Θεσσαλονικείς ορειβάτες στον Ορεινό Βάλτο

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Από agrinionews.gr/
Το τριήμερο των αποκριών ορειβάτες/φυσιολάτρες από την Θεσσαλονίκη μέλη της ομάδας “Traceyoureco”,επισκέφτηκαν την Αιτωλοακαρνανία. (η ομάδα είναι μοναδική για πρωτότυπες υπαίθριες δραστηριότητες-ορειβασία-πεζοπορία-και ζωντανές εμπειρίες μέσα στην φύση). Ο επικεφαλής και συντονιστής κ. Στέλιος Τσαλίκης, σε συνεργασία με την επικεφαλής της Εθελοντικής πολιτιστικής ομάδας «ΕΠΠΙ-Δρούμε» κα. Παρθενίας Χαρίτου, επέλεξαν αυτή την φορά για “outdooractivities” την περιοχή μας και με αφετηρία το Αγρίνιο, όπου κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο, περιηγήθηκαν σε Ξηρόμερο και Ορεινό Βάλτο, (Δήμο Αμφιλοχίας).


Το Σάββατο 29 Φλεβάρη συνοδεύτηκαν από την κα. Χαρίτου και μέλη της ομάδας, περπάτησαν στο βελανιδόδασος στο Ξηρόμερο καθώς και στην Αρχαία Στράτο, όπου τους ξενάγησε ο Απόστολος Τζογάνης, κάτοικος Σκουρτούς καθώς και ο Αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Σταμάτης, Πρόεδρος της Αρχαιολογικής εταιρεία Δυτικής Ελλάδας.
Την Κυριακή πρώτη Μάρτη «ανέβηκαν» στον Ορεινό Βάλτο, πέρασαν από την Γέφυρα Βέργας, και επισκέφθηκαν τον Σταθά-τόπο καταγωγής του ήρωα Γιάννη Σταθά (1758-1812).
Εκεί τους υποδέχθηκε ο ιερέας πατήρ Ελευθέριος Αγγελής μαζί με την πρεσβυτέρα κυρία Ελένη, ο καθηγητής κ. Κοσμάς Παππάς και κάτοικοι του χωριού. Επισκέφθηκαν την πέτρινη εκκλησία της Παναγίας κτισμένης το 1847, όπου ξεναγήθηκαν από τον παπά-Λευτέρη ενώ η κυρία Ελένη πρόσφερε ραβανί και κόλλυβα σε όλους. Στην πλατεία όπου δεσπόζει το μνημείο πεσόντων με την προτομή του αγωνιστή Σταθά, ο καθηγητής κ. Παππάς μίλησε για την ιστορία του τόπου-τα Ορλωφικά και τον ήρωα του οποίου το όνομα πήρε το χωριό, αλλάζοντας το παλιό Δούνιστα σε Σταθάς.
Το λεωφορείο με τους επισκέπτες και συνοδά ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέβη στην συνέχεια στο Παλιό Χαλκιόπουλο. Κι εκεί τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος των Χαλκιοπούλων κ. Βασίλης Ταλιούρας, ο ιερέας πατήρ Νικόλαος Ριζογιάννης, ο επίτροπος κ. Μάκης Νέστορας, πολλοί εθελοντές, όπως οΝίκος ο Μάριοςκαι ο Σωτήρης-μέλη του πολιτιστικού συλλόγου και κάτοικοι του χωριού. Μετά το «απαραίτητο» κέρασμα από τον παπά-Νίκο και τον εθελοντή Μάρκο Κ. Λαβράνο, ανηφόρισαν στην πλαγιά της Καλάνας από το αιώνων μονοπάτι προς την κορυφή στο «Αγνάντεμα του Κατσαντώνη», εκατό μέτρα πιο ψηλά από την ομώνυμη σπηλιά του προεπαναστατικού ήρωα που έδρασε στην Δυτική Ρούμελη, Άγραφα-Βάλτο και Ξηρόμερο, από το 1800 έως το 1809.
Στην τοποθεσία «Αγραπιδούλα» η ομάδα χωρίστηκε, οι μισοί προς την κορυφή με οδηγό τον εθελοντή Χαλκιοπουλίτη Κώστα Καρακώστα και οι άλλοι μισοί βάδισαν στο χιονισμένο μονοπάτι προς την σπηλιά του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη.
Η δεύτερη ομάδα γυρίζοντας συναντήθηκε με την πρώτη η οποία επισκέφθηκε και αυτή την σπηλιά του Αγίου στην ανατολική, σκιερή πλέον, πλαγιά της Καλάνας.
Και οι δυο ομάδες επέστρεψαν στο Παλιό Χαλκιόπουλο, και μετά από μικρή ανάπαυλα στα δυο καφενεία του χωριού αναχώρησαν για δείπνο στον Εμπεσό, και αργότερα για το Αγρίνιο.
Όλοι οι ορειβάτες έμειναν ενθουσιασμένοι από το απαράμιλλο κάλλος των τοπίων του Ορεινού Βάλτου και την επόμενη μέρα, Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου, πριν αναχωρήσουν για Θεσσαλονίκη θα «ξανανέβουν επάνω», θα περάσουν από Πετρώνα-Αλευράδα και Γέφυρα Τατάρνας. Θα συνεχίσουν προς Θύαμο και Πατιόπουλο, επισκεπτόμενοι τους γκρεμισμένους πύργους των αγωνιστών Ψαρογιαναίων και θα επιστρέψουν στην πόλη τους μέσω Φλωριάδας και Άρτας.
Ο τόπος είναι πλούσιος σε φυσικές ομορφιές αλλά και σε πολλά προϊόντα, που επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας βρίσκουν πολύ ενδιαφέροντα. Και εκτιμούν πολύ την έμφυτη φιλοξενία των κατοίκων, ειδικά στα μικρά χωριά. Σε όλους τους επισκέπτες γεννιέται η επιθυμία να ξαναγυρίσουν στα μέρη μας. Τραβούν φωτογραφίες και βίντεο για να τα δείξουν στους δικούς τους όταν επιστρέψουν και να τους διηγηθούν μέσα από εικόνες και λόγια το πόσα ωραία είδανε και το πόσο καλά τους υποδέχθηκαν όπου κι αν σταμάτησαν.
Βοηθώντας όλοι μαζί μπορούμε να κάνομε τον τόπο μας ακόμη καλύτερο!


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................