ΜΠΑΜΠΙΝΗ ''Η Κυρά των αμπελιών



Δρόμοι του κρασιού στο Ξηρόμερο
ΜΠΑΜΠΙΝΗ
''Η Κυρά των αμπελιών''

Ξεχωριστή και φημισμένη  στο παρελθόν για το κρασί της
Μοναδικός αμπελότοπος στην περιοχή με ιστορικές αναφορές τους τελευταίους τέσσερις αιώνες για την ποιότητα του κρασιού και των αμπελοκαλλιεργειών της.





Το κρασί της προτίμηση του τοπικού ηγεμόνα Αλή πασά και οι εξαγωγές κρασιού αναφέρονται από το 1.600 στην Ευρώπη σε μεγάλες ποσότητες. Ο Άγγλος περιηγητής  Ληκ διήλθε στη Μπαμπίνη το έτος 1810 και σημειώνει στο ημερολόγιο του για την παραγωγή κρασιού στο χωριό: 500 βαρέλια των 50 οκάδων το χρόνο.
Οι αμπελότοποι της Μπαμπίνης αυτή την εποχή αποτελούσαν χώρο προσέλκυσης  εργασίας για κατοίκους των γύρω περιοχών και από το νησί Λευκάδα.
Στα μέσα του 20ου αιώνα και λίγο πριν το 1930 οι αμπελοκαλλιέργειες αντικαταστάθηκαν από την καλλιέργεια καπνού. Λίγα αμπέλια για οικογενειακή παραγωγή διατηρούνταν ως το 1980 αρκετά καλά και ελάχιστα στα κατοπινά χρόνια.


Σήμερα όμως και ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια παρατηρείται έμπρακτα το ενδιαφέρων για αναβίωση των αμπελώνων με αξιοζήλευτη προσπάθεια Μπαμπινιωτών.
Μικροί αμπελώνες και κάποιοι μεγαλύτεροι καθρεφτίζουν το μεράκι και την δημιουργία των ανθρώπων τις Μπαμπίνης για την συνέχιση μιας ιστορικής παράδοσης  της αμπελοκαλλιέργειας ,αιώνων παράδοση που φτάνει ως τα μυθικά χρόνια. Ο μυθικός βασιλιάς  Φοιτίας ιδρυτής της αρχαίας πόλης δίπλα στη Μπαμπίνη δίδαξε στους κατοίκους της περιοχής την αμπελοκαλλιέργεια μαζί με τον συγγενή του βασιλιά Οινέα απόγονο του Δία.

Οι δρόμοι του κρασιού δεν οδηγούν μόνο στη Μπαμπίνη τόπο των αμπελιών αλλά και στην ποίηση. Στην ποίηση των μύθων και των τραγουδιών και της ιστορίας.


Ένας Μπαμπινιώτης ποιητής στις μέρες μας ο Άρης Μπιτσώρης εμπνέεται και συνθέτει στίχους  για τους μύθους του Φοιτία, για τις διηγήσεις του κρασιού της Μπαμπίνης  που κι εμείς ακούσαμε.


Σήμερα τρύγο έχουμε , έχουμε πανηγύρι
μα πως θα γίνει να τρυγώ του άνθου σου τη γύρη;

Απ΄την αρχαία εποχή μάθαν οι Μπαμπινιώτες
κλήμα ,σταφύλι και κρασί και γίναν οινοπότες.

Μπαμπίνη τα σταφύλια σου είναι γλυκά σα μέλι
και το κρασί σου ευλόγησαν του ουρανού οι Αγγέλοι.

Το Μπαμπινιώτικο κρασί αντέχει στο ταξίδι
Πάρ΄το ως την άκρια της γης και δε θα γίνει ξύδι.

Ο Αλή Πασάς παράγγελνε κρασί απ΄ τη Μπαμπίνη
Που ήπιε και ευφράνθηκε κι αυτός ο Μοροζίνι



Ο τρύγος , το πατήματα των σταφυλιών, οι δουλειές μικρών και μεγάλων στο αμπέλι, το κρασί στα βαρέλια σιγουριά για απόλαυση και ευθυμία το χειμώνα, οι νέοι λεβέντες και όμορφες νιές, το τραγούδι, εικόνες ζωής δοσμένες σε στίχο, τραγούδια της παρέας, η ιστορία του κρασιού της Μπαμπίνης

Ευφ. Βλ. Χρυσικού
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................