ΜΠΑΜΠΙΝΗ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ-Ο Ιατρός Βασίλειος Κατσαράκης (1874-1940)

Βασίλειος Κατσαράκης-ιατρός στα νιάτα του, Ελαιογραφία
 

Ο Ιατρός Βασίλειος Κατσαράκης (1874-1940) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μελετητές της Ελληνικής ιστορικής παράδοσης και στενός φίλος του ιστορικού Γ. Βλαχογιάννη


Ήταν θείος του αείμνηστου συντοπίτη υπουργού Γιώργου (Γάκια)Παπαδημητρίου και διδάσκαλός του σε θέματα μοναστηριακής παράδοσης. Ο Βασίλειος Κατσαράκης προέβαλε με το κύρος και την επιστήμη του την αγαπημένη του Μπαμπίνη, τίμησε την ιστορικότητα του τόπου και προσέφερε στην ευρύτερη τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου τις υπηρεσίες του. Ως ιατρός και παράλληλα φαρμακοποιός υπήρξε αρωγός προς όλους τους πάσχοντες και αδυνάτους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλην του πατρικού Κατσαρακαίικου αρχοντικού που δέσποζε μέχρι πρότινος στη Μπαμπίνη (δίπλα από το τότε ΄΄εικονισματάκι΄΄ της Αγίας Παρασκευής) και ενός καπνοχώραφου, κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν κατέλειπε στο γιό του Νικόλαο, αριστούχο τελειόφοιτο της Νομικής Σχολής –που και αυτός προσέφερε τον εαυτό του στο βωμό της Εθνικής Αντίστασης επί Κατοχής – και στη θυγατέρα του Μαριάνθη

Ιδιαίτερα για την Μπαμπίνη, ο Βασίλης Κατσαράκης υπήρξε ο αναμορφωτής του Δημοτικού Σχολείου και για πολλά χρόνια αμισθί ιεροψάλτης, οικονομικός διαχειριστής και δωρητής (καμπάνας, καμπαναριού, στασιδίων, πολυελαίου και ιερών σκευών) της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Ο ιατρός Βασίλειος Κατσαράκης υπήρξε μεγάλος πατριώτης και δημοκράτης και ήταν αδελφός του Ανδρέα Κατσαράκη, του άλλου μεγάλου στρατιωτικού (ταγματάρχη, εθελοντή του 1912-13 και του Βορειοηπειρωτικού αγώνα του 1914, ήρωα Αφιον-Καραχισάρ Μ.Ασίας στο 5/42 Τάγμα του Ν.Πλαστήρα με 3 χρυσά μετάλλια ανδρείας), πολιτικού (Στρ.Ακόλουθου στη Σόφια, Ρώμη και Παρίσι,Δ/ντή Πολ.Γραφείου Προοδευτικού Κόμματος Γ. Καφαντάρη), καθηγητή (Σχολής Ευελπίδων) και συγγραφέα (της Στρατιωτικής εγκυκλοπαίδειας και εγχειριδίων πολεμικής τέχνης).

Και οι δύο αδελφοί, Βασίλειος και Ανδρέας, αγάπησαν και τίμησαν τον τόπο τους, τη ΜπαμπίνηΞηρομέρου και υπήρξαν άξιοι απόγονοι του παππού τους εθνεγέρτηΑνδρέα Κατσαράκη, του πρώτου που μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία στην Ακαρνανία για τον ξεσηκωμό της Δυτ. Ελλάδας, στενού φίλου των Γ. Καραϊσκάκη και Γ.Βαρνακιώτη και συνεχιστή του οικογενειακού μαρτυρολογίου υπέρ της ορθόδοξης πίστης και της ελευθερίας της πατρίδας. Όταν στις 6 Μαρτίου 1821 υψώθηκε επίσημα η σημαία της Επανάστασης στηνΑγία Δευτέρα Κατούνας Ξηρομέρου από τους στρατηγούς Καραϊσκάκη και Βαρνακιώτη, παρίστατο και πρωτοστατούσε και ο φιλικός Ανδρέας Κατσαράκης.


 .....................................................................................................

Ο Δήμος Ξηρομέρου  επί Δημαρχίας Πυθαγόρα Σαμαρά(2014)έδωσε το όνομα του μεγάλου ευεργέτη Βασίλη Κατσαράκη στο κεντρικό δρόμο του χωριού ώστε να παραμείνει αιωνίως ζωντανή η μνήμη του και η ζωή και το έργο του να παραμείνουν φωτεινό παράδειγμα και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές για το μέλλον του τόπου μας........



Ευχαριστούμε τον Βασίλειο Αθανασίου εγγονό του ιατρού (γιος της Μαριάνθης Κατσαράκη) για το  ιστορικό φωτογραφικό υλικό 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................