"Καστρί Αρχαίας Αλυζιας'' . Διακρίνονται σκαλισμένα στο μεγάλο βράχο τα δυο περίφημα μνημειακά ανάγλυφα, του ροπαλοφόρου Ηρακλή με την Αθηνά και του Ασκληπιού με την Υγεία . Η θέα απερίγραπτη ...



Ένα όμορφο ανάγλυφο που απεικονίζει τους προστάτες του μικρού αυτού φρουρίου: Δίας ή Άρης και Αθηνά από τη μία πλευρά (προστάτες στον πόλεμο), Ασκληπιός και Υγεία από την άλλη (προστάτες των τραυματιών). Χτισμένος μέσα στον 3ο π.Χ. αιώνα, το φρούριο αυτό κατόπτευε τον Κάλαμο και την γύρω περιοχή έτσι ώστε να εντοπίζει πιθανές επιδρομές εχθρικών πλοίων (μάλλον Ιλλυρικών) και να ειδοποιεί την ενδοχώρα. Μέσα στο φρούριο υπάρχει και μια δεξαμενή, ενώ η τοιχοδομία μοιάζει με αυτή των Οινιαδών και συντελεί στην ακριβέστερη χρονολόγηση του κτίσματος. Το ανάγλυφο του Ηρακλή που βρίσκεται παραπέρα φαίνεται να ακολουθεί το πρότυπο του Λύσιππου και αρκετές λεπτομέρειες γι'αυτό μπορεί να βρει κανείς στην περιηγητική περιγραφή του 1860 από τον Heuzey "Le mont Olympe et l' Acarnanie" (σελ. 413-415). Παραθέτω και την αναπαράσταση του αναγλύφου από το ίδιο βιβλίο:


ΠΗΓΗ:facebbok.Βασίλης Πολύζος
Κείμενο:Βασίλης Ζαγκότας
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................