ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ-Σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 1943 έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος ποιητής των Ελλήνων Κωστής Παλαμάς

 


foto:sansimera

Σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 1943, ξεψύχησε σ' αυτό το σπίτι ο μεγάλος ποιητής των Ελλήνων και δημιουργός του Ολυμπιακού ύμνου, Κωστής Παλαμάς. Δέκα μέρες νωρίτερα ,σ' αυτό το σπίτι είχε χαθεί η σύζυγος του, κάτι που εκείνος αγνοούσε. Ο Τσάτσος, Ο Άγγελος Σικελιανός με την Εύα, ο Μενέλαος Λουντέμης, ήταν απ' τους πρώτους που έτρεξαν εκεί. Ετοίμασαν το νεκρό, στόλισαν το φέρετρο κι επικόλλησαν φωτογραφίες του ποιητή με ένα κερί, με τη φράση " Ο Ακρίτας είμαι χάροντα ώστε να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. " Έγινε προσπάθεια η κηδεία του να γίνει μυστικά και πίεζαν τον γιό του ποιητή για κάτι τέτοιο. "Σεβαστείτε το πένθος μας. Σεβαστείτε την οικογένειά μας " είπε απευθυνόμενος στους άλλους ποιητές. Ο Λουντέμης δεν άντεξε. Ξέρεις ποιός είναι ο πατέρας σου; του είπε, Ο πατέρας σου έχει για οικογένεια του, όλη την Ελλάδα και θα τιμηθεί όπως πρέπει.


Ο Αθηναικός λαός παρακολουθεί συγκλονισμένος τα γεγονότα. Πριν δύο μέρες διαδήλωνε μπροστά στις κάνες των Γερμανών να μην αποσταλούν Έλληνες στα στρατόπεδα της Γερμανίας, και τώρα χάνει ένα απ' τα στηρίγματά του. Ένα ποτάμι ταλαιπωρημένων Ελλήνων κυλούσε αμίλητο και σιωπηλό, συνοδεύοντας τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία. Με σφιγμένη καρδιά παρακολουθεί απ' τον επίσκοπο Δαμασκηνό τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

"Σ αυτό το φέρετρο ακουμπάει όλη η Ελλάδα
βροντοφωνάζει ο ο Άγγελος Σικελιανός" κι ένα χειροκρότημα ατέλειωτο έκανε τον κόσμο ξεσπασπάσει στον επικήδειο αυτό στίχο. Ο Σικελιανός, ο Μελάς και άλλοι σήκωσαν στους ώμους το φέρετρο. Πίσω ο κόσμος το συνοδεύει, στην Πολιτεία των νεκρών… Το φέρετρο κατεβαίνει, ο λαός γονατίζει, ο Σικελιανός ρίχνει μια χούφτα χώμα, τον μιμούνται Μελάς, Κοτοπούλη, Σκίπης, Τσάτσος, Βενέζης, Ελύτης, Μυριβήλης…και κάποιος ολόρθος δειλά , αρχίζει τον εθνικό μας ύμνο, αγνοώντας τους κατακτητές που παραφυλάνε… Ψάλλει συγκινημένος και τον ψαλμό αρπάζει αμέσως το σκλαβωμένο πλήθος για ν’ αντηχήσουν οι ουρανοί! «Και σαν πρώτα αντρειωμένη χαίρε ω χαίρε, ελευτεριά !…
Ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε ο Εθνικός μας ύμνος μέσα στην Κατοχική Αθήνα!

ΠΗΓΗ:f/b

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................