Σαγματοποιός (ΣΑΜΑΡΑΣ ή ΜΠΑΛΤΙΜΙΤΖΉΣ)




Επαγγελματίες συνέχεια….

Γράφει: OΚομπλίτσης Αποστόλης
Ο ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ
Συνεχίζοντας την έρευνα και την καταγραφή για τα λιγοστά παραδοσιακά επαγγέλματα στο χωριό μας, σήμερα θα προτιμήσω να ασχοληθώ με το επάγγελμα του σαμαρά.  Ένα πραγματικά παραδοσιακό επάγγελμα της υπαίθρου για εξαρτήματα ζώων που εδώ και πολλά χρόνια έχει εξαφανιστεί. 


Έχει εκλείψει αντικειμενικά γιατί στις αγροτικές δουλειές  δεν υπάρχουν πλέον υποζύγια (άλογα-γαϊδούρια, αλλά τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, οπότε τα σαμάρια σταμάτησαν να είναι χρήσιμα στους ανθρώπους . 
Σήμερα το επάγγελμα, απ ΄ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω , το εξασκούν άνθρωποι μετρημένοι στα δάκτυλα σε κάποιες ακριτικές περιοχές και σε κάνα δυο νησιά μας. 
Πολλά εξαρτήματα δε όπως σέλες, χαλινάρια , πέταλα κ. λ. π. έρχονται έτοιμα από άλλες χώρες. Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες αυτούς έφτιαχναν χαλινάρια( καπίστρι), σέλες αλλά  έκαναν και τον πεταλωτή για καθαρά βιοποριστικούς λόγους. 
Στην περιοχή μας ο κατ ΄ επάγγελμα σαμαράς δεν εξασκούσε την τέχνη αυτή . Υπήρχαν αρκετοί άριστοι τεχνίτες , πεταλωτές. Αλλά όποιον δεν γνώριζε καλά την τέχνη τον έλεγαν ΑΛΜΠΑΝΗ ! Το σαμάρι αποτελούνταν από επεξεργασμένο ξύλο και δέρμα , η γέμισή του ήταν από στάχυα (άχυρο) βρώμης και βρύζας.
 Γίνονταν ανατομικά, έτσι ώστε να εφαρμόζουν σωστά στη πλάτη του ζώου. Στο πίσω μέρος εξείχε ως την ουρά του ζώου το λεγόμενο μπαλτιμοκάπουλο και το μπαλτίμι βέβαια , ένα χοντρό και πλατύ δέρμα που τύλιγε την κοιλιά του ζώου (ένα εξάρτημα όπως η ζώνη για το παντελόνι), ώστε τα σαμάρι να εφαρμόζει σωστά και να μην κουνιέται. 
Στο χωριό μας  το επάγγελμα του σαμαρά το εξασκούσε για πολλά χρόνια ο Ηλίας Ράπτης, ο μπαρμπαλιάς που γεννήθηκε το 1924 και πέθανε το 2010.Από μικρός έμαθε την τέχνη κοντά στον αδερφό του Δημήτρη Ράπτη στην Κατούνα Ξηρομέρου. Στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται για πολύ λίγο με τον άλλο αδερφό του Νίκο στη Μπαμπίνη. Ο Νίκος τον εγκατέλειψε γιατί έγινε ψάλτης στον Πρόδρομο Ξηρομέρου κι έτσι ο μπαρμπαλιάς συνέχισε μόνος του το επάγγελμα για πολλά χρόνια…

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................