ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-Η φωτιά στις βελανιδιές αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την πυρόσβεση. Το είδος της βλάστησης παίζει ρόλο καθοριστικό για την κατάσβεση και την αποφυγή πυρκαγιάς.


 Η φωτιά στις βελανιδιές αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την πυρόσβεση. Το είδος της βλάστησης παίζει ρόλο καθοριστικό για την κατάσβεση και την αποφυγή πυρκαγιάς.


Εδώ που βλέπετε οι φωτογραφίες μας δείχνουν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε δύο φορές παρακαλώ στις 10 και στις 23 Ιουλίου, στον Αστακό Αιτωλιν/ιας στη θέση Πλατυγιάλι. Σβήστηκε σχετικά γρήγορα με την επέμβαση των Δημοτικών αρχών της πυροσβεστικής, αλλά και των κατοίκων. Σήμερα πέντε εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές οι βελανιδιές έχουν πετάξει το καμένο φύλλωμα και συνεχίζουν με καινούργια κόμη.
Τα καινούργια φύλλα αρχίζουν από την κορυφή του δένδρου και επεκτείνονται προς τα κατώτερα στρώματα. Φυσικά ο κορμός και οι ρίζες των δένδρων παραμένουν άθικτες παρά την αντιξοότητα και το μέγεθος της πυρκαγιάς. Έδρασαν εδώ σύμφωνα με την πυροσβεστική 46 πυροσβέστες δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Δυστυχώς όμως την αντίσταση της βελανιδιάς στις πυρκαγιές φαίνεται να αγνοούν οι επιστημονικές αρχές και η Τοπική αυτοδιοίκηση. Κάνω έκκληση σ’ όλους τους φορείς να επισκεφτούν την περιοχή και να διαπιστώσουν με τα μάτια τους τη δύναμη αυτών των δένδρων και την αντίσταση τους στη φωτιά.
Να επεξεργαστούν και να οργανώσουν λύσεις πυρόσβεσης, η οποία έχει να κάνει με το είδος της βλάστησης. Οι φωτιές αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της χώρας μας κι οφείλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα χώρα των Δρυών και της δροσιάς και κυρίως να μην πυρπολείται κάθε χρόνο από την αμέλεια και τις σκοπιμότητες των αυτουργών. Διαφορετικά ας θερίσουμε ότι σπείραμε..

ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
facebook.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................