Αμπελώνες της Μπαμπίνης






Οι Αμπελώνες της Μπαμπίνης ήταν στις αρχές του 17ου αιώνα φημισμένοι. Παλαιότερα το χωριό είχε πολλά αμπέλια που έβγαζαν περίφημο κρασί.
Η αποδοτικότητά τους ήταν επίσης πολύ μεγάλη και μεγάλο μέρος της παραγωγής εξαγόταν. Στις αρχές του 17ου αιώνα οι εξαγωγές έφτασαν τα 800 βαρέλια το χρόνο, περίπου 40.000 οκάδες ή 52.000 κιλά. Κατά την τουρκοκρατία τα αμπέλια περιήλθαν στους τούρκους. 
Λέγεται ότι ο ίδιος ο Πασάς των Ιωαννίνων έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στο κρασί του χωριού. Πολλά αμπέλια είχε η Μονή του Αγίου Γεωργίου Πόρτας και το Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Τα πιο πολλά αμπέλια ήταν στην περιοχή που ονομάζουμε Αμπέλια. 
Ο 'Αγγλος τοπογράφος και νομισματολόγος Ουίλιαμ Μάρτιν Λήκ (αρχές 19ου αιώνα) που πέρασε από το χωριό γράφει στο ημερολόγιό του ότι τα αμπέλια της Μπαμπίνης έδιναν 500 βαρέλια των 50 οκάδων κρασί το χρόνο.

πηγή:Bιβλίο Γ.Σ.Μπαρμπαρούση ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΑΡΧΑΙΕΣ ΦΟΙΤΙΕΣ εκδόσης Ίαμβος 2009

Σήμερα λοιπόν αρκετοί είναι οι Μπαμπινιώτες που ασχολούνται με τα αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας με  ντόπιες ποικιλίες αλλά και άλλες.

Δείτε foto 2019:


Αμπελώνας περιοχή βρανά Γ.Φ.Θανασούλα
βιολογικής καλλιέργειας ξερικό,χρησιμοποιούνται οργανική λίπανση, χλωρή λίπανση

Ποικιλίες:Ερυθρά: KΑΜΠΕΡΝΕ, ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ,ΣΙΡΑΧ 
Λευκά:ΑΣΥΡΤΙΚΟ-ΣΟΒΙΓΙΟΝ ΜΠΛΑΝ
Επιτραπέζια:  ΚΑΡΝΤΙΝΑΛ-ΑΤΤΙΚΗ

























































Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................