ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ : Όλα για όλα, μετά τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ : Όλα για όλα, μετά τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιουνίου .

  Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


  • Μια εβδομάδα μας χωρίζει από την ημέρα διεξαγωγής των Βουλευτικών εκλογών και είναι λογικό οι διεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου να  έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και να επισκιάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις όποιες κομματικές εξελίξεις στα πλαίσια πάντα των καθοριστικών για τον τόπο εκλογών για την ανάδειξη Κυβέρνησης στη χώρα.


Εκλογές οι οποίες θα επηρεάσουν ως ένα βαθμό-κατ άλλους σε  σημαντικό  και κατ άλλους ελάχιστα- τις αυτοδιοικητικές .

Γι αυτό και οι Δημοτικές παρατάξεις δεν έχουν ‘’ανοίξει’’ τα χαρτιά τους, πράγμα που θα πράξουν από τις 25 Ιουνίου και μετά.

  • Ωστόσο, οι διαδικασίες δεν σταμάτησαν ούτε και οι προσπάθειες για την προσέλκυση υποψηφίων και ψηφοφόρων από τις Παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την Δημαρχία και οι οποίες, όπως όλα δείχνουν , θα είναι τρεις, ήτοι η Παράταξη του νυν Δημάρχου κ. Τριανταφυλάκη, η σύμπραξη των παρατάξεων υπό τον κ. Σάββα και ασφαλώς η ‘’Λαϊκή Συσπείρωση’’, υπό τον κ. Δημήτρη Κομπλίτση.

  • Η Παράταξη Τριανταφυλλάκη έχει ήδη ανακοινώσει ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων , κυρίως, για τα τοπικά ψηφοδέλτια, αλλά φαίνεται να κρατά για μετά τις βουλευτικές εκλογές τα ‘’βαριά χαρτιά της’’ για το Γενικό ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλοι οι νυν Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΎ με την προσθήκη του κ. Ρετούλη, την μοναδική μεταγραφή από το στρατόπεδο Γαλούνη.

 Αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή του κ. Λαινά αλλά και του κ Απόστολου Ντίνου ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν κατέλθει στις εκλογές. Μάντζαρης, Κατσαούνης, Μπαμπούρης,  Γερόλυμος, Ταπραντζή και οι άλλοι τωρινοί Σύμβουλοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο, καθώς και κάποιοι νέα πρόσωπα, λιγότερο γνωστά στο Ξηρόμερο. Περαιτέρω μεταγραφές προς το στρατόπεδο Τριανταφυλλάκη μάλλον θα πρέπει να αποκλείονται, εκτός και αν υπάρξει κάποια έκπληξη από, τυχόν,  φυγόκεντρες δυνάμεις του Συνδυασμού του κ. Στάικου και κυρίως του κ. Κολοβού, που φαίνεται να φλερτάρει με την Παράταξη του Δημάρχου.

Πολύ κοντά στον Συνδυασμό Τριανταφυλλάκη βρίσκεται ο Πάνος Χολής , ο άτυπος πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα κατά της ΠΟΑΥ. Εάν οι δύο πλευρές ‘’τα βρουν’’ , στο Γενικό ψηφοδέλτιο Τριανταφυλλάκη θα δούμε να φιγουράρει το όνομα του κ. Χολή.

  • Οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της Παράταξης του πρώην Δημάρχου κ. Στάικου να απορροφώνται, σχεδόν στο σύνολό τους,  από τον Συνδυασμό Σάββα. Ο κ. Παπαναστάσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να συμπλέει, ήδη, με τον Συνδυασμό Σάββα, αν και , προς το παρόν, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Οι εκπλήξεις αλλά και οι αλλαγές στρατοπέδων δεν μπορούν να αποκλεισθούν, μέχρι την τελευταία στιγμή. Το όλο σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο και όλα δείχνουν ότι η μάχη  είναι, αυτή τη στιγμή, αμφίρροπη μεταξύ των δύο διεκδικητών του Δημαρχιακού Θώκου κ. Τριανταφυλλάκη και Σάββα.

  • Κατά καθοριστικό τρόπο φαίνεται να επηρεάζει τις εξελίξεις ο πρώην Δήμαρχος κ. Γαλούνης, ο οποίος φαίνεται ότι ελέγχει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την Αλυζία. 

Ο ίδιος με περισσή αυτοπεποίθηση και έπαρση  ισχυρίζεται ότι ‘’είναι αυτός, που θα εκλέξει Δήμαρχο’’. Το αν έχει δίκιο,  ή όχι, αυτό μένει να φανεί στην πράξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη  εξασφαλίσει την σύμπραξη  τουλάχιστον 25 ατόμων από την Αλυζία, που προορίζονται, κυρίως, για το Γενικό ψηφοδέλτιο.

Οι ίδιες πηγές  αναφέρουν ότι τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τις εκλογές, όπως επίσης θα ανακοινωθούν περί τους 70  νέους υποψηφίους , από την πλευρά του κ. Σάββα. 

