ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ:Μοναδικές στιγμές στον Άγιο Γεώργιο. Ετελέσθει μετά απο 43 χρόνια θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό στο παλιό χωριό.





Το πρωινό τις 10ης Αυγούστου 2019 θα μείνει χαραγμένο στη Ιστορία του μικρού Χωριού μας. Μετά απο 43 χρόνια εγκατάλειψης ο Ναός γέμισε ξανά από πιστούς από το χωριό μας άλλα και από τα γειτονικά χωριά.
Η πανηγυρική θεία λειτουργία ετελέσθει προεξάρχονος του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμά,Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη κ.κΝεκτάριου Τριάντη συνλειτουργούντων του εφημέριου του οικείου εφημέριου Ναού πατηρ θεοδώρου Τριάντη και του εφημέριου Γουριωτίσσης και συγχωριανού μας, πατηρ Χρήστου Γιώτη.
Τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Με το πέρασμα τις πύλης που οδηγεί στο εσωτερικό του Ναού ένας ρίγος αισθημάτων μας διαπέρασε όλους.
Θαυμασμός,δέος ,λατρεία τα ευχάριστα αισθήματα άλλα και σκεπτικισμός,στεναχώρια και πίκρα για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο Ναός σε σημείο που κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση. 
Ποικίλες οι αναμνήσεις των μεγαλυτέρων που έζησαν το Ναό σε πλήρη λειτουργία φέρνοντας στη μνήμη τους ακόμα και τα σημεία που καθόντουσαν κατά τον εκκλησιασμό τους. Από νωρίς το πρωί οι πιστοί ανηφόρισαν το δρόμο που οδηγεί στο Ναό. 
Σε λίγα λεπτά γέμισε το εσωτερικό του Ναού αλλά και ο μεγάλος εξωτερικός χώρος που τον περιβάλει. Ήταν η οριστικότερη στιγμή των τελευταίων ετών στο χωριό μας.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συγχωριανούς μας και τους φίλους του χωριού μας που με την παρουσία τους τίμησαν την πανηγυρική ,ιστορική και ίσως και η τελευταία λειτουργία στον ιερό Ναό.
Ευχαριστούμε το νεο πρόεδρο του χωριού μας κο Πάνο Πετρονικολό και το Δήμο Ξηρομέρου για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν να προετοιμάσουμε το Ναό. 
Ευχαριστούμε τις εθελόντριες συγχωριανέ μας και τους συγχωριανούς μας που μας βοήθησαν στη καλή οργάνωση και στην εξυπηρέτηση των πιστών. Μας τίμησαν με την παρουσια τους ο νέος Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης και ο δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Μπαμπούρης. 
Η θεία λειτουργία οργανώθηκε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο με τη συνεργασία του Συνδέσμου ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ « Η ΒΕΛΑ». 
Ο Ναός χτίστηκε το τέλος του 19ου αιώνα ,εγκαταλήφθηκε το 1976,λόγο μετεγκατάστασης του χωριού το 1965 και έκτοτε αφέθηκε στη μοίρα του αντιμέτωπος με τα σημεία των καιρών και τις ορέξεις της φύσης.
 Σήμερα κινδυνεύει άμεσα με ολική κατάρρευση ,αν δεν παρθούν πρωτοβουλίες για τη διάσωση του.
Είναι μοναδικό μνημείο πανελλαδικά, χρήζων ειδικής προστασίας .
Ξεκινάμε πρωτοβουλίες για τη σταδιακή στήριξη του Ναού έως την τελική του σωτηρία. Το εγχείρημα δύσκολο και ίσως ακατόρθωτο καθώς απαιτούνται πολλές μελέτες πολλές και δαπανηρές εργασίες τις οποίες μια μικρή κοινωνία ειναι αδύνατο να επωμισθεί. 
Μακάρι η δημοσίευση μας να κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν για την εξεύρεση πόρων για την αποτροπή κατάρρευσης του Ναού.





















ΠΑΝΟΣ ΧΟΛΗΣ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................