ΜΠΑΜΠΙΝΗ : Επαγγέλματα συνέχεια.....( Το επάγγελμα του κουρέα)

Γράφει ο Αποστόλης Κομπλίτσης
''Ο ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ''
Το επάγγελμα του κουρέα ( η Μπαρμπέρη ) αρχαίο και απαραίτητο για τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα .
Ποικιλοτρόπος ευδοκίμησε κατά καιρούς και για πολλά χρόνια στο χωριό μας και λέω ευδοκίμησε γιατί εδώ και κάποιες δεκαετίες στο χωριό δεν υπάρχει κουρέας .


Οι περισσότεροι κάτοικοι των κοντινών χωριών εξυπηρετούνται στο χωριό Μαχαιρά στο Νέστορα Μπαρμπαρούση .
Πολλοί απ΄ αυτούς που εξάσκησαν το επάγγελμα στα περισσότερα χωριά, την τέχνη του κουρέα την μάθαιναν στο στρατό. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο που απ΄ τα πολύ παλιά χρόνια δεν υπήρχε γυναίκα κουρέας !!!
Στό χωριό μας απ΄ότι θυμάμαι απ΄τους παλιούς κουρείς ήταν ο μπαρμα Γιάννης Μανδύλης ο μπαρπα -Στέλιος Ζαρκαδούλας και επικουρικά ο μπαρπα Χρήστος Κομπλίτσης

Ο Γιάννης Μανδήλης είχε το κουρείο στο σπίτι του στην πάνω πλατεία του χωριού .΄Έκανε δουλίτσα για αρκετά χρόνια 20-22 αλλά ήταν λίγο άγαρμπος στην τεχνική ειδικά στο ξύρισμα (ξούρισμα )έτσι πολλοί πελάτες του έφευγαν με μικρά κοψιματάκια στο πρόσωπο!!!

Ο Γιάννης Μανδύλης του Γεωργίου ήταν αδελφός του Δημήτρη Μανδύλη του εμποροράφτη και του Νίκου. Το κουρείο το διατήρησε έως της αρχές δεκαετίας του 70

Ο Χρήστος Κομπλίτσης του Κων/νου αδελφός του Φώτη και του Λευτέρη έκανε το ‘’επάγγελμα’’ επικουρικά και χωρίς χρήματα καθώς με το μικρό βαλιτσάκι του με όλα τα σύνεργα πήγαινε σε συγγενής και φίλους του για μαλλί και ξούρισμα και ......περισσότερο για κουβέντα .

Το επάγγελμα του κουρέα το εξάσκησε για λίγα χρόνια 1969-1971 και ο Γρηγόρης Τσακαλογιάννης του Ηρακλή (Κάκια) στη πάνω πλατεία στο μαγαζί τότε του Θόδωρου Θανασούλα ,στη συνέχεια έφυγε για την Αθήνα .Σήμερα ζει στο χωριό μας τη ζωή ενός συνταξιούχου.......

Ο Στέλιος Ζαρκαδούλας του Γεωργίου από πολυμελή οικογένεια με άλλα τέσσερα (4) αδέλφια τον Θόδωρο -Βελισάρη -Βασίλη -Παναγιώτη,από μικρός βγήκε στο επάγγελμα και το πρώτο κουρείο που άνοιξε το είχε στο μαγαζί του ξαδέλφου του Χρήστου Ζαρκαδούλα .Εκεί δούλεψε για αρκετά χρόνια ώσπου τη δεκαετία του 60 έχτισε δικό του κτήριο απέναντι από την εκκλησία του χωριού (σήμερα καφενείο του Θόδωρου Ζαρκαδούλα).
Τα χαρακτιριστικά του μπαρπα Στέλιου ήταν το ότι μάζευε τα ψηφοδέλτια όταν τελείωναν οι εκλογές και με αυτά σκούπιζε το ξυράφι του !!!Μιλάμε για πάκους ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων .Το άλλο ήταν όταν ανέβαζε την τιμή και τον ρωτούσες γιατί ; σου έλεγε αφοπλιστικά ''πήρε το πετρέλαιο''.
Το επάγγελμα το έκανε μέχρι τα γεράματα του και ήταν ο τελευταίος κουρέας του χωριού μας.



Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................