ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 19 Μαΐου 2021

 





Το βροντερό παρόν έδωσαν η διοίκηση και πολλά μέλη από τον τοπικό εκπολιτιστικό σύλλογο Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες», όπως κάνουν κάθε χρόνο άλλωστε στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Σύνταγμα.

Το κύτταρο των Ελλήνων του Πόντου ζωντάνεψε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Βουλή των Ελλήνων κλείνοντας 102 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων, απόδωσαν τις τιμές για την μνήμη όλων αυτών των ψυχών που σφαγιάστηκαν, εξολοθρεύτηκαν και χάθηκαν άδικα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς φόρεσαν την «ζίπκα», την ανδρική φορεσιά του Πόντου και πραγματοποίησαν την αλλαγή της φρουράς, τέσσερις τον αριθμό.  Ακολούθησε ποντιακό τραγούδι-ωδή στον Άγνωστο Στρατιώτη, το «Αητέντς επαραπέτανεν» από τον λυράρη και τραγουδιστή Ηλία Υφαντίδη.  Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατόπιν απαγγελία κειμένου από την Άννα Καλαϊτζόγλου, με την υπογραφή του Ηλία Υφαντίδη και τραγούδησε η διεθνούς φήμης σοπράνο κα Σόνια Θεοδωρίδου το «Την πατρίδα μ’ έχασα».

Χαιρετισμούς απέδωσαν οι εξής: Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κος Χρήστος Δημόπουλος, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Ελλάδος κα Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κος Κυριάκος Μπατσάρας, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Περιφερειάρχη Αττικής κο Γεώργιο Πατούλη, για την εκπροσώπηση της Βουλής η κα Νίνα Κασιμάτη, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων κος Χρήστος Δημόπουλος, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Ελλάδος κα Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κος Κυριάκος Μπατσάρας,

Μεταξύ άλλων το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος κατάγεται από το Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας.


Στη συνέχεια αποδόθηκε μετά του ενός λεπτού σιγής, ο Εθνικός Ύμνος από την κα Σόνια Θεοδωρίδου και το θρηνητικό μοιρολόι «’Πάρθεν η Ρωμανία» από τον Ηλία Υφαντίδη.

Την τελευταία πινελιά έβαλαν οι πυρριχιστές που χόρεψαν τον Πυρρίχιο Χορό Σέρρα υπό την διδασκαλία του κου Όμηρου Παχατουρίδη.











































Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................