Τομεακοί απολογισμοί. Τομέας ύδρευσης Δήμου Ξηρομέρου

 

https://xiromerodinamielpidas.blogspot.com

Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς στην καθημερινότητα των πολιτών, είναι ο τομέας της ύδρευσης και το ζητούμενο είναι να γίνει μία αντικειμενική σύγκριση και αποτίμηση, για να δούμε, είχαμε βελτίωση και θετική πορεία ή πισωγύρισμα και αρνητικό πρόσημο;


Μία σύντομη καταγραφή για την δημοτική περίοδο 2019-2023, με πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα στοιχεία, μας δείχνει:
  • Κατάθεση πρότασης στο Αντώνης Τρίτσης και εξασφάλιση τον Μάρτιο του 2022, για «Εκσυγχρονισμό και Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης στις Τ.Κ. Αστακού, Μύτικα, Κανδήλας του Δήμου Ξηρομέρου», 6.085.000 €, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης που έχει έρθει ποτέ στον Δήμο Ξηρομέρου, μετά τον βιολογικό καθαρισμό της Δ.Ε Αλυζίας, για τον οποίο εξασφαλίσαμε την ένταξη του με ποσό ύψους 12.475.520 €. Αυτή την περίοδο τρέχει η δημοπρασία, σύντομα θα έχουμε ανάδοχο και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκτελέσουμε το μεγαλύτερο έργο στην ύδρευση στην ιστορία του Δήμου Ξηρομέρου.
  • Ολοκλήρωση και παραλαβή της μελέτης για τον αγωγό ύδρευσης ΣΥΚΞ, που αφορά 8 Κοινότητες της ενδοχώρας του Δήμου, όπου επί προηγούμενη διοίκησης δεν είχε γίνει τίποτα. Σύντομα αναμένεται η νέα πρόσκληση του ΕΣΠΑ, για ένταξη και χρηματοδότηση.
  • Προωθούμε και ολοκληρώνουμε τις μελέτες για αντικατάσταση εξωτερικού αγωγού ύδρευσης Αρχοντοχωρίου, νομιμοποίηση πηγών Άνω Κανδήλας, μελέτη αξιοποίησης πηγών Βάρνακα, μελέτη υδροδότησης Κοινότητας Χρυσοβίτσας, οικισμού Τεργοβίτσας, Κοινότητας Καραϊσκακίου.
  • Δημοπρατήσαμε και εκτελέσαμε το έργο των 3,8 χιλιομέτρων, του νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης του Αστακού, προϋπολογισμού 1.500.000 €. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την ΜΟΔ, επιλύσαμε αστοχίες και εξασφαλίσαμε την σωστή λειτουργία και την βιωσιμότητα του δικτύου, με όλα τα ειδικά τεμάχια και τα ασφαλιστικά στον αγωγό που έλειπαν και ήδη το έργο λειτουργεί.
  • Προμηθευτήκαμε με 2 μεγάλες προμήθειες, 829 υδρόμετρα, ένα πολύ μεγάλο αριθμό πρωτοφανή για το μέγεθος του Δήμου μας, κάτι που επί προηγούμενης διοίκησης δεν είχε γίνει ποτέ, για να αντικαταστήσουμε κατεστραμμένα υδρόμετρα και για συνδέσεις που λειτουργούσαν για χρόνια χωρίς υδρόμετρα. Έτσι μετρήσαμε - τιμολογήσαμε το νερό που καταναλωνόταν, γιατί αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο προς αυτούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Η προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, να πληρώνουν όλοι το νερό που χρησιμοποιούν, θα συνεχιστεί και με μεγαλύτερη ένταση την επόμενη 5ετία.
  • Κάναμε δραστικές παρεμβάσεις στα αντλιοστάσια μας, μία προσπάθεια πολύ κοστοβόρα, που πρέπει να συνεχιστεί, για να βελτιωθεί περαιτέρω η εικόνα, τα οποία αντλιοστάσια τα παραλάβαμε σε τραγική κατάσταση.
  • Προχωρήσαμε σε πολλαπλούς καθαρισμούς δεξαμενών, που επί πολλά χρόνια ήταν ανύπαρκτες, καθαρισμούς περιβάλλοντος χώρου δεξαμενών και περιφράξεις, εγκατάσταση χλωριωτών, προμήθεια χλωρίου, εκτεταμένες συντηρήσεις δικτύων.
