Σύσκεψη για την αύξηση κρουσμάτων COVID-19 στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα
Μ. Χρυσοχοϊδης: «Βάλτε όλοι πλάτη, δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία…»
«Βρισκόμαστε σήμερα στην Πάτρα, γιατί και πάλι υπάρχει ανάγκη που απορρέει από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα στην πόλη. Δυστυχώς βρισκόμαστε στο «κόκκινο», σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για να καταστείλουμε τη διάδοση του ιού. Οι εμβολιασμοί άρχισαν, γίνονται κανονικά και συστηματικά. Σας παρακαλώ, βάλτε όλοι πλάτη. Σας παρακαλώ, κάντε κουράγιο μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ την άνοιξη, που θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού των ευάλωτων και ηλικιωμένων ανθρώπων. Για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριες σε ορθάδικα, θα υπάρχουν δυστυχώς αυστηρές ποινές. Έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθάει πάρα πολύ με μια σειρά από οικονομικά μέτρα, αλλά δεν παίζουμε με την δημόσια υγεία που αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα. Ας σφίξουμε τα δόντια μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η Πάτρα δυστυχώς έχει προβλήματα και με την μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε σε ορισμένα κλάστερ, συνεπώς είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να πάμε μέχρι το τέλος και να καταφέρουμε με το εμβόλιο να απελευθερωθούμε».
Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε σήμερα, Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 στην Πάτρα και στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει ανακύψει με την αύξηση των κρουσμάτων και ιδίως, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Επίσης, ερωτώμενος σχετικά, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι προφανές πως δεν μπορούν να υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις φέτος στην Πάτρα «Ας το ξεχάσουμε και για φέτος, γιατί είναι επικίνδυνο και που το συζητάμε» τόνισε, ενώ κατέληξε αναφέροντας ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί και πάλι στην Πάτρα προκειμένου να εξαγγείλει τις θετικές εξελίξεις σχετικά με την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε: «Στη σύσκεψη αναλύθηκε η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κυρίως ο Δήμος Πατρέων. Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην πόλη της Πάτρας και την Αχαΐα. Τέτοιες συσκέψεις και πρωτοβουλίες έχουν να κάνουν με την βασική αρχή της πρόληψης που όλοι ακολουθούμε. Έχω την αίσθηση και την πεποίθηση ότι οι επόμενες κινήσεις που συντεταγμένα θα ακολουθηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Υγειονομικές Αρχές, θα συντείνουν ώστε να έχουμε μια αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν την αυξητική τάση των κρουσμάτων στην πόλη της Πάτρας το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στον Δήμο Πατρέων υπάρχει σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία αποπνέει η εύρεση κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού, ο οποίος δείχνει να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.
«Κάθε μέρα δίνουμε μάχη. Δεν θα παίξουμε την ανθρώπινη ζωή. Η δημόσια υγεία αποτελεί μείζον αγαθό και η διαφύλαξή της είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Είμαστε εδώ για να περιορίσουμε τον εφιάλτη» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
Από τους εκπροσώπους των Διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, «Άγιος Ανδρέας», αναλύθηκε διεξοδικά η φόρτιση που δέχεται το υγειονομικό σύστημα της περιοχής τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με έμφαση την αυξημένη επισκεψιμότητα που παρατηρείται στα εξωτερικά ιατρεία των δύο μεγάλων νοσοκομείων κι επισημάνθηκε η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και του γενικού πληθυσμού.
«Ο εμβολιασμός είναι το όπλο μας απέναντι στον εχθρό και διεξάγεται εντατικά στον γενικό πληθυσμό» επεσήμανε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ενώ από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την έξαρση κι είναι απαραίτητο να το πετύχουμε με ομοψυχία και συγκαταβατικότητα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί ενότητα όλων όσων έχουν θεσμικό ρόλο» και εστίασε στην ανάγκη «να ανατροφοδοτήσουμε τη σκέψη των πολιτών για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ ζήτησε να αποφευχθούν οι αναίτιες κοσμοσυρροές. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ζήτησε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να αυξηθούν οι ιχνηλατήσεις, ώστε να εντοπιστούν πιθανές εστίες, ενώ ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπακόπουλος αναφέρθηκε στο πλήθος των τεστ που γίνονται στην περιοχή, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, βάσει των αποτελεσμάτων διαφαίνεται πως η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα μικρή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ο υποδιοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Δημήτριος Μπάκος, ο Αντυπρύτανης και Καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ, Μάρκος Μαραγκός, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, ταξίαρχος, Απόστολος Μαρτζάκλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, ταξίαρχος, Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Στεμπίλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας, Λουκάς Μούτσελος, και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αφού άκουσε το σύνολο των παριστάμενων, υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη ενιαίας και αποφασιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης, σημειώνοντας πως οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται παντού όπου παρατηρούνται φαινόμενα παραβίασης του νόμου και των μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αύξησης του ποσοστού εμβολιασμένων υγειονομικών και διενέργειας στοχευμένων τεστ ώστε να αποδίδεται όσο το δυνατόν καλύτερα η πραγματική εικόνα της πανδημίας στην περιοχή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.