Πέντε έως έξι υποψήφιοι θα συμμετέχουν στο Γενικό ψηφοδέλτιο από την Παράταξη Στάικου. Γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί στον Συνδυασμό Σάββα και ο κ. Κολοβός, από τις Φυτείες, στέλεχος του Συνδυασμού Στάικου.

Γεωργούλας, Ζορμπάς, Ζώγας, Μαργώνης θα είναι ο κορμός του Συνδυασμού Σύμπραξης. Αλλά  δύο άτομα τα οποία θα επηρεάσουν, κατά καθοριστικό τρόπο, το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτελούν τον κρυφό άσσο στο μανίκι Σάββα. Προέρχονται και οι δύο από τον επιχειρηματικό κόσμο και έχουν μεγάλη απήχηση  στο εκλογικό σώμα του Ξηρομέρου.

  • Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχει ξεκαθαρίσει η στάση , που θα τηρήσουν οι εν λόγω κύριοι, όπως θα ξεκαθαρίσει, τι θα πράξει και ο κ. Δημήτριος Μπόνης, για τον οποίο οι διαθέσιμες, αλά μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τον φέρουν να μη έχει υιοθετήσει τη σύμπραξη, ή μη με κάποια από τις δύο Παρατάξεις.

Το ένα εξ αυτών, εξ Αλυζίας ορμώμενο,  επιδίωξε να προσεταιρισθεί η πλευρά Τριανταφυλλάκη, αλλά δεν κατέστη αυτό εφικτό καθότι το εν λόγω άτομο συγκλίνει περισσότερο προς την πλευρά Σάββα,  επηρεασμένο από τον κ. Γαλούνη.

  • Όσον αφορά στο πρόσωπό μου, τις όποιες αποφάσεις μου θα τις πάρω μετά τις 15 Ιουλίου και πάντα, υπό τον όρο ότι θα έχω ενημερωθεί για τις προγραμματικές διακηρύξεις των Παρατάξεων. 

Όρος απαράβατος για μένα,  η μη παρέμβαση, από οποιονδήποτε στην άσκηση των δημοσιογραφικών μου καθηκόντων. Εάν δε, βρεθώ αντιμέτωπος με το δίλημμα να επιλέξω μεταξύ υποψηφιότητας και δημοσιογραφίας, ασφαλώς  θα επιλέξω αυτό, που επί σαράντα χρόνια υπηρετώ και δεν είναι άλλο από την άσκηση του δημοσιογραφικού μου καθήκοντος.

  • Η ‘’Λαϊκή Συσπείρωση’’ ελπίζει σε καλύτερα ποσοστά από εκείνα του 2019, αν και η αναμενόμενη πόλωση, δεν την εξυπηρετεί. 

Έχει σχεδόν καταρτίσει τα ψηφοδέλτιά της και ελάχιστες εκκρεμότητες παραμένουν. Θα συμμετάσχει με περίπου 47 υποψηφίους και για τα δύο ψηφοδέλτια, πράγμα, που σημαίνει ότι δεν θα κατεβάσει υποψηφίους σε κάποιες Κοινότητες. Ελπίζει στο να εκλέξει και πάλι δύο έδρες αν και το εκλογικό σύστημα συνιστά εμπόδιο για κάτι τέτοιο.  Τα ψηφοδέλτιά της θα είναι ανανεωμένα σε ποσοστό περίπου 20%.

Θα ανακοινωθούν περί τα μέσα Ιουλίου, αφού προηγηθεί η σύνταξη και ανακοίνωση της Ιδρυτικής Διακήρυξης και του προγράμματος Διακυβέρνησης του Δήμου.

Όλα αυτά θα γίνουν με ανοιχτές διαδικασίες και με τη συμμετοχή των πολιτών του Ξηρομέρου.

  • Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος θα παίξουν οι εργαζόμενοι στην AVRAMAR , οι οποίοι πάνω απ όλα βάζουν το πρόβλημα της επιβίωσής τους, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η εταιρεία φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες

 Πράγμα, που σημαίνει ότι η στάση τους θα εξαρτηθεί, τα μέγιστα , από το κατά πόσο τα προγράμματα των Παρατάξεων θα αντιμετωπίζουν σε λογική βάση την Εταιρεία και εν γένει τον κλάδο της Ιχυθυοκαλλιέργειας.

 Από την πλευρά της η Εταιρεία αποφεύγει συστηματικά  να  ταχθεί υπέρ της μιας ή της άλλης παράταξης όπως και να αναμειχτεί  στα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

Να σημειωθεί ότι στις ιχθυοκαλλιέργειες απασχολούνται περισσότερα από 450 άτομα, που συνολικά απαριθμούν, εν δυνάμει,  περί τις χίλιες ψήφους. Αριθμός που είναι ικανός να εκλέξει τον επόμενο Δήμαρχο.



Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................