ΠΟΑΥ : Ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά, δεν γίνεται ! Γράφει-Σχολιάζει Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

 

Η  συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την περασμένη Τετάρτη,  έγινε για να γίνει... Έγινε για να έχουμε κάτι να λέμε....κα κυρίως για να δικαιολογηθούν κάποιοι για τις πράξεις, τις παραλείψεις , ή την ανεπάρκειά τους.

Έληξε χωρίς καμία ουσιαστική απόφαση, αλλά με προτάσεις χαλαρών  και όχι δυναμικών αντιδράσεων.  Αντιδράσεων , όπως πχ κλεισίματος του Δημαρχείου ή των καταστημάτων, συγκεντρώσεων στον Αστακό κλπ που έχουν δοκιμασθεί, στο παρελθόν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια πλήρης αποτυχία.... Για δυναμικές αντιδράσεις όπως πχ  αποχή από τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ούτε λόγος να γίνεται... Αντιδράσεις, που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν  την εξωστρέφεια στην όλη υπόθεση, με την έννοια ότι το θέμα θα ξεπερνούσε τα όρια του Ξηρομέρου και θα έφθανε ακόμη και στα αυτιά των ευρωπαίων....Αυτά θέλουν τόλμη, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα.... Ποιος τα διαθέτει ; Τι ποσοστό έπρεπε να πάρει η Δημοτική Αρχή στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές για να νοιώθει δυνατή και να πατάει γερά στα πόδια της ; Δεν αρκεί το υπερμέγεθες 63% ;  Τι είναι αυτό που την κρατά συνεσταλμένη  και δεν επιδιώκει την σύγκρουση ,με όποιον χρειάζεται, προκειμένου να επιτευχθεί ο ''ιερός σκοπός'', που δεν είναι άλλος από το να προστατευθεί, περιβαλλοντικά, το Ξηρόμερο και να μην γίνει χαβούζα το παραλιακό μέτωπο Αστακού-Μύτικα ; Φοβάται , και ποιόν η Δημοτική Αρχή; Ή, μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, που δεν γνωρίζουμε ;


Απόντες, κατά τη συζήτηση, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, κυρίως της Αντιπολίτευσης, ενώ κάποιοι , από τους παρόντες, δεν έμειναν ούτε να ψηφίσουν.... Αποχώρησαν  χωρίς καν να ενημερώσουν το Προεδρείο και η Πρόεδρος τους έψαχνε στο τηλέφωνο.....για να πληροφορηθεί, αν, και τι ψηφίζουν....... Επιεικώς, απαράδεκτη η συμπεριφορά της Αντιπολίτευσης, που εξακολουθεί να κάνει τα ίδια λάθη, που ως ένα βαθμό την απαξίωσαν στο εκλογικό σώμα, στις πρόσφατες εκλογές. Κάποιοι μυαλό δεν βάζουν....., ή έχουν ''χεσμένη'' τη φωλιά τους....

Η ισχυρή πλειοψηφία του 63%  έδειξε απρόθυμη να προτείνει και αναλάβει δυναμικές κινητοποιήσεις.  Τα πάντα πλέον έχουν αφεθεί στην τύχη τους και μόνον ''ο από μηχανής Θεός'' θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση.... Υπάρχει ; Ή,  εξαφανίστηκε και αυτός; Και ο κόσμος; Στην κοσμάρα του.... 

Οι ιχθυοκαλλιεργητές τρίβουν τα χέρια τους και νοιώθουν πλέον βέβαιοι ότι όλα θα πάνε, γι αυτούς καλά, χωρίς, μάλιστα, να χρειασθεί να κάνουν κάτι...  Αυτά που συμβαίνουν στο Ξηρόμερο είναι,  τουλάχιστον απαράδεκτα. Όχι, πως δεν συμβαίνουν σε άλλες περιοχές, αλλά εδώ συμβαίνουν στον μέγιστο βαθμό. Άλλωστε αυτό εξηγεί ότι, ως περιοχή, ως κοινωνία, ως οικονομία,  απέχουμε παρασάγγας από  άλλες περιοχές της χώρας κρατώντας τα σκήπτρα της κακομοιριάς, της μιζέριας, της κουτοπονηριάς και ,εν τέλει ,  της αποτυχίας.

Τα πάντα στην τύχη τους ;

Θα χρειαζόταν πολλοί ειδικοί επιστήμονες να μελετήσουν και εξηγήσουν, όλα αυτά που συμβαίνουν στο Ξηρόμερο και τα συμπεράσματα των μελετών τους θα απαιτούσαν τόμους ολόκληρους για να καταγραφούν.