  • Με πολλή δουλειά καταφέραμε την άμεση επισκευή των βλαβών, γιατί οι δημότες θέλουν να έχουν σε συνέχεια το νερό στις βρύσες τους, χωρίς παρατεταμένες διακοπές.
  • Φτιάξαμε αποθήκη με προμήθεια από βασικά αναλώσιμα ύδρευσης, με βάση την εμπειρία από τα στατιστικά εμφάνισης των βλαβών.
  • Εξασφαλίσαμε επαρκή αριθμό συμβασιούχων υδραυλικών, ώστε η υπηρεσία ύδρευσης να λειτουργεί αξιοπρεπώς και πιο άμεσα.
  • Πολύ πρόσφατα αναθέσαμε με δικούς μας οικονομικούς πόρους, το έργο εμπλουτισμού του δικτύου ύδρευσης Κοινότητας Παπαδάτου, όπως περιγράφεται αναλυτικά στην από 05.10.2021 Μελέτη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ι.Π. Μεσολογγίου, για να εξασφαλίσουμε επάρκεια νερού στον οικισμό. Το έργο το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκτελεστεί.
  • Παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 εισπράξεις στην ύδρευση 1.300 € (!!!), με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κλείσουμε προϋπολογισμό στα ανταποδοτικά (ισοσκέλιση εσόδων - εξόδων). Δουλέψαμε και αυξήσαμε κατά πολύ την εισπραξιμότητα για να πληρώνουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν το κοινωνικό αγαθό του νερού και για να επιφέρουμε περισσότερη δικαιοσύνη. Την αναγκαστική αύξηση στο πάγιο του νερού, μετά από 2 χρόνια χρηστής διαχείρισης, την ΑΦΑΙΡΕΣΑΜΕ ΟΛΗ και στα τιμολόγια μας για πρώτη φορά προσφέραμε κοινωνικό τιμολόγιο με έκπτωση 50% σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε και θα το επεκτείνουμε και σε άλλες ευπαθείς ομάδες συνδημοτών μας.
  • Συστήσαμε ενεργειακή κοινότητα και συμμετέχουμε στην επένδυση του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Περιφέρειας. Στόχος η μείωση του ενεργειακού κόστους στα αντλιοστάσια μας, ώστε το όφελος να το αποδώσουμε στους δημότες, με μείωση των τελών ύδρευσης.
Τα παραπάνω συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν και αποδεικνύουν ότι αδιαμφισβήτητα υπήρξε βελτίωση και θετική πορεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα προβλήματα στην ύδρευση. Υπάρχουν σίγουρα και μάλιστα πάρα πολλά, αλλά επίσης σίγουρο είναι ότι τα βήματα που έγιναν ήταν προς την θετική κατεύθυνση. Παράδειγμα στην πάταξη του φαινομένου των παράνομων παροχών, πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Σίγουρα έχουμε βελτιώσει πολύ την κατάσταση, όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η νοοτροπία του παίρνω το νερό και δεν το πληρώνω, που ρίζωσε με την αδράνεια και την ανοχή τα προηγούμενα πολλά χρόνια, θα αλλάξει και ήδη αλλάζει.
Την αίσθηση της σαφούς βελτίωσης στην ύδρευση έχουν και οι πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι, ετεροδημότες και επισκέπτες και το ίδιο επιβεβαιώνουν και σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι οποίοι τονίζουν ότι: «Η νυν δημοτική περίοδος συγκρινόμενη με την προηγούμενη δημοτική περίοδο, στο κομμάτι της ύδρευσης, είναι η μέρα με την νύχτα!!!»
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................