Η Ελλάδα χωρίς υφαλοκρηπίδα: Γράφει η Αγγελική Ζαχαριά

 


 Γράφει η Αγγελική Ζαχαριά

Πέρα και πάνω από κοντράτα και μνημόνια στέκουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, που μας ακολουθούν σαν συνείδηση και μας προσδιορίζουν σαν ταυτότητα. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, τι είναι η Ελλάδα;
Είναι οι υπομονές του Προμηθέα στο βράχο του Καυκάσου, τα βυζαντινά τεριρέμ που βγαίνουν από τις εκκλησιές του Μυστρά, το χρυσόβροχο που πέρασε στο δώμα της Δανάης, για να χαρεί ο Δίας τον έρωτα στην αγκαλιά της. Κι ακόμα ένα όνειρο στο κύμα, το σουραύλι του Πάνα, του Ερμή τα φτερωτά σαντάλια, του Οδυσσέα το πείσμα, το βροντόφωνο του Κολοκοτρώνη, η αγράμματη σοφία του Μακρυγιάννη, του Διγενή το πάλεμα στα μαρμαρένια αλώνια, μια Φραγκογιαννού κα μια Φραγκοσυριανή, το ζεϊμπέκικο του Τσαρούχη και ο ναύτης του. Και πάνω από όλα αυτά και άλλα ακριβά αμέτρητα, της δικαιοσύνης ο ήλιος ο νοητός, που παρακαλετά του ζητάει ο Ελύτης να μη λησμονήσει τη χώρα του.

Πηγή:https://www.facebook.com
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................