ΜΠΑΜΠΙΝΗ ..... Διαδρομές


Ιστορικά γεγονότα του χωριού μας και οικογένειες παράδοσης 

προσφοράς.



Γράφει: Ο Αποστόλης Κομπλίτσης 

''Ο Ακαρνάνας''

Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθώ να ανακαλύψω πως ήταν διαμορφωμένος ο χώρος γύρω απ΄την εκκλησία και το σχολείο του χωριού μας .
Κουβεντιάζοντας με αρκετούς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας (άνω των 85) όλες οι απόψεις συγκλίνουν ότι στη νότια πλευρά εκκλησίας και σχολείο υπήρχε το νεκροταφείο του χωριού μας με μια μικρή εκκλησία.


Εκεί γύρω στα 1890 οι οικογένεια Παπαστράτου έκανε δωρεά ένα μεγάλο χωράφι και μεταφέρθηκε το νεκροταφείο στη θέση που είναι σήμερα .Το χωράφι αγοράστηκε απ΄την οικογένεια Μουσέ -Χαροκόπου.


Στο χώρο της εκκλησίας (του Αγίου Νικολάου)οι Μπαμπινιώτες με ζώα και κάρα (αυτά ήταν τα μέσα της εποχής) μετέφεραν πέτρες απ’τη Λεπενού ανακαίνισαν μεγαλώνοντας την εκκλησία όπως έγινε σήμερα.

Περίπου δηλαδή πριν οι νέο-Μπαμπινιώτες πετάξουν τις παλιές πλάκες και φτιάξουν αυτό το χάλι που βλέπουμε σήμερα...

Στο δε καινούργιο νεκροταφείο την εκκλησία της Παναγίας την έχτισε με δικά του έξοδα ο Πάνος Χρυσικός μετά από μεγάλη προσωπική ανάγκη που αισθάνθηκε .
Στη συνέχεια πάλι με δικά του έξοδα αλλά και μεγάλη βοήθεια των κατοίκων της ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ έγινε και ο μαντρότοιχος όπως είναι σήμερα στη σημερινή του μορφή.

Κάνοντας αυτή την ιστορική αναδρομή θα ήθελα να κάνω νια αναφορά Αναγνώρισης και στον Γιάννη Χρυσικό (μπαρπα-Γιάννη) του Δήμου που συνεχίζει αυτή την παράδοση προσφοράς προς το χωριό μας, ο μπαρπα -Γιάννης πάντα αρωγός και στον προηγούμενο Σύλλογο και στον τωρινό ήταν πάντα δίπλα μας όχι μόνο υλικά αλλά και ηθικά όπως φέτος το καλοκαίρι προσφέροντας μεγάλη δωρεά για το μουσείο που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ,προσωπικά τον ευχαριστώ και πιστεύω ότι εκφράζω σύσσωμο το Δ/Σ
Θέλω να επισημάνω ότι δωρεές προς το Σύλλογο του χωριού μας έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν πάρα πολλοί ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΕΣ ο καθένας με τις δικές του δυνατότητες .

Όλους πρέπει να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε γιατί ότι γίνεται-γίνεται για το καλό του χωριού μας και των κατοίκων .

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................