Στο δρόμο για την παραλία “Βαθυαβάλι” Πογωνιάς “τσακιέται Λύκος”

 


ΑΠΟ: katounanews.

Η οδύσσεια και η παραλία ” Βαθυαβάλι “

Πολλοί λένε πως και αυτός ο δρόμος έχει την δικιά του ιστορία και δεν είναι ψέματα, άλλοι λένε αν συνεχιστεί έτσι θα ναυλώνεται κάθε καλοκαίρι καΐκι από Πάλαιρο να πηγαίνουν στην παραλία Βαθυαβάλι παρά με αυτοκίνητο.

Η Παραλία Βαθυαβάλι βρίσκεται στην Ενότητα Παλαίρου, λίγο έξω από την κοινότητα Πογωνιάς και κάθε χρόνο την επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι μιας και τα τελευταία χρόνια έχει ονομασθεί η ομορφότερη παραλία της Αιτωλοακαρνανίας.

Πολλοί από μας την περιοχή αυτή την επισκεπτόμασταν πολύ παλιότερα, όταν ήμασταν μικρά παιδιά είτε ερχόμασταν με κάνα μηχανάκι της εποχής ή από θάλασσα με καμιά βάρκα. Αργότερα που χαράχτηκε ένας υποτυπώδες δρόμος ήταν αρκετοί αυτοί που ρίσκαραν και πήγαιναν μέχρι εκεί και κατασκήνωναν στην ακρογιαλιά.


Τα χρόνια άλλαξαν όμως, όλοι κατάλαβαν πως έχουν περιοχή σκέτο χρυσάφι ανεκμετάλλευτο στα πόδια τους.

Την παραλία  Βαθυαβάλι, θα την βρείτε μετά τον Αι Γιάννη και το Βαρκό, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν γνωστή περισσότερο στους ιστιοπλόους. Είναι ένα ήρεμο απάγκιο και για τα τουριστικά σκάφη.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα προσελκύει λουόμενους καθώς, τα γαλαζοπράσινα νερά και το ψιλό βότσαλο της όμορφης παραλίας ανταγωνίζονται επάξια, αρκετές από τις παραλίες της γειτονικής Λευκάδας και Πρέβεζας.

Ο επισκέπτης όταν βουτάει στα νερά, σε αυτή την παραλία, μαγεύεται και δεν θέλει να βγει λεπτό έξω…

Δέκα χιλιόμετρα από την Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας περνώντας μέσα από την Πογωνιά, φθάνουμε στις παραλίες του Αη Γιάννη, το πόρτο Βαρκό και καταλήγουμε στην ομορφότερη παραλία της Αιτωλοακαρνανίας «ΒΑΘΥΑΒΑΛΙ».

Η πρόσβαση όμως παραμένει ίδια και χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο ο δρόμος αυτός και ταλαιπωρεί τους επισκέπτες, γέμισε τεράστιες λακκούβες. Έχει να πέσει άσφαλτο πάνω από μια δεκαετία. Χιλιάδες επισκέπτες, που πολλοί από αυτούς το μετάνιωναν για το δρομολόγιο μιας και ερχόταν από μακριά για την δημοφιλή παραλία.

Η πρώτη συμμόρφωση του δρόμου ξεκίνησε επί Νομαρχίας Σώκου το 2009, και στην συνέχεια του αείμνηστου Αντωνόπουλου το 2012 που φτιάχτηκαν μερικά ασφαλτικά, ενώ το 2016 που επί Κατσιφάρα έριξαν κόλλα σε όλο το δρόμο κάτι σαν πίσσα για να μην υπάρχει η σκόνη. Τίποτε άλλο από εκεί και ύστερα ενώ σε επίπεδο Δήμου έπεφτε καμιά μπετονιέρα και τίποτε άλλο.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πολλοί επισκέπτες και αναγνώστες, μας έστελναν διάφορα για να ανεβάσουμε για την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετώπισαν.

Παράπονα …παράπονα συνέχεια…. για 6,5χλμ δρόμο για το αναπτυξιακό φιλέτο της περιοχής.

