ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: Μπαμπινιώτες πεσόντες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821


Από το χρονικό του Τζούβαλη
Σας παραθέτουμε αποσπάσματα σε νεοελληνική έκδοση από το χρονικό του Τζούβαλη που αναφέρονται κυρίως σε πεσόντες Μπαμπινιώτες κατά την Επανάσταση του 1821. 
Το χρονικό εκδόθηκε για πρώτη φορά από το ''Παρόν της Επαρχίας'' του Γ.Δ.Παπαδημητρίου το 1963
ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΤΟ 1821
Η Μπαμπίνη ήτανε ορδί στ΄ν επανάσταση δυο χρόνια κ΄είχε πολλά χαμένα παιδιά κ΄έδωσε τ΄βιός τ΄ς στον αγώνα,
Στό γιουρούσι στο Μεσολόγγι πάει* το παιδί τ΄ Πίπη Κυριαζή ο Θοδωράκης κι τ΄Πέτρου Μπαμπινιώτη ο Μήτσος....κι ο Νάσος Γατσής με λάβωμα πάει στο Πλάτανο στα Κράβαρα, ήτανε με Γρίβα κι Δημοτσέλιο. Ο Τάκης τ΄Ηλία Μασσαλή πάει με το Γρίβα στ΄Αγγελόκαστρο κι ο Πάνος τ΄Γιάννη Βλαχάκη πάει στ΄ν αρχή τ΄πολέμ΄ στ΄ Βόνιτσα , ήτανε παρέα με τ΄ς Κατσικογιανναίους.
Τ΄Παπανικολάκη το παιδί ο Χρίστος πήγε στον εξόριστο  Καραΐσκάκη στο Λιγοβίτσι κι πάει στο μοναστήρ΄τ΄ς Βράχας στο Καρπενήσι...Ο Νίκος τ΄Παναγή Θανασούλα κι τ΄ Γιώργ΄Τοντ΄ ο Σπύρος  πήγαν στο ορδί τ΄Καραΐσκάκη στο Δραγαμέστρο κι πάνε στο Άσπρο (Αχελώο) την ίδια χρονιά με το Χρήστο Παπά. Το παιδί τ΄Λάκια Κολώνια ο Πάνος πάει  κοντά  στ΄ν Αθήνα, ήτανε με το Σουλτάνη.
Το μοναχοπαίδι τ΄Ανδρέα Τσακαλογιάννη ο Αλέκος, το παιδί τ΄Νίδα Τζαδήμα, ο Κώτσος κι το παιδί τ΄Τόλια Κοτσηλήρ΄ ο Πάνος πάνε στ΄ Μαχαλά, καθώς και το παιδί τ΄Γιώργ΄Μπιτσώρ΄ ο Αχιλλέας Τάκης Μακρυνιώτ΄ς , ο Παναγής τ΄Αντρέα Σταμουλακατ΄ κι ο θόδωρος τ΄Νίκ΄Ζαρκαδούλα πήγαν στο Βραχώρι, ήτανε με το Γρίβα στ΄ν αρχή τ΄πολέμ΄.Στο κάλεσμα τ΄πρίγκιπα στο Λιγιβίτσι πήγε τ΄Νίκ΄Ηγούμεν΄ ο Παύλος κι τ ΄Στάθη Πορδούλη ο Σταύρος πάει στ΄Κλείσοβα , ήτανε με το Τζαβέλα κι ο Παύλος με λάβωμα πάει εδώ.Πολύ δουλειά έκαναν στ΄ν επανάστασ΄ τα μοναστήρια τ΄ς Πόρτας..., το Λιγιβίτσ΄ κι τ΄ς Ρόμβης, αυτά πρέπει να προσθνάει ο κόσμος πάντοτε.
Αυτά τα γράφω για να χ΄νε ψηλά το κεφάλι τα παιδιά π΄θα γεννηθούν .Αν αδίκησα κανένα  χωριανό μ΄ αυτά π΄γράφω να με σχωρέσ΄.
Δημήτριος Τζούβαλης
Θεριστής 1829
Σημείωση: * Πάει σημαίνει σκοτώθηκε. Ακόμα στο Μεσολόγγι πιάστηκε αιχμάλωτος  ο Πέτρος Μπαμπινιώτης και η νύφη του και πέθαναν στην αιχμαλωσία από τις κακουχίες.
Έρευνα:Μ.Γ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................