Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών: Αναβίωση εθίμου τη Μεγάλη Εβδομάδα στον Αστακό .



Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών  μετά την πρώτη ομολογουμένως  πετυχημένη προσπάθεια για την αναβίωση των παλιών εθίμων στο χωρίο μας (σημείωση πρώτη ήταν η λαμπαδηδρομία στις 28 Οκτώβρη) έρχεται τώρα να αναβιώσει το έθιμο #βάρκα--Ιουδαίας#
Ένα  έθιμο που για πολλά χρόνια ήταν το κυρίαρχο γεγονός της Μεγάλης Εβδομάδας στον Αστακό .


Μια παλιά βάρκα με λίγα μπαλώματα που τις προσέθεταν  για να είναι στερεή  για λίγες ώρες  και αφού την τοποθετούσαμε πάνω σε ένα τρέιλερ , ένα Ι.Χ την περιέφερε στους κεντρικούς δρόμους του Αστακού οπού οι κάτοικοι επιδίδονταν σε ένα τοματοαλευροπόλεμο σημαδεύοντας δυο συμπατριώτες μας που μεταμφιεζόμενοι και αποδεχόμενοι τον ρόλο του ΙΟΎΔΑ , δέχονταν την βροχή από τα βόλια (ντομάτες αλεύρια, πορτοκάλια, αυγά κλπ) .
 Στην συνέχεια με τον τερματισμό της διαδρομής , τοποθετούνταν μέσα (στην βάρκα) ένας Ιούδας κατασκευασμένος από άχυρα και παλιά ρούχα και παραδίδονταν στην πυρά  στην παράλια του Αστακού.
 Αυτό το έθιμο είχε επιβιώσει για πολλά χρόνια , αλλά με την πάροδο του χρόνου εξασθένησε  ώσπου κάποια στιγμή εξαφανίσθηκε.
Έρχεται τώρα  ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών να το επαναφέρει  για να ξανασκαλίζεται τις μνήμες  στους παλιούς, τις ωραίες στιγμές των αθώων χρόνων . 
Μέτα από συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπρόεδρου του Συλλόγου Κώστα Νικολάου εξασφαλίσθηκε η βάρκα , το όχημα για να την περιφέρει, και οι εθελοντές για τις υπόλοιπες δουλείες.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια μας όχι μόνο σαν θεατές αλλά και σε βοηθητικές εργασίες που θα χρειασθούν .
 Ο Σύλλογος Χοβολιωτών δια του πρόεδρου του έγινε κοινωνός της προσπάθειας μας και θα συμμετέχει ενεργά όχι μόνο στο διαδικαστικό κομμάτι αλλά και στο πιο δύσκολο δηλ στον καθαρισμό της περιοχής πριν και μετά το κάψιμο του Ιούδα .
Θέρμες ευχαριστίες στο Δήμο Ξηρομέρου  και συγκεκριμένα στο πρόεδρο του Διαμερίσματος Αστακού Νίκο Καλλισώρα  για την βοήθεια που δεσμεύθηκε ότι θα προσφέρει , στον οδηγό του οχήματος που θα #κοτσάρει# την βάρκα στον σύλλογο Χοβολιωτων(όπως  προαναφέρθηκε) Τις πιο θέρμες ευχαριστίες βέβαια στους α/φους Πόλκα για την παραχώρηση της βάρκας. Χωρίς το βασικό αντικείμενο του εθίμου δεν θα είχαμε καμιά εξέλιξη στην αναβίωση.  
Φυσικά τις υπόλοιπες ευχαριστίες στους Αστακιώτες μετά το τέλος της παράστασης και αφοί διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν όχι μόνο στον πόλεμο ζαρζαβατικών αλλά και στην μεγάλη προσπάθεια να ξαναδοθεί καθαρή η πόλη μας στους κάτοικους για να γιορτάσουν την Ανάσταση

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................