Η φετινή σαιζόν έφτασε στο τέλος της και τα γράφουμε αυτά τώρα μήπως και μερικοί «καλοπροαίρετοι» νομίζουν πως σαμποτάρουμε την περιοχή, που σε αυτή μεγαλώσαμε.

Χάλια παντού τεράστιες λακκούβες, άλλοι λένε αδιαφορία, ενώ άλλοι στα γραφόμενά τους μιλούν για ανικανότητα.  Άλλοι μας έγραφαν απλά και λαϊκά, από 1 χλμ το χρόνο να έφτιαχναν όλα θα ήταν μια χαρά.

Ενώ άλλοι μας είπαν κουραστήκαμε να διαβάζουμε δελτία τύπου με φωτογραφίες σε στρογγυλό τραπέζι να υπογράφουν χαρτιά για έργα, ενώ άλλοι λένε πως μας στήνουν ένα μηχάνημα και ανεβάζουν φωτό πως ξεκινάνε έργα συνέχεια.

Τελικά έργο υποδομής δεν έχει τελειώσει ακόμα κανένα. Ο χειμώνας πλησιάζει τα όχθια αναστενάζουν 4 φορές πήρε μπροστά το μικρό έργο αλλά στην ίδια κατάσταση είναι. Το δε μεγάλο, η επικινδυνότητα του έχει αυξηθεί και με τις πρώτες βροχές θάχουμε καταστροφές, ο θεός να βάλει το χέρι του.

Αναφέρουμε τα όχθια γιατί ο δρόμος από το ποταμάκι στην παραλία παρέμεινε κλειστός και επικίνδυνος. Αυτό ήταν και η αιτία που έκλεισε και ο κεντρικός δρόμος με απαγορευτικές πινακίδες ερχόμενος από Βόνιτσα έμπαινες μέσα στην Πάλαιρο και έστριβες δεξιά για την Πογωνιά.

Τώρα πλέον δεν πλησιάζεις την Πάλαιρο  και πριν τα πρατήρια στρίβεις δεξιά περνώντας από τον βιολογικό φθάνεις στο ποταμάκι και συνεχίζεις για τον προορισμό σου.

Αυτό είναι και μια αιτία που πολλοί από τους επισκέπτες να μην μπαίνουν καθόλου στην Πάλαιρο με ότι αυτό συνεπάγεται για τα καταστήματα και εστιατόρια του χωριού.

Το παραλιακό μέτωπο Παλαίρου – Πογωνιάς και στην συνέχεια Πλαγιάς έχει μετατραπεί σε «φιλέτο συμφερόντων» και μόνο.

Η κίνηση πάντως του 2012 του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας Νίκου Σολδάτου  και της παράταξης του να βγάλει σε δημοπρασία καντίνα στην Παραλία Βαθυαβάλι για πρώτη φορά ήταν πολύ έξυπνη και τα αποτελέσματα τα είδαμε στις μέρες μας. Έπρεπε όμως να υπάρχει και συνέχεια και παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που δεν έχει γίνει καμία μέχρι σήμερα.

Αν θέλετε να μην φύγει ο κόσμος προς Λευκάδα και Πρέβεζα, τώρα που τελειώνει ο οδικός άξονας  Άκτιο – Αμβρακία φτιάξτε το δρόμο για την παραλία Βαθυαβάλι το συντομότερο, αλλιώς εσείς που έχετε άμεσο συμφέρον θα το χάσετε, διότι το κόστος του επισκέπτη θα είναι πολύ μικρότερο προς τα εκεί.

Ενώ σίγουρα τον απλό Ζαβερδιανό και Πωγωνιώτη δεν τον ενδιαφέρει την ησυχία και την ηρεμία του θέλει.

Πολλά τα παράπονα, πολλά τα μηνύματα, λίγα γράψαμε.

Δείτε στο βίντεο την πανέμορφη παραλία και την καντίνα με τις ομπρέλες, μπράβο στον άνθρωπο που την κρατάει ψηλά 

Δείτε ΕΔΩ πολλές φωτο όμως από την κατάντια του δρόμου 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................