Ζητείται δημοσιογράφος να δει την άλλη άποψη! Γράφει ο Νίκος Ζαρκαδούλας

 

Πηγή:https://outopikistis.blogspot.com/

«Να πω την αλήθεια κ. Χατζηνικολάου και κ. Πολίτη είχα την εντύπωση ότι θα θέλατε να περάσετε στην ιστορία σαν καταξιωμένοι και αψεγάδιαστοι. Όμως η στάση που - ηθελημένα ή αθέλητα – κρατήσατε στο συνέδριο των ιχθυοκαλλιεργητών δεν συνάδει με δημοσιογράφους δίκαιους και καταξιωμένους. Είναι λεκές: κοκκινάδι στο γιακά σας που ακόμα και αν δεν εξελίχθηκε σε απιστία αφήνει υπόνοιες. Γεννά ερωτήματα

Ας γίνω όμως πιο κατανοητός. Περί τα μέσα Δεκεμβρίου κληθήκατε να συντονίσετε συζητήσεις στο δεύτερο συνέδριο ιχθυοκαλλιέργειας που έγινε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όσοι αντιλαμβάνονται, ο λόγος του συνεδρίου δεν ήταν η επιστημονική ανταλλαγή απόψεων για την πρόοδο και προβολή ενός κλάδου που οι αριθμοί του ευδοκιμούν, έτσι όπως τουλάχιστον οι εκπρόσωποι του κλάδου διατείνονται. Ο πραγματικός λόγος του συνεδρίου ήταν να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να παρατείνει τον άνομο σχεδιασμό ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών - που έγινε άκουσον-άκουσον από τους επιχειρηματίες των ιχθυοκαλλιεργειών - και εν τέλει να προβεί σε ψήφιση διαταγμάτων για εφαρμογή του σε 21 δήμους της χώρας.

Στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν είναι εμφανής η απουσία επιστημόνων, εργαζομένων, και τοπικών αρχών, που στο τέλος θα κληθούν να υποστούν τις συνέπειες. Εγώ θα συμφωνήσω με την εισαγωγή του κ. Πολίτη: «Ε πόσο τουρισμό πια…ας δούμε και κάτι άλλο!!!». Επιδερμικά – ή ακόμα και σε βάθος - αν το δει κανείς είναι σωστή προσέγγιση: Ένα κράτος δικαίου θα έπρεπε να σχεδιάζει και να εκτελεί έργα με σκοπό την πολύπλευρη και βιώσιμη ανάπτυξη. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν φαίνεται να είναι ακριβώς έτσι. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, κ. Χατζηνικολάου και κ. Πολίτη, θυμίζει φαρ-ουέστ, όπου ο πρώτος "καουμπόης" που φτάνει αρπάζει ως εκεί που βλέπει το μάτι του ή ως εκεί που θα πέσει η σφαίρα του.

Και γεννάται λοιπόν το ερώτημα: γνωρίζατε πριν την συμμετοχή σας στο συνέδριο ότι σε πολλές περιοχές υπάρχουν επεκτάσεις και καταπατήσεις; Γνωρίζατε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός που επιχειρείται έγινε χωρίς την ύπαρξη γενικού θαλάσσιου σχεδιασμού; και ακόμη ότι φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις υπόνοιες για ατασθαλίες δημοσίων λειτουργών; Γνωρίζατε ότι πολλές μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν αναπτυχθεί η θα αναπτυχθούν σε περιοχές προστατευμένες και ότι έχει προκληθεί ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή; Γνωρίζατε ότι οι ντόπιοι που έχουν αντιρρήσεις - και που οι συνομιλητές σας του αποκάλεσαν συνονθύλευμα ανεπάγγελτων - δεν επιθυμούν την παντελή απαγόρευση αλλά την δίκαιη διευθέτηση, έτσι που να αφήνει χώρο και σε άλλες δραστηριότητες; Γνωρίζετε ότι η ανάπτυξη και η ευημερία των αριθμών και των εξαγωγών που επικαλέστηκαν οι συνομιλητές σας φέρνει μεροκάματα πείνας στους ντόπιους; Γνωρίζατε ότι η επιτροπή που δίνει έναν αγώνα ενάντια σε αδικία και διαφθορά ετοιμάζεται να προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια;

Θέλω να πιστεύω ότι δεν γνωρίζατε τίποτα από όλα αυτά, ότι παρασυρθήκατε από την ίδια αγωνία που έχουμε και εμείς: να αναπτυχθούμε ως χώρα, να πάψουμε ναι καιγόμαστε, να αποκλειόμαστε, να πνιγόμαστε,  να πάψουμε να φεύγουμε από τον τόπο μας. Και θέλω ακόμα να πιστεύω ότι δεν είστε μέρος ενός διεφθαρμένου μηχανισμού και σε αυτό προσδοκά η επιστολή μου: Θεωρώντας λοιπόν ότι είχατε καλές προθέσεις σας ζητώ δημόσια να μας δώσετε την ευκαιρία να εκθέσουμε τις απόψεις μας να ακουστεί ο αντίλογος μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να αναζητήσουμε το δίκαιο.

 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Νίκος ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ

nzarkad@gmail.com

Ένας πολίτης-Μέλος της επιτροπής που αγωνίζεται για μια δίκαιη χωροθέτηση


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................