ΑΡΗΣ ΜΠΙΤΣΩΡΗΣ-Τα ¨Αντιερωτικά remedia¨ (Remendia amoris) του Οβίδιου ............αποσπάσματα

 

Τα ¨Αντιερωτικά remedia¨ (Remendia amoris), ή τα αντιφάρμακα του έρωτα ή τα ερωτικά αντιφάρμακα ή τα αντίδοτα του έρωτα όπως αποδόθηκε ο τίτλος από τους αντίστοιχους μεταφραστές, που εκδόθηκε κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. συμπληρώνουν την τριλογία των ερωτικών ποιημάτων του Οβίδιου.

Σ’ αυτό το έργο ο ποιητής ασχολείται με τους παθολογικά ερωτευμένους, τους κολλημένους, τους εγκλωβισμένους σε αδιέξοδες σχέσεις. Άλλωστε και τα ρεμέντια του είναι απλώς ¨παρηγοριά στον άρρωστο¨, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι ο άνθρωπος είναι αδύναμος και ανυπεράσπιστος στην ορμή του φτερωτού θεού. Απλώς του δίνει κουράγιο, αφού σ’ αυτές τις περιπτώσεις γιατρός είναι ο χρόνος που ίσως φέρει τη λησμονιά.

Ο Οβίδιος μας παραδίδει ένα πνευματώδες και ανάλαφρο ποίημα στο οποίο επινοεί και προτείνει τεχνάσματα για την απαγκίστρωση του ασθενούς απ’ τα δεσμά του έρωτα ώστε ελεύθερος πια να ανοίξει πανιά για καινούργια ερωτικά ταξίδια.

Ξεφεύγοντας από τον παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο με τον οποίο, κυρίως, καταγίνομαι, χρησιμοποιώντας διαφορετική μετρική τόλμησα να αποδώσω εμμέτρως, ελεύθερα, τα Remedia.


Περισσότερα ΕΔΩ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................