Στο μάτι του κυκλώνα δεν κουνιέται φύλλο: Γράφει η Αγγελική Ζαχαριά*


Ο κυκλώνας είναι μία βιαιότατη στροβιλοειδής ατμοσφαιρική διατάραξη, που χαρακτηρίζεται από σφοδρούς θυελλώδεις ανέμους, πυκνές νεφώσεις, καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες, ενώ οι άνεμοι κοντά στο κέντρο αποκτούν ταχύτητα που φτάνει και τα 350 χιλιόμετρα την ώρα. Παρ' όλα αυτά στο κέντρο του κυκλώνα υπάρχει μία μικρή περιοχή ακτίνας ενός χιλιομέτρου περίπου, η οποία ονομάζεται μάτι του κυκλώνα και όπου οι άνεμοι είναι πιο ασθενείς ή επικρατεί νηνεμία.

Λέγοντας, όμως, σήμερα για κάποιον ότι βρίσκεται "στο μάτι του κυκλώνα" εννοούμε ότι περνάει μία κρίση και βρίσκεται σε πολλή δύσκολη θέση και όχι, όπως θα περίμενε κανείς, το αντίθετο. Πιθανώς έδωσαν αυτό το νόημα στη φράση, παρασυρμένοι από τη φράση "έχω κάποιον στο μάτι", δηλαδή έχω γι'αυτόν εχθρικές διαθέσεις. Και επομένως, το "είμαι στο μάτι του κυκλώνα" γίνεται ισοδύναμο με το "με έχει στο μάτι ο κυκλώνας".
Η μεταφορική σημασία του όρου αποτυπώνεται πειστικά στους στίχους του Αργύρη Αράπη:
Τώρα σβήνω απ' το μυαλό μου την εικόνα σου,
τώρα ξέφυγα από το μάτι το κυκλώνα σου.
Τίποτα για σένα πλέον δεν αισθάνομαι,
κάνω βήματα μακριά σου κι όλο χάνομαι.

Από το βιβλίο μου "Ιριδισμοί της γλώσσας"

* Η Αγγελική Ζαχαριά γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας  Διοίκησης της Νομικής Αθηνών και του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής  Αθηνών.
Εργάζεται ως φιλόλογος και από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων. Οι «Σταλαγμοί Αρχαίας Σοφίας» είναι το πρώτο της πόνημα έξω από το χώρο των εκπαιδευτικών της ενδιαφερόντων. Προηγήθηκαν «Θέματα για Προβληματισμό και Αυτενέργεια στην Έκθεση» (1996), «Λεξικό Χρηστικών Ρημάτων της Αρχαίας Ελληνικής» (1998), «Λεξικό Χρηστικών Ρημάτων της Λατινικής» (1998), «Η Γραμματική του Ρήματος» (1998), «Ομήρου Οδύσσεια» (2000), «Λεξιλογικά Γυμνάσματα» (2001), «Ομήρου Ιλιάδα» (2002).

Σημείωση :  Η Αγγελική Ζαχαριά είναι κόρη της Θεοδοσίας Κυριαζή

Κείμενο: fecebook

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................