ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ :Γιορτάζει το Μοναστήρι του Παντοκράτορα



Απέναντι από το βυζαντινό φρούριο, στο λοφίσκο πού υψώνεται ανατολικά τού Αγγελοκάστρου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι τού Παντοκράτορα, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση τού Σωτήριος.


 Το μοναστήρι είναι ονομαστό για τα κειμήλια πού διαθέτει: λειψανοθήκες και σταυρούς ευλογίας.
Το καθολικό, δήλ. ο κεντρικός ναός τού Μοναστηριού στο κέντρο τής αυλής, ανήκει στο σύνθετο τύπο πού σχηματίζει τρίκλινη βασιλική στην κάτοψη και είναι σταυροειδής με τρούλο στην άνοψη. Τοξοστοιχία χωρίζει τα κλίτη μεταξύ τους. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη αψίδα τού ιερού, της οποίας ὁ ημικυκλικός κύλινδρος εξωτερικά μετατρέπεται σε ἑφτάπλευρο.
Το 1746 το καθολικό «ανακαινίστηκε εκ βάθρων οπό φιλόθεους Αἰτωλούς», όπως σημειώνεται στην εντυπωσιακή κεφαλαιογράμματη κτητορική επιγραφή με πλίνθους, η οποία απλώνεται εξωτερικά σε όλο το πλάτος τής ανατολικής πλευράς. Με τα κελιά και το τείχος γύρω – γύρω ἀπό το Ναό δημιουργεί την αίσθηση φρουρίου.
Η Ιερά Μονή Παντοκράτορα Αγγελοκάστρου εορτάζει στις 6 Αυγούστου όπου το επισκέπτεστε πλήθος πιστών-προσκυνητών μεταξύ αυτών και πολλοί Μπαμπινιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αγγελόκαστρο γινόταν ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά πανηγύρια στο νόμο μας, το οποίο συνεχίζετε βεβαία και σήμερα αλλά με άλλα ακούσματα,άλλα ενδιαφέροντα άλλους τρόπους διασκέδασης.






Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................