Μοναστηράκι Ξηρομέρου …παραμυθένιος τόπος :Γράφει η Μαρία Λούντζη


''Χωριό μου όμορφο με τις ραχούλες και τις ρεματιές''
Τριγύρω ραχούλες που βαστάνε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, και στη μέση το ποτάμι, το ρέμα με το νερό του Κεφαλόβρυσου, που ολοχρονίς κυλάει για να γεμίσει τις νεροτριβές και να ποτίσει τον κάμπο.
Για το όμορφο χωριό μας και τη μαγευτική φύση του τι να πρωτοπούμε: για τα πλατάνια του Αϊ Γιάννη, τα πλούσια βοσκοτόπια με τα πολλά κοπάδια, τον καρπερό κάμπο, τις δροσερές νερομάνες, τον εντυπωσιακό καταρράκτη του Σεπετού με τη σπηλιά δίπλα του, για τ’αμπέλια, τις μυγδαλιές και τις ελιές!
Από την κορφή στο Περγαντί μέχρι τη λίμνη Βουλκαριά ο τόπος σε κυριεύει. Σαν βγεις από το χωριό, συναντάς τον «βυζαντινό» Παντοκράτορα και πιο πάνω την Παναγιά μας, μέσα στις βελανιδιές. Ατενίζοντας από κει τον Αμβρακικό με το γαλάζιο του στα μάτια σου απλώνονται η Άρτα και η Βόνιτσα. Αν πορευθείς προς τον αρχαίο Λυκόνικο, η θέα από τον Αϊ Γιώργη και πιο ψηλά από την Αγία Παρασκευή, προς το Ιόνιο, την Πρέβεζα και τη γειτονική Λευκάδα, θα σε καθηλώσει.
«του Βαρνάκου τα νερά, Παραδείσι κι Αχυρά»
Το Παραδείσι, όπως λέγονταν το χωριό μας στο Βυζάντιο, χαρίζει τα νερά του απλόχερα να ξεδιψάσουν τα γύρω χωριά, και ιδιαίτερα τα νερά της Κορπής, τα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.
Γύρω από το Κεφαλόβρυσο, καφενεία και ταβέρνες, κάτω από τα πλατάνια, προσφέρουν τα περίφημα και νόστιμα κρέατα, τυριά και κρασιά του Ξηρομέρου. Στο δε ξακουστό πανηγύρι του χωριού μας, (του Παντοκράτορα –με το παλιό-), ο κόσμος που μαζεύεται ξεφαντώνει για τρεις βραδιές μέχρι το πρωί. Αυτό το όμορφο και ευλογημένο χωριό, ας το χαιρόμαστε εμείς και τα παιδιά μας, και όλος ο κόσμος.
Χρόνια πολλά στο χωριό μας!

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................