Σήμερα : Γιορτή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού- Κείμενα -επιστολές του αείμνηστου Γεωργίου Δ. Παπαδημητρίου για τον Πατερ Κοσμά τον Αιτωλό

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 24 Αυγούστου 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Ελληνορθόδοξος μοναχός. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Κώνστας, ενώ το επώνυμό του παραμένει άγνωστο.
Το 1961 ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και εορτάζεται στις 24 Αυγούστου. 

 Ο πάτερ Κοσμάς ο Αιτωλός το 1767 πέρασε από τη Μπαμπίνη , στην διάρκεια της δεύτερης περιοδείας του που έγινε από το 1763 ως το 1773. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έφτασε πρώτα στην Πόρτα ερχόμενος από την Μαχαλά και ύστερα κατέβηκε στο χωριό όπου και μίλησε στους Μπαμπινιώτες στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, μιας και τότε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν κατεστραμμένη.


Άγιος Γεώργιος Πόρτας Μπαμπίνη


Αγία Παρασκευή Μπαμπίνη

 Άγιος Νικόλαος Μπαμπίνη 


Κείμενα -επιστολές του αείμνηστου Γεωργίου Δ. Παπαδημητρίου για τον Πατερ Κοσμά τον Αιτωλό.(αρχείο Γ. Παπαδημητρίου)




foto αρχείου:Aπό εκδρομή του Συλλόγου Μπαμπίνης στο Θέρμο .Προσκύνημα στη  μονή του Αγίου Κοσμά.

«Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είνε εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσεις τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας». 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................