Κανδήλα: Τελευταίος σταθμός στις αφηγήσεις παλιών ιστοριών


Τελευταίος σταθμός στις αφηγήσεις παλιών ιστοριών η Κανδήλα. Και στις τρεις Κοινότητες οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για την ανάδειξη του λαϊκού μας Πολιτισμού, του ανεξερεύνητου και πλούσιου λαϊκού μας Πολιτισμού όπως και ο τίτλος του εικαστικού έργου της Ελίνας Νιάρχου που τέλει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται σε συνεργασία με το Νομικό μας Πρόσωπο.

Το λαογραφικό τοπίο της περιοχής μας το συνθέτουν οι χαρακτηριστικές μορφές και τα στοιχεία πολιτισμού των διαφόρων κοινοτήτων, χωριών και οικισμών μας . Ένα θαυμαστό πολιτισμικό ψηφιδωτό, σμιλεμένο από πλήθος παραδόσεων, εορτών και εθίμων, που συνδυάζουν την εργασία με χριστιανικές δοξασίες και ειδωλολατρικές επιβιώσεις, αποτελεί το λαογραφικό «πρόσωπο» του Ξηρομέρου όπως και όλης της Ελλάδας.


Όλες οι αφηγήσεις καταγράφηκαν και αποτελούν ένα πραγματικό θησαυρό για τον Πολιτιστικό μας πλούτο. Ευχαριστούμε θερμά την Ελίνα Νιάρχου που μας έδωσε την ευκαιρία αυτή να συμμετέχουμε σε κάτι τόσο σπουδαίο και πρωτοποριακό. Μας έδωσε όμως και την ιδέα και το έναυσμα να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη του λαϊκού μας Πολιτισμού και της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Όπως αναφέρει και ο Γιώργος Σεφέρης για την λαϊκή μας παράδοση και το στρατηγό Μακρυγιάννη "Και η μόρφωση, η παιδεία που δηλώνει ο Μακρυγιάννης, δεν είναι κάτι ξέχωρο ή αποσπασματικά δικό του• είναι το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη για αιώνες και χιλιετίες, από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία• κατατρεγμένη και πάντα ζωντανή, αγνοημένη και πάντα παρούσα -είναι το κοινό χτήμα της μεγάλης λαϊκής παράδοσης του Γένους. Είναι η υπόσταση, ακριβώς, αυτού του πολιτισμού, αυτής της διαμορφωμένης ενέργειας, που έπλασε τους ανθρώπους και το λαό που αποφάσισε να ζήσει ελεύθερος ή να πεθάνει στα ‘21.

Γι’ αυτό η λαϊκή μας παράδοση είναι τόσο σπουδαία."

Αναφέρει σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα facebook ο πρόεδρος του ΝΠΔΞ Βασίλης Πολύζος

Vasilis Polyzos







Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................