"Η φλόγα της μνήμης" άναψε στο Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας

 


Η συγκίνηση, η νοσταλγία, ο ενθουσιασμός και η υπερηφάνεια ήταν τα συναισθήματα που πρωταγωνίστησαν στις ψυχές των ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «Η φλόγα της Μνήμης» στο Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας, μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμφιλοχίας με το σύλλογο Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτ/νίας «Αξέχαστες Πατρίδες», υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Πέρασαν 103 χρόνια από τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, 99 χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας εγκαταστάθηκαν στο Μπαμπαλιό, 28 χρόνια από τότε που το Ελληνικό κράτος ανακήρυξε επίσημα την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας.  Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται επίσημη εκδήλωση Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Μπαμπαλιό.

Οι αναμμένες δάδες που είχαν στα χέρια τα μικρά παιδιά, του Αναστάση και της Μαρίας, κρατώντας τη φλόγα της μνήμης, πρωτοστάτησαν στην έναρξη της εκδήλωσης. Η λαμπαδηφορία που έγινε από την είσοδο του χωριού με προορισμό την πλατεία, προκάλεσε δέος και συγκίνηση ξυπνώντας τις θύμησες. Τα δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια τους φέρνοντας στο νου τις λαμπαδηφορίες που έκαναν στις εθνικές επετείους, στο παλιό χωριό. Αναδύθηκαν οι μνήμες και αγκάλιασαν τους ανθρώπους και αντάμωσε το παρελθόν με το παρόν. Πίσω από τις δάδες ακολουθούσαν τα παιδιά που κρατούσαν τη σημαία του συλλόγου, όλοι οι τοπικοί άρχοντες και πλήθος κόσμου.  Κρατούσαν όλοι από ένα αναμμένο κερί για τις ψυχές των κεκοιμημένων. Φτάνοντας στην πλατεία, έμπροσθεν του μνημείου, βρισκόταν ο βωμός ο οποίος άναψε με τη φλόγα της μνήμης, υπό την ηχητική υπόκρουση του κειμένου «Χαμογέλα ψυχή μου» του Ηλία Υφαντίδη, με την Άννα Καλαϊτζόγλου στην αφήγηση και τον Ηλία Υφαντίδη στη λύρα.

Η κα Άννα Μαρία Προκοπίδου, η οποία είχε την παρουσίαση της εκδήλωσης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, κάλεσε τον πατέρα Αμβρόσιο, Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρετάδος και τον πατέρα Νεκτάριο για να τελέσουν την επιμνημόσυνη δέηση και να διαβάσουν το στολισμένο δίσκο με το κόλλυβο, υπέρ αναπαύσεως των 353.000 ψυχών που γενοκτονήθηκαν. Μετά από την αξιέπαινη παρότρυνση του προέδρου του χωριού κ. Αναστάσιου Αποστολάκη, μνημονεύτηκαν και διαβάστηκαν ένα ένα, όλα τα ονόματα των ανθρώπων που ήρθαν από τον Πόντο το 1923 και είναι καταγεγραμμένα πάνω στο μνημείο.

Ακολούθησε ομιλία του Δημάρχου Αμφιλοχίας κ. Γεώργιου Κατσούλα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πρέπει να γίνει θεσμός και δεσμεύτηκε από το βήμα για την υλοποίηση της. Επίσης έγιναν ομιλίες από τον πρόεδρο του Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιο Αποστολάκη και τον πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες» κ. Θεοφάνη Κοντοχρήστο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων:

Για το Δήμο Αμφιλοχίας κατέθεσε ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Κατσούλας.

Για την κοινότητα του Μπαμπαλιού κατέθεσε ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Αποστολάκης.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ο ταμίας, αλλά και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες» κατέθεσε ο κ. Θεοφάνης Κοντοχρήστος.  Επίσης στεφάνι κατέθεσε ο τέως Δήμαρχος Ινάχου κ. Αθανάσιος Τορουνίδης, ως εμπνευστής της ιδέας του μνημείου. Ακολούθως μπουκέτα από αμάραντους κατέθεσαν τα μικρά παιδιά, στη μνήμη των προγόνων τους.

