«Τα άγρια άλογα του Λούρου»

 

ΠΗΓΗ: Σελίδα facebook

Οινιαδών Ανάπτυξις


🐴 «Τα άγρια άλογα του Λούρου καλπάζουν ανάμεσα στην ομώνυμη παραλία και τις εκβολές του Αχελώου, μαγεύοντας τους περιηγητές που έκθαμβοι σαστίζουν στο θέαμα τους και τα παρακολουθούν να χάνονται στις πλαγιές του Κοτσιλάρη και τον αχανή κάμπο».

👉🏻 Πιστεύεται ότι τα άλογα ανήκουν στη σπάνια φυλή της Πίνδου με κυρία χαρακτηριστικά την ελαφριά χαίτη, τον ρυθμικό καλπασμό, τον πράο και υπάκουο χαρακτήρα τους.
🐴 Πρόκειται για ζώα ιδιαίτερου κάλλους με μεγαλες αντοχές και ανθεκτικότητα. Ζουν άλλωστε σε περιοχές δύσβατες και εκτεθειμένα σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
🐴 Σύμφωνα με το μύθο αλλά και ιστορικές αναφορές απο την ίδια ή συγγενική φυλή προέρχονταν και τα άλογα του Μεγαλέξανδρου με πιο γνωστό το διάσημο «Βουκεφάλα» τον πιστό και ευφυή συνοδοιπόρο του Βασιλέα που έφτασε μαζί του μέχρι τα βάθη της Ασίας.
👉🏻 Η εν λόγω φυλή απέκτησε μεγάλη φήμη κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941 καθώς ο Ελληνικός στρατός την χρησιμοποίησε κυρίως για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του πληθυσμού της καθώς εξοντώθηκαν μαζικά στα πεδία των μαχών και στις κακουχίες του πολέμου.
👉🏻 Τα σημερινά άγρια άλογα του Λούρου προέρχονται ωστόσο από άλογα που στο παρελθόν εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους λόγω της μηχανοκίνητης καλλιέργειας και χρήσης αντίστοιχων μεταφορικών μέσων που τα κατέστησε ασύμφορα και μείωσε την χρησιμότητα τους για τους κατοίκους της περιοχής.
🐴 Σε έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης και χωρίς τις ανέσεις που παρείχε η ασφαλής διαβίωση κοντά στους ιδιοκτήτες τους, τα ευγενικά και περήφανα αυτά ζώα, κατάφεραν να επιβιώσουν και να σχηματίσουν κοπάδια που συνεχίζουν να αναπτύσσονται διαιωνίζοντας την ιδιαίτερη αυτή φυλή.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................