Αν ποτέ αυτό συμβεί, θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά στον τόπο και τους κατοίκους.

Προς το παρόν , πάντως, ας μείνω, στα μηνύματα, που έλαβα, παρακολουθώντας την όλη διαδικασία και όλες τις ομιλίες , που έγιναν στο ΔΣ της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου. 

Ποια είναι αυτά ;

----Η δικαστική έκβαση της υπόθεσης ελάχιστες, αν όχι μηδενικές, ελπίδες έχει να είναι επιτυχής, τόσο αυτή που αφορά την προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση του ΠΔ, όσο και αυτή, που αφορά στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την αποτροπή της μεταφοράς νέων μονάδων στο παραλιακό μέτωπο.

----Η Δημοτική Αρχή δείχνει να αποδέχεται την παραμονή των υπαρχόντων κλουβιών και να μην θέλει την μεταφορά νέων μονάδων, αλλά αποδεικνύεται ανήμπορη να τις εμποδίσει.

Δίνει την εντύπωση ότι αποδέχεται πως το παιχνίδι έχει χαθεί και ότι δεν έχει τα μέσα , τη δύναμη και τον τρόπο να αντιδράσει κατά τρόπο, που θα μπορούσε να ακυρώσει τα σχέδια των ιχθυοκαλλιεργητών.

---Η Δημοτική Αρχή πετάει το μπαλάκι των ευθυνών, στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Περιφέρεια,  τους Βουλευτές του Νομού και κυρίως στην Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή δεν μπαίνει μπροστάρης στον αγώνα κατά της ΠΟΑΥ, αλλά στοιχίζεται πίσω από μια αναποτελεσματική Επιτροπή Αγώνα.

---Ο ομφάλιος λώρος Δημοτικής Αρχής και Επιτροπής Αγώνα ''καλά κρατεί'' και δεν γίνεται κανένα βήμα προς την κατεύθυνση να υπάρξει μια ανεξάρτητη, ανοιχτή σε όλους και αδέσμευτη Επιτροπή Αγώνα. Ας μη γελιόμαστε, η Επιτροπή Αγώνα έχει φροντίσει να αυτο- απαξιωθεί εξ αυτού του λόγου. Γι αυτό και από τα 70-80 άτομα, που συμμετείχαν σε αυτήν, έμειναν μόνον 10 όπως αναφέρθηκε από τα μέλη της.

----Ούτε η Επιτροπή έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα αντιδράσεων αποτελεσματικών και όχι αντιδράσεων, που απλώς θωπεύουν τους αποφασίζοντες τα διάφορα για την ΠΟΑΥ.

---Η Νομική Σύμβουλος, αν κατάλαβα σωστά,  διαχώρισε τη θέση της από τη Δημοτική Αρχή επισημαίνοντας ότι το περίφημο έγγραφο-Απόφαση της Αποκεντρωμένης το έλαβε από τον Δήμο στα μέσα  Σεπτεμβρίου αν και αυτό είχε φθάσει στο Δήμο στις  8 Αυγούστου. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι ακόμη και αν το έγγραφο της εγνωστοποιείτο  από τον Αύγουστο, ο χρόνος, που θα κερδιζόταν δεν θα ήταν περισσότερος από 15 ημέρες. Ποιος , όμως μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι αυτός ο χρόνος δεν θα ήταν καθοριστικός ; Και ποιος μπορεί να μας εξηγήσει, με πειστικό τρόπο, τους λόγους για τους οποίους η Δημοτική Αρχή κράτησε στα συρτάρια το έγγραφο-απόφαση ;

---Η Νομική σύμβουλος δεν ήταν σε θέση , προφανώς δικαιολογημένα, να προσδιορίσει τον χρόνο, που θα συζητηθούν οι προσφυγές στο ΣτΕ και τη Δικαιοσύνη , γενικότερα. Εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να χρειασθεί αρκετός χρόνος, ενδεχομένως και πέραν του εξαμήνου.

Πράγμα, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν, όταν οι υποθέσεις φθάσουν  στο ακροατήριο να έχουν , προ πολλού, τελειώσει οι μετεγκαταστάσεις νέων μονάδων στο παραλιακό μέτωπο Αστακού-Μύτικα, οπότε  η προσφυγή να μην έχει κανένα νόημα, αφού τα τετελεσμένα θα την έχουν προλάβει.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Οπότε το ερώτημα είναι, αν , εν τέλει η υπόθεση εξελίσσεται προς το καλύτερο, ή προς το χειρότερο.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, οι ιχθυοκαλλιεργητές ζήσαν αυτοί καλά, και εμείς χειρότερα....


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................