Κατόπιν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η υπόκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολούθησε ο χορός των χορών, ο Πυρρίχιος Χορός Σέρρα από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού «Αξέχαστες Πατρίδες». Ο Θάνος Καλαμπούκας πλαισίωσε με τη λύρα του, τους Πυρριχιστές, οι οποίοι δέχτηκαν το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα μικρά παιδιά: η Δέσποινα, ο Αναστάσης, η Ανθή, η Μαρία, η Καλλίστη και η Ελευθερία, τα οποία απήγγειλαν με χαμόγελα ανθισμένα, στίχους για τον Αλησμόνητο Πόντο, υπενθυμίζοντας ότι συνεχίζουμε να διατηρούμε την ένδοξη ιστορία του Πόντου, με την ελπίδα να μείνει αείρρυτη εις τους αιώνας των αιώνων.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, το Δ.Σ. του συλλόγου προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο, την επετειακή κονκάρδα «G» της Π.Ο.Ε. στο Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Κατσούλα, στον πρόεδρο Μπαμπαλιού κ. Αποστολάκη, στον Αντιδήμαρχο κ. Ριζογιάννη και στον τέως Δήμαρχο Ινάχου κ. Τορουνίδη.

Ακολούθησε μοίρασμα του κόλλυβου και προσφέρθηκε κέρασμα από τον Δήμο Αμφιλοχίας, από το σύλλογο, καθώς και από κατοίκους του Μπαμπαλιού.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας κ. Χριστόφορος Κουσιουρής, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Λιάπης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Αμφιλοχίας κ. Ανδρέας Ρεγκούτας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητος Δήμου Αμφιλοχίας κ. Νικόλαος Μπεχλιούλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Δήμου Αμφιλοχίας κ. Κωνσταντίνος Ριζογιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι: κα Σοφία Ανδρίκουλα, κα Ζωή Ντρούτση - Πρόεδρος ΚΕΚΑΔΑ, κ. Λεωνίδας Κατσαντάς, κα Ελένη Δράκου, κα Λαμπρινή Χαρδαλιά.  Επίσης ο Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Αμοργιανών κ. Φώτης Τσάκαλος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Χαλκιοπούλων κ. Βασίλειος Ταλιούρας, ο πρώην Δήμαρχος Ινάχου κ. Αθανάσιος Τορουνίδης, ο πρώην Δήμαρχος Στράτου κ. Δημήτριος Μουρτσιάπης, ο ταμίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βάλτου (ΟΣΥΒΑ) κ. Χρήστος Λαυρέντζος, ο πρόεδρος συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αθήνας κ. Ευάγγελος Τσιούνης, οι τέως πρόεδροι Μπαμπαλιού κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης, κ. Γρηγόριος Κοντοχρήστος, κ. Γεώργιος Ξανθόπουλος, ο Υποδιοικητής Α.Τ. Εμπεσού κ. Χαράλαμπος Κολύδας και αστυνομικοί του Α.Τ. Εμπεσού. Από το Δ.Σ. του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτ/νίας «Αξέχαστες Πατρίδες» παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Θεοφάνης Κοντοχρήστος ο οποίος είναι και ταμίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρος κ. Χαράλαμπος Ιωσηφίδης, η Γραμματέας κα Άννα Μαρία Προκοπίδου και ο σύμβουλος κ. Στυλιανός Σωτηριάδης.

Ευχαριστούμε την ΚΕΔΕ, τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Γεώργιο Κατσούλα και τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών κ. Κωνσταντίνο Ριζογιάννη.

Ευχαριστούμε τον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας Μαΐστρος, το «e-maistros.gr» για τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σωτηριάδη για την ηχητική κάλυψη.

Ευχαριστούμε την Ευγενία Μηλιόρδου για το στόλισμα του δίσκου με το κόλλυβο.

Ευχαριστούμε τους Πυρριχιστές μας και τον Θάνο Καλαμπούκα.

Ευχαριστούμε όλα τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους.

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Σωτηριάδη, την Νόρα Ελ Μπάνα, τον Νικόλα Κουρουβασίλη και την Μαρία Αναστασίου για την άψογη συνεργασία τους.

Ευχαριστούμε την Ανθούλα Αποστολάκη, τον Γεώργιο Ξανθόπουλο και την Παρασκευή Καζαρίδου για τα εδέσματα που προσέφεραν.


















Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................