Κτηματολόγιο: Μόλις 25% η συμμετοχή δηλώσεων – Πίνακες περιοχών και προστίμων



Ειδικότερα, έως τις 15 Ιουλίου από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 3.198.529 δηλώσεις.


Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 56,48%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Αρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 40,08% ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 38,75%.

Συνέπειες
Σημειώνεται ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν κάνουν εμπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας θα έχουν να αντιμετωπίσουν επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης
ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Προβλέπεται από τη νομοθεσία και είναι ανοιχτό το θέμα  η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία η επιβολής προστίμου, να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Το ΥΠΕΝ, με αφορμή το γεγονός ότι δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ εξάμηνες παρατάσεις δηλώσεων ιδιοκτησίας για περιοχές 14 νομών ανακοίνωσε πρόσφατα  ότι δεν ισχύει γενική παράταση για όλη τη χώρα τονίζοντας ότι «οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία».
Επίσης σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ υπογραμμίστηκε  ότι «οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους εγκαίρως, ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ούτως ώστε να λάβουν τη προθεσμία που προβλέπεται για να τα συγκεντρώσουν και να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση».
Πάντως  εδώ και 10 χρόνια δεν έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις και δεν έχουν ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες.
Τα πρόστιμα
Ο υπολογισμός του προστίμου εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος και τη θέση (εντός –εκτός οικισμού) του ακινήτου.
Αναλυτικά για κάθε  δικαίωμα είναι  τα εξής: ΕΔΩ

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................