ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ- Για τη Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας- Ξεχωριστή και καθοριστική είναι η συμβολή της Ελληνίδας αγρότισσας

 Η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ για να μας θυμίζει ότι οι αγρότισσες, οι γυναίκες της υπαίθρου με τους πολλαπλούς τους ρόλους, της μητέρας, της παραγωγού, της επιχειρηματία, κρατούν τις οικογένειες αλλά και συνδέουν την κοινότητα.

Ξεχωριστή και καθοριστική είναι η συμβολή της ελληνίδας αγρότισσας, τόσο στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνοχής όσο και στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
Της ελληνίδας αγρότισσας που δυστυχώς συχνά παρέμεινε ο αφανής ήρωας, που στήριζε την οικογένεια όχι μόνο εμμέσως κρατώντας το σπιτικό αλλά και έχοντας ενεργό ρόλο στο χωράφι, εργαζόμενη ωστόσο τις περισσότερες φορές - στο κατά κύριο λόγο πατριαρχικό περιβάλλον των περασμένων δεκαετιών - εντός του οικογενειακού πλαισίου χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Σήμερα ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά, μπορούν όμως να γίνουν πολλά ακόμα βήματα. Πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για την ελληνίδα αγρότισσα. Βγαίνει στο προσκήνιο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, επιχειρεί, καινοτομεί. Και τελικά είναι αυτή που κρατάει στα χέρια της τη σκυτάλη του λαϊκού πολιτισμού μας, την οποία παραδίδει στα παιδιά και στην κοινότητά της. Εργάζεται με τον ίδιο ζήλο, σε σκληρές συνθήκες, αλλά και με πείσμα, αφοσίωση και όνειρα.
Έχω συναντήσει πολλές επιτυχημένες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Γυναίκες που αποτελούν παράδειγμα για πολλούς άντρες. Βεβαίως και θέλουμε να γίνουν περισσότερες και γι΄αυτό τις στηρίζουμε και στεκόμαστε στο πλευρό τους.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................