακού – Μύτικα

 

Για να μη γίνει χαβούζα το παράκτιο τμήμα Αστακού – Μύτικα

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου με προηγούμενη ομόφωνη απόφασή του είχε ζητήσει να μην επεκταθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στο παράλιο μέρος και να μεταφερθούν σ’ άλλη περιοχή, που θα δημιουργηθεί ένα πάρκο ιχθυοκαλλιεργειών.

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε συνεννόηση και δεν έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης με αποτέλεσμα να δεσμευτεί μια τεράστια περιοχή που φτάνει τις 22.765,36 στρέμ. η οποία περιλαμβάνει και το παράκτιο μέρος.


Σήμερα μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί πολλά τετελεσμένα γεγονότα όπως η έκδοση του Π.Δ. για την ΠΟΑΥ και έγινε η μετεγκατάσταση της πρώτης νέας μονάδας στην Βουλγαρέλα εκ μέρους των ιχθυοκαλλιεργητών και η άσκηση προσφυγής στο ΣτΕ για την ακύρωσή του καθώς και ασφαλιστικών μέτρων για την μετεγκατάσταση της πιο πάνω νέας μονάδας εκ μέρους του Δήμου.

Τα παραπάνω γεγονότα μπορούν να χαρακτηρίζουν ως άκαιρη αυτή τη στιγμή μια συζήτηση, δεν την αποκλείουν όμως, γιατί δεν έλαβε ποτέ χώρα ώστε μέσα από το διάλογο να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Στο διάλογο αυτόν ο Δήμος, για να πείσει για τις καλές του προθέσεις, θα πρέπει να προσέλθει με συγκεκριμένη πρόταση για χωροθέτηση της περιοχής που διεκδικεί, την οποία και θα πρέπει να οριοθετήσει. Η κίνηση αυτή έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να ζητήσει την εξαίρεση από το σχεδιασμό της ΠΟΑΥ των παραγωγικών ζωνών Π10, Π7, Π6 και Π5 και των υδραναπαύσεων Υ6 και Υ7, που φθάνουν συνολικά τα 5.986,10 στρ., από την συνολική έκταση των 22.765,36 στρ. Προς αυτή την κατεύθυνση να πιεσθεί η Πολιτεία να νομοθετήσει για την χωροθέτηση και συγκέντρωση των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων σ’ ένα ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο στην ανοικτή θάλασσα, εξωτερικά των Εχινάδων και την μη χωροθέτηση καμίας νέας μονάδας πλησίον των ακτών.

Αν η προτεινόμενη λύση γίνει δεκτή θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, αφού θα παύσει η αντιπαλότητα και η αμφισβήτηση, που άρχισε και καλά κρατεί. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος, αντί να προσπαθεί να δικαιολογηθεί για τις πράξεις, τις παραλείψεις του και την ανεπάρκειά του, όπως το έγγραφο-απόφαση για μετεγκατάσταση της πρώτης μονάδας που κράτησε στα συρτάρια του από 8/8/2023 και αντί να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στην προηγούμενη Δημοτική αρχή, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Περιφέρεια, τους βουλευτές του Νομού και στην Κυβέρνηση, καλό θα είναι να μπει μπροστά στον Αγώνα και να συγκρουσθεί μ’ όλους τους παραπάνω, δημιουργώντας πρώτα απ’ όλα ένα σωματείο-Επιτροπή αγώνα πραγματικά ανεξάρτητο, ανοιχτό σ’ όλους κι αδέσμευτο απ’ τη δημοτική αρχή, ώστε να συσπειρώσει όλους τους δημότες.

Επίσης πρέπει να καταστρώσει ένα πρόγραμμα αποτελεσματικών αντιδράσεων που δεν θα «χαϊδεύουν» όσους αποφασίζουν τα διάφορα για την ΠΟΑΥ. Χρειάζεται πραγματικά δυναμικές αντιδράσεις κι όχι τις ίδιες που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν αλλά ήταν μια αποτυχία. Ενδεικτικά πρέπει να γίνουν ερωτήσεις στη Βουλή, πορείες με διακοπή κυκλοφορίας, πρόσκληση στους βουλευτές για συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, άλλως την κήρυξή τους ως ανεπιθύμητων, την αποχή από τις επερχόμενες Ευρωεκλογές κ.ά. Οι αντιδράσεις πρέπει να δείχνουν τόλμη, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα και να ξεπερνούν τα στενά όρια του Ξηρομέρου.

Ας διδαχτούμε από τις άλλες περιοχές της χώρας όπου υπήρχαν σοβαρότερα θέματα, όπως στην Χαλκιδική τα ορυχεία χρυσού. Εκεί οι πολίτες, μετά από ένα «υπέρ πάντων αγώνα» νίκησαν και νίκησε και η περιοχή αλλά και η αντίπαλη εταιρεία μετά απ’ αυτό λειτουργεί με κανόνες και σεβασμό προς το περιβάλλον. Κι εδώ μπορεί να συμβεί το ίδιο και να ανατραπεί η ίδια σχηματισθείσα κατάσταση.

Αλέξανδρος Σάββας


https://www.xiromero.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................