Οι ομορφιές του ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ......(ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ(φωτο)




ΜΙΑ ΒΌΛΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΆΚΙ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.

Η φύση σε όλο της το μεγαλείο ΜΟΝΑΣΤΗΡΆΚΙ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ. Ένα χωριό μέσα στα πλατάνια, λιθόστρωτα δρομάκια με τρεχούμενα νερά τον ποταμό Κεφαλόβρυσο που διασχίζει το χωριό μας και νεροτριβές που λειτουργούν σήμερα(επισκεφτήκαμε τη νεροτριβή Κ.Πετρόπουλου-Σφλέρη),ένα τοπίο που μας θυμίζει πίνακα ζωγραφικής.








Λίγα λόγια για το ΜΟΝΑΣΤΗΡΆΚΙ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Παράδεισο ή Παραδείσι το χωριό ονομάζονταν επι Βυζαντίου και ήταν λίγο πιο βόρεια απ την σημερινή του θέση δίπλα και κοντά στον καταρράκτη του Σεπετού.
 Ίσως λόγω των πειρατών μετακινήθηκαν οι κάτοικοι νοτιότερα απ την σημερινή θέση δίπλα και κοντά στην Μονή Σφετών απ την οποία έχει μείνει σήμερα η Εκκλησία του Παντοκράτορος. 
Εκεί απέκτησε την σημερινή του ονομασία. Καταστράφηκε το χωριό το 1821 και κτίστηκε στην σημερινή του θέση στις πηγές του Κεφαλόβρυσου.
































Στο Μοναστηράκι Ακτίου-Βόνιτσας στο κέντρο του χωριού λίγο μετά απ την πηγή του Κεφαλόβρυσου βρίσκεται μια από τις νεροτριβές του Μοναστηρακίου το νερό της νεροτριβής έρχεται κατευθείαν από τα Ακαρνανικά Όρη, η νεροτριβή του Κώστα Πετροπούλου(Σφλέρη).

Βρίσκεται εκεί σε πείσμα των καιρών να θυμίζει τους παλιούς καιρούς, να θυμίζει την αρμονία των ανθρώπων με την φύση, μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής, να διευκολύνει τα νοικοκυριά προσφέροντας εύκολο και οικολογικό πλύσιμο των ρούχων (φλοκάτες, κουβέρτες, παπλώματα,  ματανίες, απλάδια, χαλιά) καθαρίζονται και φρεσκάρονται σε ένα όμορφο περιβάλλον. 

Είναι εκεί και πάντα θα είναι σαν αξιοθέατο σαν ύμνος προς την παράδοση, σαν αγκαλιά του ανθρώπου προς την φύση. Οι νεροτριβές ήταν ένα σημείο συνάντησης.













 Η Άννα Πετροπούλου επί το έργον




































 O Παλιός φούρνος τις γιαγιάς (Λόλας)Θεοδώρας Σφλέρη Πετροπούλου

























Ιαματικές πηγές Κορπής 




Ευχαριστούμε Την οικογένεια Κώστα Πετρόπουλου &
Άννα Πετροπούλου

Μπαμπίνη ΙΝ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................